Skanssin puistosuunnitelman lausuntopyyntö ulkoliikuntaolosuhteiden osalta

 

 

 

Maankäyttöjohtaja, toimialajohtajan sijainen Jyrki Lappi:

 

 

Kaupunkiympäristötoimiala pyytää vapaa-aikatoimialan kannanottoa Skanssin keskuspuiston suunnitelmissa olevista vapaa-aikatoimialan käyttöön tulevista investoinneista sekä niistä syntyvistä kustannuksista.

 

Kaupunginhallitus hyväksyi 5.11.2012 §509 Skanssin suunnittelualueen teemat ja tavoitteet ohjeellisesti noudatettavaksi alueen suunnittelussa. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että kysymyksessä on kaupungin johdon alainen strateginen hanke, jonka ohjauksesta ja seurannasta vastaa kaupunginhallitus. Skanssin alueen maankäytön yleissuunnitelma hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 6.10.2014 § 381 ohjeellisena yleiskaavoituksen ja asemakaavoituksen pohjaksi sekä tavoitetasoksi. Sittemmin puistojen suunnittelua on tehty yhtä aikaa asemakaavoituksen kanssa, alueen tavoitteita ja maankäytön yleissuunnitelmaa seuraten.

 

Alkuperäinen puistosuunnitelma valmistui 15.9.2016, jonka jälkeen aloitettiin rakennussuunnittelu. Tarkemmassa rakennussuunnitteluvaiheessa kävi ilmi puistosuunnitelman päivitystarpeita, jotka tehtiin ennen suunnitelman nähtäville asettamista. Nähtävillä ollut puistosuunnitelma (VE1) valmistui 15.4.2019. Kalliiden rakentamiskustannusten takia puistosuunnitelmasta tehtiin toinen versio (VE2), jolla tutkittiin kustannusten alentamista. Kokonaisuus huomioon ottaen vaihtoehdossa VE2 ei saavutettu merkittävää kustannushyötyä. Molemmissa vaihtoehdoissa vapaa-aikatoimialan käyttöön suunniteltujen toiminnot ovat samat. Ote puistosuunnitelmasta on liitteenä 1.

 

Keskellä puistoa on toimintojen alue, josta löytyy tekemistä kaiken ikäisille. Oleskelualueiden lisäksi alueella on leikkipaikka, matalan kynnyksen ulkokuntoilupaikka sekä koulun vieressä oleva liikuntapuisto. Liikuntapuistossa on jalkapallokenttä, monitoimikenttä sekä erilaisia kiipeily-, tasapainoilu- ja street workout –telineitä.  Lisäksi puistoon on suunniteltu energiatehokas puistovalaistus, penkkejä ja roska-astioita. Alueen esteettömyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Toimintojen alueeseen sisältyy vapaa-aikatoimialan käyttöön suunniteltuja alueita pelikenttineen ym. Näiden toteuttamisen edellytyksenä on, että vapaa-aikatoimiala varautuu investointikustannuksiin oman taloussuunnittelunsa puitteissa. Vapaa-aikatoimialan käyttöön suunniteltujen toimintojen toteuttamisen kustannusarvio on yhteensä noin 1,3 M€. Tästä aiheutuu liikunta-alueiden investointivuokra, joka on suuruudeltaan n. 65 000 euroa vuodessa.

 

Nähtävillä ollutta puistosuunnitelmaa ei ole vielä hyväksytty kaupunkiympäristölautakunnassa. Kaupunkiympäristölautakunnan käsittely edellyttää vapaa-aikatoimialan kannanottoa liikunta-alueiden investointivuokraan.

 

Lausunto pyydetään 24.3.2020 mennessä infran suunnittelupäällikkö Kari Linnakoskelle.