Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta5316.06.20207

6214-2020 (02 02 02)

Vuoden 2020 talouden 1. osavuosikatsaus

Tiivistelmä: -

Liiklk § 53

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen 4.6.2020:

 

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös.

 

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2020 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Ensimmäinen osavuosikatsaus laaditaan normaalisti raportointijaksolta 1.1.–31.3.2020. Koronavirustilanteen takia ensimmäinen raportti laaditaan poikkeuksellisesti 1.1.–30.4.2020 tilan­teesta.

 

Osavuosikatsaus sisältää talouden katsauksen sekä ennusteen taloudellisten tavoitteiden ja henkilöstötavoitteiden toteutumisesta.

 

Merkittävin muutos toimintaympäristössä on koronapandemian aiheuttamat vaikutukset kaupungin toimintaan. Euromääräisten vaikutusten arviointi on tällä hetkellä vielä vaikeaa, koska poikkeustilan kestosta ja kaikista toimista ei ole vielä varmuutta. Vaikutus on suurin tuloihin.

 

Tulojen arvioidaan alenevan vuoden 2019 tilinpäätökseen nähden 3,2 milj.€

Poikkeustilalla on myös kustannuksia hillitsevä vaikutus. Kun toimipisteitä on suljettu, tilaisuuksia ja tapahtumia on peruttu, taitelija-, esiintymis- ja asiantuntijapalkkioihin on käytetty suunniteltua vähemmän rahaa. Poikkeustilanteen aikana on käynnistetty sellaisia korvaavia ja kokonaan uusia palveluita, joilla ei ole kustannuksia lisäävää vaikutusta. Lisäksi henkilöstöä on siirretty hyvinvointitoimialan käyttöön. Siirtojen mahdollisia talousvaikutusta ei ole ennusteessa arvoitu. Menojen arvioidaan olevan vuoden 2019 tilinpäätökseen nähden yhtä suuret.

 

Toimialan talouden ennustetaan toteutuvan seuraavasti:

 

 

 

Selvitys olennaisista talousarviopoikkeamista ja niiden syistä

 

Palvelujen keskeytyminen ja myöhemmät rajoitukset aiheuttavat arviolta 2,3 milj.€ suunniteltua pienemmät tulot ja 1 milj.€ pienemmät menot. Vielä alkuvuoden perusteella näytti siltä, että tuloja olisi kertynyt suunniteltua enemmän.

 

Poikkeustila pysäytti sekä orkesterin konserttitoiminnan että Konserttitalon ulosvuokraustoiminnan kokonaan, ja sulku jatkuu kevätkauden ajan 31.5. asti. Korvaavana toimintana on toteutettu mm. verkkokonsertteja, ja Konserttitalon ulosvuokrauksia on tapahtumajärjestäjästä riippuen siirretty syyskaudelle -20.

 

Rajoitusten seurauksena suljettiin liikuntapaikat ja lopetettiin ohjauspalvelut, jolloin 13.3. alkaen tuloja ei enää kertynyt 13.5. saakka lainkaan. 14.5.2020 alkaen (7,5kk ajan) tulojen ennustetaan kertyvän noin 50 % pienempänä kuin normaalisti. Tulojen ennustamiseen liittyy tässä vaiheessa merkittävää epävarmuutta.

 

Museon koko vuoden tulosta arvioitaessa on huomioitava, että huhtikuun lisäksi toukokuun tulot jäävät kokonaan saamatta. Lisäksi, kun museot avataan kesäkuun alussa, joudutaan rajaamaan asiakasmääriä, luopumaan opastuksista sekä perumaan tapahtumia koronatilanteen takia. Loppuvuoden asiakasmääriä ja myynnin kehittymistä on vaikea arvioida mutta esimerkiksi ulkomaisten matkailijoiden puuttuminen suurelta osin tulee vaikuttamaan museon tulokertymään.

 

Selvitys mahdollisista toimenpiteistä, mihin on ryhdytty tai ryhdytään talousarviossa pysymiseksi

 

Orkesterin talousarvion tasapainottamiseksi tarkastellaan syyskauden ohjelmistoja siten, että niistä koituisi mahdollisimman vähän ylimääräisiä kustannuksia (mm. keikkamuusikoiden käyttöä pyritään välttämään). Hankinnoista toteutetaan jo käynnistetyt Konserttitalon ylläpitoon liittyvät kalustukset, muutoin hankinnat jäädytetään.

 

Museo ja orkesteri on hakenut OKM:n avustusta VOS-toimijoille koronasta aiheutuneisiin kustannuksiin ja tulomenetyksiin. Haettu avustus on yhteensä 0,54 milj.€, jota ei ole ennakoitu ennusteessa tuloksi.

 

Lähes kaikilla palvelualueilla henkilöstökulujen toteuma tulee olemaan budjetoitua pienempi, koska sulkemisajalle ei ole palkattu sijaisia eikä pääsääntöisesti ole maksettu erilliskorvauksia. Kaikilla palvelualueilla on kiinnitetty huomiota tilojen ja alueiden käyttökustannusten alentamiseen (sähkö, siivous, vesi, lämmitys). Henkilöstöä siirretty hyvinvointitoimialan käyttöön ja vuosilomia on jaksotettu koko lomakaudelle, joka vähentää sijaisten ja tilapäisen henkilöstön palkkaamistarvetta.

 

Kulttuurilautakunnan talousarvion ennustetaan toteutuvan seuraavasti:

 

 

Palvelualueiden kommentit talousennusteesta

 

Museopalvelut

 

Museopalveluiden vuosi 2020 käynnistyi tulonkehityksen kannalta hyvin ja maaliskuun lopussa tuloja oli kertynyt 747 380€, mikä on 68 300€ eli 10% enemmän kuin vuotta aiemmin. Museot suljettiin kuitenkin 17.3.2020 ja tulomenetyksen arvioidaan ajalla 13.3.–31.5.2020 olevan 362 000 euroa.

 

Museon koko vuoden tulosta arvioitaessa on huomioitava, että huhtikuun lisäksi toukokuun tulot jäävät kokonaan saamatta. Lisäksi, kun museot avataan kesäkuun alussa, joudutaan rajaamaan asiakasmääriä, luopumaan opastuksista sekä perumaan tapahtumia koronatilanteen takia. Loppuvuoden asiakasmääriä ja myynnin kehittymistä on vaikea arvioida mutta esimerkiksi ulkomaisten matkailijoiden puuttuminen suurelta osin tulee vaikuttamaan museon tulokertymään. Huomioon ottaen nämä tekijät, museo on päätynyt arviossaan siihen, että kesäkuusta alkaen loppuvuoden tulokertymä tulee olemaan noin 70% edellisvuoden vastaavasta ajasta.

 

Talouden ennustetaan toteutuvan seuraavasti:

 

 

Kirjastopalvelut

 

Koronaepidemian takia kirjastot suljettiin 18.3. Myöhästymismaksuja ja tilavuokria ei kerry sulkemisajalta, joten tulokertymä tulee jäämään arvioidusta, jopa n. 100 000€. Henkilöstökulujen toteuma tulee olemaan budjetoitua pienempi, koska sulkemisajalle ei ole palkattu sijaisia eikä ole maksettu erilliskorvauksia, säästö on n. 100 000€.

 

Talouden ennustetaan toteutuvan seuraavasti:

 

 

Orkesteri

 

Kaupunginorkesterin vuosi 2020 käynnistyi suunnitellusti. 12.3. alkanut koronapandemia pysäytti sekä orkesterin konserttitoiminnan että Konserttitalon ulosvuokraustoiminnan kokonaan, ja sulku jatkuu kevätkauden ajan 31.5. asti. Kesäkaudella Konserttitalolla ei ole toimintaa. Korvaavana toimintana on toteutettu mm. verkkokonsertteja, ja Konserttitalon ulosvuokrauksia on tapahtumanjärjestäjästä riippuen siirretty syyskaudelle -20. Syyskauden toimintatuotot tulevat jäämään suunnitellusta todennäköisten yleisörajoitusten ja keväältä lahjakortteina korvattujen peruutusten vuoksi.

 

Toiminnan sulusta johtuen orkesterin ja Konserttitalon tulonmuodostus loppui keväällä 6.3. alkaen. Menetykset lippu- ja vuokratuloissa on arvioitu olevan noin 440 000 euroa (vrt. 2019). Säästöjä syntyi force majeure -pykälän perusteella peruttujen taiteilijavierailijoiden sekä keikkamuusikoiden ja tuntityöläisten palkkioista 200 000 euroa. Palvelualueelta on toteutettu yksi henkilösiirto, lisäksi ulkoistetun lipunmyynnin kustannukset 2,5 kk:lta säästyivät. Kiinteissä kustannuksissa ei tullut säästöjä, lisäksi menetettyjä vuokratuloja muodostui Konserttitalon kulttuurikaupan ja ravintolayrittäjän vuokrista.

 

Talousarvion tasapainottamiseksi tarkastellaan syyskauden ohjelmistoja siten, että niistä koituisi mahdollisimman vähän ylimääräisiä kustannuksia (mm. keikkamuusikoiden käyttöä pyritään välttämään). Hankinnoista toteutetaan jo käynnistetyt Konserttitalon ylläpitoon liittyvät kalustukset, muutoin hankinnat jäädytetään. Lisäksi on haettu OKM:n avustusta VOS-toimijoille koronasta aiheutuneista kustannuksista.

 

Talouden ennustetaan toteutuvan seuraavasti:

 

 

Nuorisopalvelut

 

Turun kaupungin nuorten kesätyöt toimialoilla peruttiin koronapandemian takia. Palkkarahoista jää valtaosa käyttämättä. Tämän hetkinen arvio on noin 238 000 € säästö. Lisäksi menosäästöjä on syntynyt ja ennustetaan syntyvän Vimman, Seikkailupuiston ja alueellisen nuorisotyön kesän ja loppuvuoden osalta noin 140 000 €. Henkilöstökustannuksista ennustetaan syntyvän säästöä 90 000€ ja leirialueiden käyttökustannuksista noin 35 000 €.

 

Vimman, Seikkailupuiston ja alueellisen nuorisotyön maksutuotot tulevat koronarajoitusten takia jäämään merkittävästi suunnitellusta. Arvio tulomenetyksestä on noin 218 000 €. Tila- ja leirialuevarauksia on peruttu koronan takia suuressa määrin ja arvio vuokratuottojen menetyksestä on noin 99 000 €. Korona-epidemian aiheuttamat toimintarajoitukset ja muutokset ihmisten käyttäytymisessä tulevat vaikuttamaan sekä kevään (maalis-toukokuu) sekä kesän ajan. Nuorisotilat ja leirialueet sulkeutuivat kevään osalta, retket ja leirit peruttiin. Kesän ja syksyn toiminta suunnitellaan osittain etä/digitoiminnaksi. Ennuste sisältää useita epävarmuustekijöitä, joista merkittävimmät:

 

-Seikkailupuiston kesätoiminnan toteutuminen

-Taidekeskus koulussasi -toiminnan syksyn toteutuminen

-Leirialueiden kesän aukiolot ja varausten tilanne

-Alueellisen nuorisotyön, Vimman ja Seikkailupuiston sekä Fendarin syksyn toiminnan toteutuminen alkuperäisen suunnitelman mukaisesti vai rajoitusten puitteissa.

Talouden ennustetaan toteutuvan seuraavasti:

 

Ennuste henkilötyövoiman tilanteesta 31.12.2020 on 107 HTV. Tämäkin ennuste sisältää epävarmuustekijöitä:

 

-Digipoint-hankkeen kahden työntekijän aloittaminen on huomioitu ennusteessa, vaikutus yhteensä noin +1 htv:llä. Työntekijät palkataan 100% ulkopuolisella rahoituksella, joten se ei rasita nuorisopalvelujen henkilöstökustannuksia

-Taidekeskus koulussasi toiminnan ohjaajiin on varattu vuositasolla 3 htv. Ennusteessa on oletettu, että syksyn osalta säästyy -1,5 htv:tä.

-Osa-aikatyötä tekeviä työntekijöitä on useita ja tästä kertyvä htv-säästö on arvioitu -2,3 htv:ksi.

-Suunnittelijan vakanssi on täyttämättä ja ennusteessa on oletettu, että vakanssia ei saada täytettyä kuluvan vuoden aikana, jolloin htv-säästö on -1 htv

-Sijaisia palkataan kuluvana vuonna arvioitua vähemmän mutta sijaisten htv-luvuksi on arvioitu +1,5 htv

Liikuntapalvelut

 

Ennusteeseen sisältyy merkittäviä epävarmuuksia, koska on vaikea arvioida loppuvuoden asiakaskäyttäytymistä liikuntapaikkojen ja palveluiden käytön suhteen, johtuen koronaepidemiasta. Nyt on lähdetty siitä arviosta, että toimintoja voidaan lähes normaalissa laajuudessa toteuttaa ja palveluja tarjota koko loppu vuoden 1.6.2020 alkaen. Vaikka osa palveluista jää toteutumatta, pyritään niitä korvaamaan muilla uusilla palveluilla, huomioiden mm. koronan aiheuttamaa lisääntynyttä liikkumattomuutta eri kohderyhmissä. Joka tapauksessa toiminnan kokonaisvolyymi vähenee, johtuen koronaepidemian aiheuttamasta liikuntapaikkojen sulkemisesta ja käytön rajoittamisesta (pienemmät asiakasmäärät uimalaitoksissa ja ohjauspalveluissa, pienempi määrä tilavarauksia ja tapahtumia). On hyvä huomata, että toimintojen järjestäminen, on mahdollisesti pienemmistä asiakasmääristä huolimatta yhtä kallista.

 

Tulot kehittyivät 1-3 2020 osalta yli odotusten ja kasvua vuoden takaiseen kertyi 6,5 %. Koronaepidemiarajoitusten seurauksena suljettiin liikuntapaikat ja lopetettiin ohjauspalvelut, jolloin 13.3. alkaen tuloja ei enää kertynyt 13.5. saakka lainkaan. 14.5.2020 alkaen (7,5kk ajan) tulojen ennustetaan kertyvän noin 50 % pienempänä kuin normaalisti. Tulojen ennustamiseen liittyy tässä vaiheessa merkittävää epävarmuutta. Budjetoimatonta projekti- ja hankeavustuksia on kertynyt yhteensä reilut 100 000 €.

 

Henkilöstökulut ennustetaan olevan lähes normaalilla tasolla (n. 4,6M €), pieni säästö on ennustettu johtuen lyhytaikaisesti täyttämättömistä vakansseista, eli henkilöstömenot alittaisivat budjetoidun hiukan. Tilavuokrien ennustetaan toteutuvan normaalisti. Palveluostoissa syntyy säästöä, koska palveluita järjestetään vähemmän ja seisakin ajalta syntyi säästöjä. Toteuma alittaa budjetoidun. Säästö ei toteudu kuitenkaan täysimääräisenä Korona seisakin ajalta, koska osa palveluista järjestetään tai kohdennetaan eri tavalla. Aineissa ja tarvikkeissa syntyy jonkin verran säästöä vesi, sähkö, lämpökustannuksissa, mutta säästö on kohtuullisen pieni.

 

Talouden ennustetaan toteutuvan seuraavasti:

 

 

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta merkitsee vuoden 2020 talouden 1. osavuosikatsauksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa etäyhteydellä selvitti Ilkka Mäkynen.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, talous ja rahoitus