Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta3821.04.202015

140-2020 (02 05 01)

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus v. 2020

Tiivistelmä: -

Liiklk § 38

Liikuntasihteeri Päivi Matilainen:

Kaupungin avustustoimintaa ohjaavat seuraavat päätökset:kaupunginhallitus 4.4.2016 § 143 kaupungin avustustoiminnan hallintamallin käyttöönotto ja avustusohjeet, liikuntalautakunta 10.12.2019 § 111 toiminta-avustuksen jakoperiaatteet vuodelle 2020 sekä 28.1.2020 § 8 kokonaismäärärahan 70.000€, josta perusyhdistystoiminnan toiminta-avustukseen 40.000€ (v. 2019 40.000€) ja tutkimus- ja kehittämistoimintaan 30.000€ (v. 2019 30.000€) sekä kaupunginhallitus 30.3.2020 § 135 Turkupaketti eli Turun kaupungin toimenpiteet elinkeinoelämän ja kolmannen sektorin toimintaedellytysten helpottamiseksi koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustusvalmistelu on tehty edellä mainitut päätökset huomioiden.

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustuksen piiriin kuuluvat vammais- ja  kansanterveystyötä tekevät yhdistykset sekä eläkeläis- ja maahanmuuttajayhdistykset, jotka järjestävät säännöllistä liikuntatoimintaa. Säännöllisen liikuntatoiminnan kriteeri on (liiklk 10.12.2019 § 111): ”Avustus edellyttää säännöllistä liikuntatoimintaa vähintään kerran (1) viikossa ainakin kolmen (3) kuukauden ajan.”

Hakuajan päättymiseen (29.2.2020 klo 23.59) mennessä saapui 31 perusyhdistysten anomusta (v. 2019 35 anomusta) sekä Paavo Nurmi-keskus kannatusyhdistys ry:n anomus. Urheiluseurojen toiminta-avustuksena ovat hakemuksensa jättäneet: Itä-Turun Eläkkeensaajat ry, Kakskertaseura ry ja Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry, joiden hakemukset käsitellään muun yhdistystoiminta-avustuksena. Kansainvälinen kehittämis- ja yhteistyöyhdistys Baltic Region ry on anonut sekä urheilu- ja liikuntaseurojen että muun yhdistystoiminnan toiminta-avustusta, mutta käsitellään vain kertaalleen muun yhdistystoiminnan toiminta-avustuksena.

Avustuksella tuetaan perusyhdistysten järjestämää vammaisten, pitkäaikaissairaiden, eläkeläisten ja maahanmuuttajien säännöllistä liikuntatoimintaa.

Avustus määräytyy vuoden 2019 toiminnan perusteella. Avustuslaskennassa aikuisten sekä lasten ja nuorten liikuntasuoritteet ovat samanarvoisia.

Avustusmäärärahaan sisältyy myös varaus avustaa liikuntaa ja terveyttä edistävään tutkimus- ja kehittämistoimintaa.

Avustusperiaatteissa on kannustettu vuodesta 2015 lähtien yhdistysten väliseen yhteistyöhön esimerkiksi yhdistetyillä toimintaryhmillä, harjoitustiloilla, sopimushinnoilla jne. Vakiintuneimmat yhteistyökumppanuudet ovat vammais- ja kansanterveystyötä toimivien yhdistysten piirissä, joissa yhteistoiminta on alkanut jo vuonna 2015 ja toiminnot jatkuvat edelleen. Kyseisen yhdistyskentän toimijat tarjoavat toisten yhdistysten jäsenille mahdollisuuden osallistua omiin toimintaryhmiinsä. Yhteistyöparien määrä on vakiintunut kahdeksaan (8) ja alun kokeiluvuosien jälkeen myös toimintamuodoissa on löydetty hyviä yhteistyökonsepteja. Liikuntalautakunnan nykyinen avustusperiaate on yhdistyksiä kannustava ja säilyttää yhdistysten välisen yhteistoiminnan tason.

Liikuntalautakunnan 10.12.2019 § 111 avustusperiaatteissa kohdassa 1.2 Yleiset säädökset on lisäys vuodelle 2020 alkaen. Lisäys on kirjattu seuraavasti: ”Lasten ja nuorten (alle 20 v.) liikuntaan liittyvien avustusten myöntämisen /maksamisen edellytyksenä on seuran/yhdistyksen sitoutuminen tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn. Sitoutumisehto koskee muun yhdistystoiminnan toiminta-avustusta ja tarkastetaan niiltä yhdistyksiltä, joilla on ollut anomuslomakkeillaan lasten ja nuorten liikuntatoimintaa v. 2019.

Yhdistyksen sitoutuminen selvitetään muun liitetarkastuksen yhteydessä. 

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustusta ovat muiden ohella hakeneet:

-        Kakskertaseura ry ja Paavo Nurmi-keskuksen kannatusyhdistys ry.

Liikuntapalvelut toteaa em. anojista/anomuksista seuraavaa:

Kakskertaseura ry anoo avustusta kuntoliikuntaryhmän ”Tiistaikerho” toiminnan perusteella. Kerho kokoontuu noin 40 henkilön voimin viikoittain säännöllisesti yhdeksän kuukauden (9) toimintajaksossa. Yhdistyksen kotipaikka on Turku.

Yhdistyksen säännöissä toiminnan tarkoituksena on kirjattu seuraavaa: ”Seuran tarkoituksena on työskennellä Kakskerran luonnonarvoihin perustuen asuinympäristön kehittämiseksi. Kehittämistyössään seura vaalii alueen erityispiirteitä ja historiaa. Kakskertaseura toimii alueen asukkaiden hyvinvoinnin ja palveluiden edistämiseksi. Hakijan omilla nettisivuilla seura kuvataan kotiseutuseuraksi.

Liikuntapalvelut katsoo, että Kakskertaseura ry ei täytä liikuntalautakunnan avustusperiaatteissa esitettyjä anojan kelpoisuusehtoja ja esittää em. yhdistyksen anomuksen hylkäämistä.

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustusta on hakenut lisäksi Paavo Nurmi-keskuksen kannatusyhdistys ry uuden toimintakäytännön mukaisesti. Hakemus kohdistuu tutkimus- ja kehittämistoimintaan.

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen takia liikuntapalvelut esittää, että liikuntalautakunnan päätös voidaan panna täytäntöön lainvoimaa odottamatta.

Toiminta-avustukseen liitettävät liitteet kuten toimintasuunnitelma, talousarvio, toimintakertomus jne. voidaan hyväksyä nk. kevyt versioina, joilla tarkoitetaan yhdistysten johtokuntien/hallitusten hyväksymiä asiakirjoja, kun yhdistyksen sääntömääräistä vuosikokousta ei ole voitu pitää poikkeustilanteen aikana. Ennen poikkeustilanteen alkamista 16.3.2020 pidettyjen vuosikokousten liitedokumentit toimitetaan normikäytännön mukaisesti. Tämä ohjeistus sisältyy kaupunginhallituksen 30.3.2020 päättämään Turku-pakettiin.

Liite 1Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus jakotaulukko 2020

Yhdistysten järjestämän kansanterveystyön, vammaisten, pitkäaikaissairaiden, eläkeläisten ja maahanmuuttajien säännöllinen liikuntatoiminta sekä liikuntaa ja terveyttä edistävä tutkimustoiminta ja kehittämisavustus

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää edellä esitetyin perustein myöntää muun yhdistystoiminnan toiminta-avustukset liitteen 1 mukaisesti ja hylkää Kakskertaseura ry:n anomuksen edellä esitetyin perustein. Tämän jälkeen ko. määräraha on käytetty kokonaisuudessaan.

Päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa odottamatta.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lahti, Lehtonen, Norontaus, Saajala ja Kalmari ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi Häkkinen.

Jakelu

aoAnojayhdistykset
tiedLinnovaara Timo
tpvMatilainen Päivi
tiedSotnik Kristiina


Liitteet:

Liiklk § 38
Liite 1:Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus jakotaulukko 2020