Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta3321.04.202010

3101-2020 (10 00 02, 10 00 02)

Kärsämäen kentän maanvuokra-alueesta ja hallinnasta luopuminen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 33

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi:

Turun Kisa-Veikot ry esittää, että se ottaisi Kärsämäen hiekkakentän hallintaansa ja toteuttaisi siihen kustannuksellaan nappulakenttämittaisen tekonurmipintaisen seurakentän. Turun kaupungin liikuntapalvelujen näkökulmasta liikuntaolosuhteiden kehittäminen seuran yksityisenä hankkeena on kannatettava vaihtoehto.

Kärsämäen hiekkakenttä on 36 x 57 m kokoinen lähikenttä, jota käyttävät lähialueen päiväkoti ja koulu omassa toiminnassaan. Iltaisin kenttä on omatoimiliikkujien harrastuspaikka. Seuratoimintaan kenttä on soveltunut myös pienimpien harrastajien harrastuspaikkana. Talviaikaan kenttä on toiminut luonnonmukaisena alueurakoiden kautta jäädytettävä kenttänä tammi-helmikuussa. Kentällä on pukukoppi. Kenttä on kunnoltaan lähivuosien aikana peruskorjausta kaipaava ja kentällä on lievä hulevesiongelma.

Kärsämäen urheilupuiston alueella sijaitsee myös iso luonnonnurmipintainen, kokonaispituudeltaan noin 150 metrin mittainen alue, joka pitää sisällään täysimittaisen 107 x 67 m kokoisen luonnonnurmikentän. Alueella sijaitsee myös hiekkapintainen juoksusuora ja beach volley -kenttä. Alueen käyttötarkoitus virkistys ja vapaa-ajan käytössä on vahvistettu nykyisessä mitassaan myös osana vasta valmistunutta kaavahanketta. Turun kaupungilla ei ole tällä hetkellä suunniteltuja toimenpiteitä alueen liikuntaolosuhteen kehittämiseksi.

Seurahankkeena alueen liikuntaolosuhteet paranisivat ja se hyödyttäisi alueen asukkaita. Kenttä on toiminut koulupäivien ajan koululaisten ja päiväkotiryhmien liikuntapaikkana, joten tämä on mahdollistettava myös seurahankkeen myötä. Maavuokrasopimuksen ehtoon tulee siis sisällyttää edellytys, että kenttää saa käyttää koulu- ja päiväkotiliikunnassa arkipäivisin klo 8-16 välisenä aikana.

Kenttää on jäädytetty talvisin sään niin salliessa tammi-helmikuun aikana. Keinonurmipintaisen kentän jäädyttäminen on hankalampaa ja kentän pinnan saaminen laadukkaaksi vaatii enemmän työtä kuin hiekkakentän jäädyttäminen. Kentän pinnan muuttuessa on suunniteltu, että jäädyttäminen siirretään noin 350 metrin päässä sijaitsevalle Savonkedon kentälle, joka on aiemmin toiminut myös jäädytettynä aluekenttänä. Näin voidaan talviliikunta taata alueellisesti tulevaisuudessa, jos sillä on tarvetta ja sääolosuhteet sen sallivat.

Hankkeen eteneminen mahdollistetaan liikuntapalvelujen osalta luopumalla kentästä sisäisenä maanvuokra-alueena sekä sen hallinnasta kaupungin pallokenttänä. Seuraavana askeleena Turun Kisa-Veikot ry työstää oman maanvuokrasopimuksensa kaupunkiympäristötoimialan tonttipalvelujen kanssa. Alustava aikataulu on, että Turun kaupungin Liikuntapalvelut luopuvat kentästä vuoden 2021 alusta alkaen. Mikäli myös maanvuokrasopimus hyväksytään, vastaa seura hankkeen seuraavista vaiheista: suunnittelemisesta, rakennuttamisesta ja ylläpidosta vaadittavine lupamenettelyineen mukaan lukien mahdollisten julkisten tukien hakeminen. Maavuokrasopimuksen sisällössä sovitaan tarkemmat määrittelyt hallinnoinnin siirtymisestä ja myös siitä määräajasta jolloin kentän rakentaminen tulee loppuun saattaa, tai muuten maavuokrasopimus raukeaa ja alue palautuu liikuntapalveluiden hallintaan.

Oheismateriaali 1Turun Kisa-Veikot ry:n ehdotus

Oheismateriaali 2Kartta alueen toiminnoista

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää luopua Kärsämäen hiekkakentän maanvuokra-alueesta ja kentän hallinnasta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa selvitti Oskari Nummi.

Jakelu

tiedSuomen Palloliitto Länsi-Suomen piiri
aoTyöväen voimistelu- ja urheiluseura Turun Kisa-Veikot ry
tiedKaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut
ilmTilapalvelukeskus
tiedHatanpää Susanna
tiedKoljonen Timo
tiedLaiho Timo
tiedPyöli Ismo