Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta3221.04.20209

2989-2020 (10 03 02)

Liikuntalautakunnan lausunto Pansio-Pernon monitoimitalon tilatarveselvityksestä

Tiivistelmä: -

Liiklk § 32

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi 13.3.2020:

Tilapalvelukeskus pyytää käyttäjänäkökulmasta lausuntoa Pansio-Pernon monitoimitalon tilatarveselvityksestä kasvatus- ja opetuslautakunnalta, sosiaali- ja terveyslautakunnalta, kulttuurilautakunnalta, liikuntalautakunnalta ja nuorisolautakunnalta. Lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö toimielin osaltaan laaditun tarveselvityksen ja mitä tarveselvityksen mukaista vaihtoehtoa toimielin esittää toteutettavaksi. Hyväksymällä tarveselvityksen toimiala sitoutuu hankesuunnitteluvaiheeseen. Lausuntoja pyydetään 2.4. mennessä. Lautakuntakäsittelyjen jälkeen Tilapalvelukeskus saattaa tarveselvityksen kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston hyväksyttäväksi.

Turun kaupunki on valmistellut Pansio-Pernon alueelle sijoittuvien toimitilojensa tilatarveselvitystä, jonka ratkaisuvaihtoehtoina on kaksi mallia: uudisrakennus (monitoimitalo) tai nykyisten erillisten tilojen peruskorjaus.

Uudisrakennusvaihtoehdossa monitoimitaloon olisi sijoittumassa seuraavia alueen nykyisiä palveluita saman katon alle: päiväkoti 126 lapselle, 1.-6. luokkien kaksisarjainen alakoulu (mitoitus 300 oppilaalle), valmistava opetus, esiopetus sekä aamu-ja iltapäiväkerhotilat, oppilashuollon tilat, nuorisotila ja omatoimikirjasto. Yhteiskäyttötiloissa on lisäksi mm. kuntosali ja 450 neliön liikuntasali puku-, pesu-, ja varastotiloineen, Kokonaisneliöt liikuntaa palvelevilla tiloilla on 840 m². Monitoimitalon kokonaislaajuus olisi 6 350 m², bruttoalan ollessa n. 7 000 m².

Sijaintivaihtoehtoina on tarkasteltu Pansion Kisapuiston ympäristöä sekä Pernon koulun tonttia.

Monitoimitalon kustannusarviossa perustamiskustannukset (alv. 0%) ovat 18,6 milj.€ ilman kalustamisen ja varustamisen kustannuksia.

Peruskorjausvaihtoehdossa on tarkasteltu mahdollisuutta peruskorjata erillisinä yksiköinä toimivia nykyisiä tiloja. Nykytilojen laajuudet huonetiloina ovat yhteensä n. 6 300 m². Peruskorjauksella ei pystytä luomaan uudenlaista yhteiskäyttötilaa ja oppimisympäristöä, vaan tilat jatkaisivat erillisinä yksiköineen peruskorjauksen jälkeen.

Kustannusarvio peruskorjausvaihtoehdolle on 19–22 milj. € (alv 0%). Lisäksi tulee kustannuksia väistötilaratkaisusta rakentamisen ajalta.

Peruskorjausvaihtoehto on osoittautunut huonoksi ratkaisuksi sekä hintansa että toimintojen hajanaisuuden vuoksi, joten varteenotettavimmaksi ratkaisuksi nousi uuden monitoimitalon rakentaminen entisen Pernon koulun tontille.

Turun kaupungin liikuntapalveluiden näkökulmasta hyvä sijainti monitoimitalolle olisi ollut Pansion Kisapuiston liikuntaolosuhteiden vieressä. Tämä sijainti olisi ollut houkutteleva ja olisi taannut parhaat edellytykset nykyisten urheilualueiden täydelle hyödyntämiselle. Tontin ahtaus ja toisaalta sen läheisyydessä sijaitsevat teollisuusalueet eivät tukeneet tätä sijaintia, joten varteenotettavammaksi sijainniksi jäi entisen Pernon koulun tontti.

Monitoimitaloon mitoitettu liikuntasali (450 m²), riittävän moneen osaan jaettavana tilana, olisi omiaan palvelemaan alakoulun ja päiväkodin sekä aamu- ja iltapäiväkerhojen sekä iltakäyttäjien tarpeita. Monitoimitaloon kaavailtu kuntosali palvelisi hienosti alueen käyttäjien tarpeita ja näitä palvelevat puku- ja pesutilat muodostaisivat riittävän monipuolisen sisäliikuntaolosuhteen alueelle. Yhteisneliöitä liikuntaa palvelevilla tiloilla olisi n. 840 m².

Koska tilat palvelevat kaikkia käyttäjiä olisi ne järkevä sijoittaa hallinnollisesti liikuntapalveluiden alle. Liikuntapalvelut voisi varmistaa, että tilat on varusteltu kaikkia käyttäjiä varten ja huolehtisi siitä, että kaikki toimijat ja omatoimiliikkujat pystyisivät maksimaalisesti hyödyntämään tiloja. Liikuntapalvelut huolehtivat tilavarausten sekä kuntosalipalveluiden kokonaisvaltaisesta järjestämisestä. Näiden tilojen kokonaiskustannukset olisivat pois muilta monitoimitalon toimijoilta ja näin ollen tämä ratkaisu ei lisäisi rakentamisen tai ylläpidon kustannuksia. Vuosikustannus näiden liikunnallisten tilojen osalta olisi yhteensä 218 131,20 € vuositasolla (18 177,60 € / kk).

Monitoimitalon piha-alueelle tulee sijoittaa liikunnallisen elämäntavan mahdollistavat välituntipiharatkaisut, joita voisi olla monitoimikenttä ja monipuoliset liikunnalliset leikkivälineet. Pihaolosuhteet tulee luoda erityisesti välituntiliikuntaa sekä päiväkotilasten ulkoliikuntaa silmällä pitäen. Erillisiä laajempia ulkoliikuntaolosuhteita ei ole järkevä koulun tontin viereen rakentaa, koska laadukkaat Kisapuiston liikuntaolosuhteet sijaitsevat vain n 500m päässä kaavaillusta Pernon koulun tontista. Osana monitoimitalon mallia tulee myös luoda pysyvät pukuhuonetilat Kisapuistoon, jossa tällä hetkellä on jouduttu poistamaan vesivahingon jälkeen vanhat pukuhuonetilat käytöstä ja korvaamaan ne tilapäisillä konttiratkaisuilla. Monitoimitaloon tulevan tilaohjelman mukaisen kuntosalitilan myötä voidaan nykyisistä Kisapuistossa sijaitsevista kuntosalitiloista luopua.

Liikuntalautakunta hyväksyy siis osaltaan laaditun tarveselvityksen ja esittää toteutettavaksi uudisrakennusvaihtoehdon, jossa monitoimitalo rakennettaisiin entisen Pernon koulun tontille. Liikuntalautakunta esittää, että monitoimitaloon tulevat liikuntaa palvelevat tilat (yht. 840 m²) ovat liikuntapalveluiden hallinnoimat ja niille varataan tarvittavat määrärahat palvelualueen budjettiin. Lisäksi Kisapuistossa sijaitsevasta kuntosalitilasta luovutaan ja samalla rakennetaan pysyvät pukuhuonetilat Kisapuiston kentän käyttäjille. Monitoimitalon piha-alueesta tulee rakentaa liikunnallisen elämäntavan ja monipuolisen välituntiliikunnan mahdollistavat. Tontin viereen ei tule kaavoittaa isompia ulkoliikuntaolosuhteita, vaan monitoimitalon palveluiden tulee tukeutua tältä osin noin 500 m päässä sijaitsevan Kisapuiston ulkoliikuntaolosuhteisiin.

Liite 1Lausuntopyyntö

Liite 2Pansio-Pernon monitoimitalon tilatarveselvitys

Vapaa-aikatoimiala johtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää antaa liitteiden 1 ja 2 pohjalta tilapalvelukeskukselle edellä olevan lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa selvitti Oskari Nummi.

Jakelu

lausTilapalvelukeskus
lausJuselius Minna
lausLehtiö Saku


Liitteet:

Liiklk § 32
Liite 1:Lausuntopyyntö Pansio-Pernon monitoimitalon tilatarveselvitykseen
Liite 2:Pansio-Pernon monitoimitalon tilatarveselvitys