Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta5516.06.20209

6939-2020 (10 03 02)

Liikuntatilojen vuokraaminen Kellonsoittajankatu 9-11 kiinteistöstä

Tiivistelmä: -

Liiklk § 55

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi:

Turun kaupungissa merkittävä osa sisäliikuntatiloista sijaitsee koulukiinteistöjen yhteydessä olevissa liikuntasaleissa, joita kaupungissa on noin kuusikymmentä. Koulukiinteistöjen yhteydessä sijaitsevat liikuntatilat ovat pääsääntöisesti Turun kaupungin omistamia ja tilojen hallinnoijana toimii kaupungin tilapalvelukeskus ja sisäisistä vuokrakustannuksista vastaa sivistystoimiala. Liikuntapalveluiden vastuulla on jakaa edelleen koulukiinteistöissä olevien liikuntatilojen vuorot liikuntatoimintaa järjestäville seuroille ja yhdistyksille

Koulujen liikuntasalien käyttöasteet ovat hyvät ja kaikissa liikuntasaleissa on iltaisin ja viikonloppuisin paljon erilaista liikuntatoimintaa. Karkeasti ottaen hyvien liikenneyhteyksien päässä tai lähellä keskustaa olevat liikuntatilat sekä isommat liikuntasalit ovat täynnä toimintaa ja mitä kauemmaksi keskustasta mennään tai mitä pienemmästä liikuntasalista on kyse, niin sitä vähemmän tilojen tarjolla olevista tunneista on käytettynä. Kaikissa liikuntasaleissa on kuitenkin useita kymmeniä käyttövuoroja viikossa ja suosituimpien salien kaikki käyttötunnit arkisin klo 16-22 ja viikonloppuisin klo 9-21 väliltä ovat käytössä.

Viime vuosina liikuntasalien määrä on vähentynyt, sillä useita eri kouluja on otettu pois käytöstä niiden tullessa käyttöikänsä päähän tai kun niissä on ilmennyt sisäilmaongelmia. Korvaavissa tilaratkaisuissa tilapalvelukeskus ja sivistystoimiala eivät ole ryhtyneet korvaamaan liikuntatiloja vaan toiminta on pyritty järjestämään siten, että liikuntaa järjestetään joko ulkona tai muiden yksiköiden sisäliikuntatiloissa. Näin ollen liikuntatoimintaan tarkoitettujen tiloja on paljon aiempaa vähemmän tarjolla.

Kesällä 2020 poistui käytöstä Kellonsoittajakatu 9-11 kiinteistö ja sen liikuntasali, kun ammatti-instituutti siirtyi väistötiloihin Ruiskadun yksikköön siihen saakka, kun uusi suuri Kampus saadaan rakennettua Kupittaalle. Keväällä 2020 kolme koulua ja niiden liikuntasalit poistuivat käytöstä (Turun Lyseo, Juhana Herttua ja Luolavuori). Vuonna 2019 poistui Varissuon koulu ja sen liikuntasali.

Nyt Kellonsoittajankatu 9-11 kiinteistön omistavan säätiön kaavailema uudisrakentamishanke on viivästynyt ja on käynyt ilmi, että kiinteistö olisi vielä mahdollista vuokrata yhden vuoden määräajaksi. Vuokrattavien tilojen kokonaismäärä on suurempi kuin pelkkä liikuntasali, sillä vuokrata pitää myös oheistilat. Kokonaisneliömäärät ovat n. 519m2 ja vuokra n. 7 266 euroa kuukaudessa, joten vuosikustannus olisi noin 87 192 euroa.

Turun kaupungin vuokrasopimus Kellonsoittajankatu 9-11 tiloihin päättyy 31.7.2020. Kiinteistön omistajan on tarkoitus kehittää kiinteistöä ja on hakenut sille kaavanmuutosta. Kaavanmuutosprosessi on valitusprosessin myötä viivästynyt ja on käynyt ilmi, että kiinteistö olisi vielä mahdollista vuokrata noin vuoden ajaksi.

Liikuntapalveluiden näkökulmasta liikuntatilojen saaminen käyttöön vuoden määräajaksi on erittäin tärkeää, sillä tilojen käyttö on ollut kyseisessä tilassa erittäin suosittua. Lisäksi sivistystoimialalla on noussut esiin tarve saada lisätiloja akuuttiin tarpeeseen syksyllä 2020. Tähän on esitetty ratkaisuksi Kellonsoittajankatu 9-11 tiloja. Sivistystoimialalla ei kuitenkaan ole tarvetta vuokrata liikuntatiloja. Kasvatus- ja opetuslautakunta käsittelee osaltaan lisätilojen vuokrausta.

Tilapalvelukeskus on neuvotellut Kellonsoittajankadun kiinteistön omistajan kanssa tilojen vuokraamisesta 1.8.2020 alkaen siten, että kaupungin käyttöön tulisi liikuntatilat kiinteistön 1. kerroksesta sekä opetustiloja 2. kerroksesta. Koko kiinteistö ei tulisi kaupungin käyttöön. Tilojen vuokraamisesta päättää kaupunginhallitus. Päätöksen pohjalta tilapalvelukeskus solmii vuokrasopimuksen kohteeseen ja normaalin käytännön mukaan tekee sisäiset sopimuksen toimialojen kanssa.

Liikuntapalvelut ei tähän mennessä ole maksanut tiloista, koska sisäiset vuokramenot ovat kuuluneet sivistystoimialan budjettiin. Näin ollen liikuntapalveluiden budjettiin ei ole varattu määrärahaa vuokraukseen vuodelle 2020 eikä vuodelle 2021.

Liite 1Vuokrattavat tilat

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää osaltaan hyväksyä tilapalvelukeskuksen valmisteleman hankekuvauksen, sitoutuu hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin määräajaksi 1.8.2020-31.7.2021 ja esittää hankekuvauksen hyväksymistä edelleen.

Lisäksi liikuntalautakunta toteaa, että talousarviomuutosta hankkeesta johtuviin lisääntyviin vuokrakustannuksiin tullaan esittämään erikseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa etäyhteydellä selvitti Oskari Nummi.

Jakelu

tiedTilapalvelukeskus
tiedMäkynen Ilkka
tpvNummi Oskari


Liitteet:

Liiklk § 55
Liite 1:Vuokrattavat tilat