Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta1628.01.20201

1133-2020 (12 00 01)

Turun liikuntalautakunnan lausunto liikunnanohjaajakoulutuksen toteutukseen Turun ammattikorkeakoulussa

Tiivistelmä: -

Liiklk § 16

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari ja erityisasiantuntja Annakaisa Ahtiainen:

Turun Ammattikorkeakoulu on pyytänyt lausuntoa Turun kaupungin liikuntalautakunnalta hakemukseensa anoa liikunnanohjaajakoulutuksen järjestämislupaa Opetus- ja Kulttuuriministeriöltä.

Liikunta ja liikkuminen ovat merkittävässä roolissa nykypäivän yhteiskunnassa niin valtakunnallisella kuin kunnallisella tasolla. Voimassa olevassa hallitusohjelmassa liikuntaa koskeviksi tavoitteiksi on asetettu liikunnallisen kokonaisaktiivisuuden nouseminen kaikissa ryhmissä, ulkoilun ja arkiliikunnan edellytysten paraneminen sekä seuratoiminnan ja huippu-urheilun edellytysten paraneminen. Liikkumattomuuden aiheuttamat yhteiskunnalliset kustannukset kasvavat ja vaikuttavia toimenpiteitä tulisi toteuttaa huomattavasti nykyistä enemmän.

Turun liikuntalautakunnan strategiset linjaukset painottuvat liikkuviin lapsiin ja nuoriin, liikuntaan elinvoiman ja hyvinvoinnin edistämisessä, aktivoivaan ympäristöön ja olosuhteisiin sekä liikunta- ja urheiluseurojen kanssa tehtävään yhteistyöhön kuntalaisten liikkumisen lisäämiseksi. Kaikkien näiden toteutukseen tarvitaan koulutettuja tekijöitä ja toimijoita. Liikunnanohjaajan korkeakoulututkinnon toteutus Turussa tukisi loistavasti myös Turun kaupungin strategiaa, jossa on mm. huomioitu monialaisen koulutus- ja tutkimusyhteistyön lisääminen ja kehittäminen yhdessä mm. korkeakoulujen, yliopistojen ja oppilaitosten kanssa. Keväällä 2019 toteutetun seurakyselyn tulosten mukaan 40 prosentilla liikunta- ja urheiluseurojen ohjaajista ei ole mitään liikunta-alan koulutusta – myös tähän tulee panostaa. Uskommekin vahvasti, että liikunta-alan koulutettujen ammattilaisten avulla pystymme yhdessä edistämään liikkumisen lisäämistä niin arkiliikkumisen, työhyvinvoinnin, syrjäytymisen ehkäisyn, elintapasairauksien vähentämisen kuin seuratoiminnan sekä kilpa- ja huippu-urheilun kehittämisen välineenä.

Alueellisesti Turun ammattikorkeakoulussa järjestettävän liikunnanohjaajakoulutuksen opiskelijoiden oppimispolkua tukisivat kunnallisten liikuntapalvelujen ja nykyisen ammattikorkeakoulun terveys- ja hyvinvointialan koulutustuen lisäksi alueen laaja liikunta- ja urheiluseurakenttä, lajiliitot ja järjestöt, Turun Seudun Urheiluakatemia, liikuntalääketieteen osaaminen, yksityisen sektorin toimijat sekä kattavat liikunta- ja urheilutoimijoiden verkostot. Opintojen suuntautumisvaihtoehtoja löytyy Turun seudulta kunto- ja terveysliikunnasta kilpa- ja huippu-urheiluun sekä lapsista ikääntyneisiin. Ohjaus-, koulutus- ja valmennustehtävien lisäksi töitä riittää myös hallinnollisella puolella. Lisäksi menossa oleva Turku Future Sports – kaikkia liikuttava Turku -projekti luo mielenkiintoisia mahdollisuuksia tulevaisuuden liikunnanohjaajaopiskelijoille liikuntaan liittyvien liiketoimintamallien kehittämiseksi ja toteuttamiseksi.

Turun liikuntalautakunta kannattaa liikunnanohjaajakoulutuksen aloittamista Turun ammattikorkeakoulussa. Koulutuksella olisi merkittävä vaikutus liikunnan ja urheilun kenttään niin kunnallisella ja alueellisella tasolla kuin valtakunnallisestikin.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää antaa edellä olevan lausuntonaan liikunnanohjaajakoulutuksen toteutukseen Turun ammattikorkeakoulussa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Puheenjohtaja Lahti ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi varapuheenjohtaja Häkkinen.

Jakelu

lausTurun ammattikorkeakoulu Oy