Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta5616.06.202010

6905-2020 (02 05 00)

Uintikortit kaikille turkulaisille 1. luokan oppilaille

Tiivistelmä: -

Liiklk § 56

Uimalaitosten päällikkö Eeva Haapanen:

Liikunnan palvelualueelle uimalaitoksiin siirtyi sivistystoimialalta 1.1.2018 alkaen kaksi uimaopettajaa. Heidän tehtävänään on suunnitella, organisoida ja ohjata Turun kaupungin 1.-, 3.- ja 5.-luokkalaisten uimaopetus Impivaaran ja Petreliuksen uimahalleissa. Kaikki opetukseen osallistuneet 1.-luokkalaiset ovat saaneet lisäksi keväisin 10 kerran uintikortit. Uintikortteja ei ole lähetetty yksityisten Turussa sijaitsevien koulujen oppilaille, joiden uimaopetus ei sisälly uimalaitosten uimaopettajien työtehtäviin. Tämä tarkoittaa Turun normaalikoulun, Turun Steiner-koulun ja Turun kansainvälisen koulun 1.-luokkalaisia.

Uintikortit oikeuttavat lapsen ilmaiseen sisäänpääsyyn Turun kaupungin uimalaitoksiin maksavan aikuisen seurassa. Uintikorttien tarkoituksena on vahvistaa lasten uimataidon kehittymistä, lisätä läheisten yhdessä tekemistä, kannustaa omatoimiseen liikkumiseen sekä mahdollisesti houkutella uusia asiakkaita uimalaitosten palvelujen pariin.  

Uintikortit on perinteisesti lähetetty keväisin ja ne ovat olleet voimassa saman vuoden loppuun. Jatkossa 1.-luokkalaisten uintikortit olisi tarkoitus lähettää heti syksyllä kouluvuoden alkaessa, jolloin kortit ovat voimassa seuraavan vuoden heinäkuun loppuun asti. Vuoden 2020 keväällä uintikortteja lähetettiin 1. luokan oppilaille n. 1 600 kpl. Yksityisten Turussa sijaitsevien koulujen 1.-luokkalaisten sisällyttäminen mukaan käytäntöön tarkoittaisi n. 100 lisäkorttia / lukuvuosi. Uintikorttien painokustannuksista vastaa sivistystoimiala.

Jokaisen Turussa asuvan 1.-luokkalaisen tulisi saada 10 kerran uintikortti huolimatta siitä, mitä koulua käy. Uimataidon kehittymiselle 7–8 vuoden ikä on ihanteellinen. Hyvän uimataidon omaava lapsi tai aikuinen pystyy huolehtimaan omasta turvallisuudestaan veden varaan joutuessaan huomattavasti uimataidotonta paremmin. Näin ollen on tärkeää tukea tämän tarpeellisen kansalaistaidon kehittymistä tasavertaisesti uintikorttien avulla. Käytännön muutosta tukevat varhaiskasvatuksen palvelualuejohtaja Vesa Kulmala sekä perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuominen.

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää, että 12.8.2020 alkaen uintikortit jaetaan kaikkien Turun kaupungin koulujen sekä Turun normaalikoulun, Turun Steiner-koulun ja Turun kansainvälisen koulun 1.-luokkalaisille. Uintikortit jaetaan heti lukuvuoden alussa ja ne ovat voimassa seuraavan vuoden heinäkuun loppuun asti. Käytäntö on voimassa toistaiseksi ja sitä on mahdollista tarkastella lukuvuosittain

Lisäksi liikuntalautakunta toteaa, että korttien painotuskustannuksista vastaa edelleen sivistystoimiala.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHaapanen Eeva
tiedKarjalainen Harri
tiedKulmala Vesa
tiedLempiäinen-Koponen Pikita
tiedTuominen Tommi