Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta3521.04.202012

3108-2020 (12 04 01)

Vuorojakoperiaatteisiin sisältyvä jäävuorojaon pisteytysmalli

Tiivistelmä: -

Liiklk § 35

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi, asiakaspalveluesimies Susanna Hatanpää:

Turun kunnallisten jäähallien jäävuorojakoprosessin ja -periaatteiden tarkastelu aloitettiin syksyllä 2019 yhteistyössä jääkiekko-, taitoluistelu- ja ringetteliittojen kanssa. Tavoitteena oli päivittää kunnallista jäävuorojakoprosessia siten, että se on entistä selkeämpi, avoimempi ja läpinäkyvämpi sekä vastaa tasapuolisesti käyttäjäryhmien tilatarpeisiin.

Esitettävä pisteytysmalli koskee kunnallisen jääajan vuoroja elokuun puolivälistä seuraavan vuoden huhtikuun alkuun (esim. 19.8.2019–5.4.2020), jolloin kaikki alle 20-vuotiaiden käyttäjien vuorot ovat jääurheiluseuroille maksuttomia. Liitteenä olevaa pisteytysmallia käytetään kunnallisen jääajan aikana jaettaessa jäävuoroja Impivaaran ja Varissuon jäähalleihin arkisin klo 15–22 väliselle ajalle sekä viikonloppuisin klo 8–22 väliselle ajalle. Lisäksi mukaan on otettu Marli Areenalta 15 tuntia/viikko, jotka Turun kaupunki kustantaa tällä hetkellä turkulaisille taitoluisteluseuroille.

Turun kaupungin liikuntapalveluiden ja jääurheiluliittojen edustajien tapaamisten pohjalta on koostettu pisteytysmalli (liite 1), jossa on hyödynnetty nykyisellään voimassa olevaa Turun Nuorisokiekko ry:n pisteytysmallia sekä Helsingin ja Naantalin vastaavia käytäntöjä. Tiedot sarjoista ja seurojen harrastajamääristä on saatu jääurheiluliitoilta. Liikuntapalvelut on tehnyt linjauksen mukaan otettavista sarjatasoista ja käyttäjäryhmistä.

Pisteytysmallista on keskusteltu turkulaisten jääurheiluseurojen, Turun Nuorisokiekko ry:n ja jääurheiluliittojen kanssa yhteisissä tapaamisissa 10.2.2020 ja 27.3.2020. Pisteytysmallin luomisessa on kuultu em. tahojen kommentteja, palautteita ja muutosehdotuksia yhteisten tapaamisten lisäksi myös henkilökohtaisissa keskusteluissa. Mallia ja siihen liittyviä jäävuorojaon periaatteita on muokattu käytyjen keskustelujen pohjalta. Esitettävä kunnallisen jäävuorojaon periaatteet ja siihen liittyvä pisteytysmalli (liite 1) on rakennettu yhteistyössä jääurheiluliittojen, Turun Nuorisokiekko ry:n, turkulaisten jääurheiluseurojen ja Turun kaupungin liikuntapalvelujen kesken. Tavoitteena on ollut rakentaa kaikkia käyttäjiä mahdollisimman tasavertaisesti ja oikeudenmukaisesti huomioiva pisteytysmalli.

Vuorojakoa ohjaavassa pisteytysmallissa ryhmä- ja joukkuekohtaiset pisteet lasketaan yhteen ja kerrotaan seurojen harrastajamäärästä saatavalla kertoimella. Pisteet määräytyvät seuraavasti: juniori- ja edustusjoukkueet = 1 piste/joukkue, yksiluisteluryhmät = 1 piste / 10 yksinluistelijan luistelijan ryhmä, aikuisten harrasteryhmät = 1 piste/ryhmä, luistelukoulu = 1 piste / 80 luistelijaa, 2 pistettä / 160 luistelijaa jne. Joukkueeksi lasketaan minimissään 12 pelaajan/luistelijan nimetty joukkue. Yksinluistelussa ryhmäksi lasketaan 10 luistelijan nimetty ryhmä. Lajin luonteen takia myös pienemmät harjoitusryhmät ovat mahdollisia, joten 0,5 pisteeseen on oikeutettu myös minimissään 5 yksinluistelijan ryhmä. Soveltavan liikunnan jääurheiluryhmien pisteet lasketaan yksinluistelun pisteytysperiaatteen mukaan.

Jäävuorojaon periaatteet ja siihen sisältyvä pisteytysmalli ja on tarkoitus ottaa käyttöön kauden 2020–2021 vuorojaosta alkaen. Jäänjakoprosentti lasketaan vuosittain maaliskuussa sen hetkisen tilanteen mukaan ja seuran saama jäävuorojen tuntimäärä määräytyy näiden perusteella seuraavalle kaudelle. Varsinainen vuorojako päästään näin ollen tekemään jo maalis-huhtikuun aikana ja seurat saavat vuoronsa tietoon jo hyvissä ajoin ennen kauden alkua. Jäävuorojakoperiaatteita, pisteytysmallin toimivuutta ja käytännön vuorojakomenettelyä tarkastellaan kauden jälkeen yhdessä käyttäjien kanssa.

Kunnallisen jäävuorojaon pisteytysmalli ja periaatteet

 

Liite 1Kunnallisen jäävuorojaon pisteytysmalli ja periaatteet

Oheismateriaali 1Jäävuorojaon pisteytys – vertailu nykytilanteeseen

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta hyväksyy edellä ja liitteessä 1 esitetyn pisteytysmallin ja jäävuorojaon periaatteet osana voimassa olevia vuorojakoperiaatteita ja otettavaksi käyttöön kauden 2020-2021 vuorojaosta alkaen. Jäävuorojakoon vaikuttavat pisteet määräytyvät kausittain mallin kriteerien mukaisesti. Mahdollisista kausittaisista pisteytysmallin ja jäävuorojaon periaatteiden päivityksistä päätetään virkamiesjohtoisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAhtiainen Annakaisa
tiedHatanpää Susanna
tiedNummi Oskari


Liitteet:

Liiklk § 35
Liite 1:Kunnallisen jäävuorojaon pisteytysmalli ja periaatteet