Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta728.01.20207

3732-2019 (00 01 02)

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma vuosille 2019-2021

Tiivistelmä:

Turun kaupunki on velvollinen edistämään toiminnassaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä pitämään tätä koskevat lakisääteiset toimintasuunnitelmat ajan tasaisina. Työryhmä, jossa oli konsernihallinnon ja toimialojen edustajat, valmisteli vuonna 2019 ehdotuksen uudeksi Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunni-telmaksi. Lautakunnalle esitellään kaupunginhallituksen hyväksymä suunnitelma sekä vapaa-aikatoimialan tavoitteita ja toimenpiteitä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi

Liiklk § 7

Erityisasiantuntija Ritva Jykelä: 

Turun kaupunki on velvollinen edistämään toiminnassaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä pitämään tätä koskevat lakisääteiset toimintasuunnitelmat ajan tasaisina. Kaupungin velvoitteet määritellään laissa miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta (1329/2014) sekä yhdenvertaisuuslaissa (1325/2014). Tasa-arvolaki on tällä hetkellä osittaisen uudistamisen vuoksi säädösvalmistelussa. Viranomaisten tulee kaikessa toiminnassaan edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti sekä luoda ja vakiinnuttaa sellaiset hallinto- ja toimintatavat, joilla varmistetaan naisten ja miesten tasa-arvon edistäminen asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa. Viranomaisen on arvioitava yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan ja ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämiseksi. Edistämistoimenpiteiden on oltava viranomaisen toimintaympäristö, voimavarat ja muut olosuhteet huomioon ottaen tehokkaita, tarkoituksenmukaisia ja oikeasuhtaisia. Viranomaisella on velvoite laatia suunnitelma yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Lisäksi Turun kaupunki on sitoutunut eurooppalaiseen tasa-arvon peruskirjaan.

Edellinen Turun kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma kattoi vuodet 2015-2017. Suunnitelman päivittämistä varten kaupunginjohtaja Minna Arve asetti 27.2.2017 § 40 työryhmän:

Sinikka Valtonen, henkilöstöjohtaja / konsernihallinto, pj

Jyri Kuparinen, esteettömyyskoordinaattori / konsernihallinto, valmistelija/sihteeri

Vuokko Puljujärvi, henkilöstösuunnittelija / konsernihallinto, valmistelija

Harri Lehtinen, hallintojohtaja / kaupunkiympäristötoimiala

Päivi Syrjänen, suunnittelija / hyvinvointitoimiala

Timo Jalonen, toimialajohtaja / sivistystoimiala

Ritva Jykelä, erityisasiantuntija / vapaa-aikatoimiala

Anri Niskala, osallisuuden erityisasiantuntija / konsernihallinto

Maarit Luukkaa, kehittämispäällikkö / konsernihallinto

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman omistajuus on hyvinvoinnin ohjausryhmällä (toiminnallinen tasa-arvo ja yhdenvertaisuus) ja strategiselle HR:lle (henkilöstönäkökulma). Työryhmä on kuullut kaupungin omia ja muita asiantuntijoita, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioita edistäviä vaikuttajaryhmiä ja kuntalaisia. Hyvinvoinnin ohjausryhmä on käsitellyt suunnitelmaluonnoksen. Tasa-arvon osalta suunnitelma päivitettiin yhteistyössä henkilöstön edustajien kanssa sekä Turun kaupungin yhteistyötoimikunnassa että johtavassa työsuojelutoimikunnassa. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta on 26.11.2019 hyväksynyt suunnitelman. Kaupunginhallitus hyväksyi 3.1.2020 § 4 liitteenä olevan suunnitelman (Liite 1) sekä päätti, että kaupungille laaditaan opas erityisryhmien kohtaamiseksi, jossa huomioidaan myös vähävaraiset.

Turun tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa on huomioitu kaupunkiorganisaatio viranomaisena, työnantajana ja kouluttajana. Se sisältää sekä henkilöstöhallintoon liittyvät tavoitteet ja toimenpiteet tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi että toiminnallisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuteen (palvelutuotanto ja päätöksenteko). Toiminnallisessa osassa pääosa tavoitteista ja toimenpiteistä koskee kaikkia tai useita organisaatiotahoja. Tavoitteessa Syrjinnän ehkäisy sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kehittäminen, ylläpito ja seuranta kaupungin palveluissa ja toiminnoissa, on seuraavat vapaa-aikatoimialaan kohdistuvat toimenpiteet: Eri kulttuuripalvelujen, virkistysmahdollisuuksien ja urheilun saavutettavuutta parannetaan tasa-arvoisesti ja kaikkia kannustetaan (iästä, sukupuolesta ja taustasta riippumatta) urheilu- ja kulttuuritoimintaan. Tuetaan taiteilijoita sekä kulttuuri-, urheilu- ja muita vapaa-ajantoiminnan yhdistyksiä edistämään toimintaa, jossa haastetaan stereotyyppiset käsitykset. Toimialan johtoryhmä on tarkentanut em. tavoitteet muotoon:

·       syrjimättömyys  

·       tasavertaiset mahdollisuudet osallistua kulttuurielämään, kulttuuri-, virkistys- ja urheilutoimintaan,

·       käyttää tiloja,

·       nauttia taiteista sekä

·       yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa edistävä yhteistyö järjestöjen (ml. erityisryhmät) ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Vapaa-aikatoimialan toimenpiteitä

Toimialan palvelualueilla on toteutettu mm. seuraavat hyvät käytännöt/toimenpiteet: Viestinnässä ja markkinoinnissa varmistetaan monipuolisella sisällöllä ja kanavilla, että eri-ikäiset, erinäköiset ja eri taustaiset ”löytävät itsensä” materiaalista, asiakaspalaute -lomakkeissa on sukupuoli -kohdassa ”muu” -vaihtoehto, VASKI -kirjastojen käyttöopastukset, pöytäkirjat ja tiedotteet ovat selkokieliset, sukupuolittomat wc:t perinteisten ohella sekä oheismateriaalina oleva liikuntapalvelujen Sukupuolivähemmistöt liikuntapalveluissa -ohjeistus.                                  

Kehittämistoimenpiteiksi on määritelty mm. palvelutarjonta on yhtäläinen eri sukupuolille, eri-ikäisille ja eri sosioekonomisessa asemassa oleville. Varmistetaan palvelujen esteettömyys ja edistetään saavutettavuutta. Kannustetaan kaikkia (iästä, sukupuolesta ja taustasta riippumatta) tasapuolisesti osallistumaan urheilu- ja kulttuuritoimintaan. Järjestetään, erityisesti asiakaspalvelun, työntekijöille koulutusta. Toteutetaan esteettömyyskyselyt, - kartoitukset ja suunnitelmat. Tehdään yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasiat näkyviksi ja käsitellään niitä henkilöstön kanssa. Taistellaan valeuutisia vastaan. Medialukutaidon lisääminen. Kylttien ja opasteiden päivittäminen. Sukupuolittomien pukeutumis- ja wc -tilojen lisääminen.

Liite 1Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2019-2021

Oheismateriaali 1Sukupuolivähemmistöt liikuntapalveluissa

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta merkitsee tiedoksi liitteen 1 tasa- arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman vuosille 2019-2021 sekä vapaa-aikatoimialan toimenpiteet.                       

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedJykelä Ritva


Liitteet:

Liiklk § 7
Liite 1:Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2019-2021