Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta7101.09.20208

12443-2019 (12 04 00)

Vastaus lautakunta-aloitteeseen: Turulle liikkumisohjelma

Tiivistelmä: -

Liiklk § 71

Liikuntapalvelupäällikkö Esko Halonen ja erityisasiantuntija Annakaisa Ahtiainen:

Liikuntalautakunnan jäsen Joonas Niemi ym. ovat liikuntalautakunnan kokouksessa 22.10.2019 § 87 jättäneet aloitteen Turun liikkumisohjelman valmistelun aloittamisesta.

Valmistelun tulee aloitteen mukaan sisältää Turun toimialojen liikuntaa ja liikkumista edistävien nykyisten toimenpiteiden, ohjelmien ja hankkeiden kartoituksen kustannuksineen sekä alustavan suunnitelman laatimisen talousarvioineen liikkumisohjelman toteuttamiseksi. Liikkumisohjelman tavoitteeksi esitetään kokonaisvaltaisten toimenpiteiden aikaansaamista aktiivisen ja terveemmän elämän mahdollistamiseksi kaikille turkulaisille. Tavoitteen toteutuminen varmistettaisiin poikkihallinnollisella yhteistyöllä, johon eri hallinnon alat sitoutuisivat.

Kuten aloitteessa todetaan, liikkumattomuudella on suuri yhteiskunnallinen merkitys niin talouden, terveyden kuin hyvinvoinnin näkökulmasta. Liikunnan terveyshyödyt ovat kiistattomat. Arkiliikkuminen ja liikunnan harrastaminen ovat oivia tapoja lisätä yksilön fyysistä aktiivisuutta kokonaisvaltaista hyvinvointia edistäen. Aloitteessa esille nostetun ja palkitun Helsingin liikkumisohjelman tavoitteena on palauttaa fyysinen aktiivisuus luonnolliseksi osaksi ihmisten jokapäiväistä elämää. Se pyrkii lisäämään kaupunkilaisten liikkumista ja vähentämään istumista eri ikä- ja väestöryhmät huomioiden sekä tunnistamaan kaupungin toimialojen mahdollisuudet tukea kuntalaisten fyysistä aktiivisuutta monialaisesti.

Liikkuminen on osa Turun kaupunkistrategiaa, jonka toisessa pääohjelmassa Hyvinvointi ja aktiivisuus yhtenä painopisteenä on ”Hyvän elämän Turkua luodaan ottamalla aktiivisuus elämäntavaksi”. Liikkuminen ja sen kehittäminen kytkeytyy myös menossa oleviin strategisiin kärkihankkeisiin Keskustan kehittäminen, Turun Tiedepuisto ja Smart and Wise Turku. Kaupungin johtamisjärjestelmän uudistamisprosessissa liikkumisen painotus on otettu huomioon mm. konserninhallinnon johdon tuen vakansseissa. Liikkumisen tärkeys otettaneen huomioon myös Pormestarien Turku -ohjelman valmistelun yhteydessä.

Turussa on pitkä historia liikkumisen poikkihallinnollisesta edistämisestä. Viimeisimpinä onnistumisena lasten ja nuorten osalta on mm. Liikkuva koulu -projektin kerhotoimintojen vakiinnuttaminen Liike-kerhoiksi sivistys- ja vapaa-aikatoimialan yhteistyönä sekä ikäihmisten Voimaa vanhuuteen -toimintamallin käyttöönotto hyvinvointi- ja vapaa-aikatoimialoilla. Myös työikäisten liikuntaneuvonnan edistämistä tehdään poikkihallinnollisesti ja Liikkuva aikuinen -kehittämisohjelman tavoitteena on luoda lisää liikettä työelämään. Lisäksi Turku Future Sports – Kaikkia liikuttava Turku -toimintamalli edistää osaltaan laaja-alaista liikkumisen, liikunnan ja urheilutoimijoiden yhteistyötä Turussa.

Aloite Turun liikkumisohjelman valmistelusta on tärkeä ja ajankohtainen. Aloitteen mukaisesti yllä kuvattujen sekä muiden jo olemassa olevien toimintojen kartoittaminen ja kokoaminen yhteen on kannatettavaa. Syksyllä 2020 Hyvinvoinnin ja aktiivisuuden ohjausryhmässä esitellään Helsingin liikkumisohjelma ja sen pohjalta käydään toimialarajat ylittäen keskustelu siitä, kuinka ja kenen toimesta valmistellaan mahdollisesti eteenpäin liikkumisohjelmaa tai vastaavanlaisia toimenpiteitä.

Liite 1Aloite

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää antaa aloitteen tekijöille edellä esitetyn vastauksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoHäkkinen Sini
aoNiemi Joonas


Liitteet:

Liiklk § 71
Liite 1:Aloite Turun liikkumisohjelman valmistelusta