Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta9712.11.201910

789-2019 (02 05 01)

Avustus uuden liikuntapaikan rakentamiseen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 97

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi, erityisasiantuntija Annakaisa Ahtiainen:

Liikuntalautakunta on päättänyt 13.11.2018 § 110 liikuntapaikkojen rakentamiseen tarkoitetun avustuksen jakoperiaatteista ja 29.1.2019 § 5 määrärahavarauksesta 50.000 €. Avustuksella tuetaan uusien liikuntapaikkojen rakentamista sekä liikuntapaikkojen laajennus- ja pieniä peruskorjaushankkeita. Avustusmuodon tavoitteena on saada turkulaisille uusia liikuntapaikkoja sekä rohkaista liikunta- ja urheiluseuroja luomaan harjoitus- ja kilpaolosuhteita.

Liikuntalautakunnan tämän vuoden määrärahavaraus 50.000 euroa on tarkoitettu pääasiallisesti kohteisiin, joiden rakennus- ja muutoskustannukset ovat pienimuotoisia: maksimissaan muutamia satoja tuhansia euroja. Laajemmat tai kustannuksiltaan korkeammat hankkeet siirretään kaupunginhallituksen avustustoimikunnan käsiteltäviksi.

Liikuntapaikkarakentamisen keskeisimmät avustusperiaatteet:

Uudet liikuntapaikat ja liikuntapaikkojen laajennushankkeet:

-       lajin nykyisten olosuhteiden tarjonta suhteessa kysyntään on ratkaisevaa

-       investoinnin avulla turkulaisille saadaan uusia liikuntapaikkoja ja/tai sillä on merkitystä seuran oman toiminnan kehittämiseen

-       avustus vaihtelee tapauskohtaisesti, mutta on maksimissaan 30% hyväksyttävistä kustannuksista

-       avustusta voi saada vain kerran samaan kohteeseen

Peruskorjaushankkeet:

-       avustusta myönnetään harkinnanvaraisesti nykyisten tilojen peruskorjauksiin

-       avustuksella ei tueta liikuntapaikkojen perinteisiä ylläpitokustannuksia

Avustusta ei voi hakea takautuvasti edellisenä vuonna valmistuneisiin kohteisiin. Avustus raukeaa, mikäli hanketta ei ole aloitettu viimeistään puolen vuoden päästä avustuspäätöksestä.

Avustusta voi hakea ympäri vuoden, kuitenkin viimeistään lokakuun loppuun mennessä. Hakemus tulee jättää ennakkokustannustiedoilla kaksi (2) kk ennen ko. hankkeen aloitusta. Hakemuksia käsitellään 1-3 kertaa vuodessa.

Vuoden 2019 liikuntapaikkarakentamisen ja -peruskorjaamisen avustusmäärärahoista on liikuntalautakunnan päätöksellä 13.6.2019 § 59 jaettu 3.983,40 euroa. Määrärahaa on vielä jäljellä 46.016,60 euroa.  

Kulta2-järjestelmään on tehty kaksi uutta uuden liikuntapaikan rakentamisen avustushakemusta 31.10.2019 mennessä:

-       Turun Seudun Agilityurheilijat ry

-       TPS Juniorijalkapallo ry

Näistä TPS Juniorijalkapallo ry:n anomuksen liittyvän olosuhteen rakennustyöt alkavat vasta ensi vuoden keväällä, joten anomus tullaan käsittelemään vuoden 2020 avustusmäärärahoista. Näin ollen käsiteltävänä on yksi anomus liikuntapaikkarakentamisen jäljellä olevista määrärahoista.

Turkulainen Turun Seudun Agilityurheilijat ry (TSAU ry) on vuonna 1991 perustettu agility-yhdistys, jossa päälajin agilityn lisäksi voit harrastaa myös tokoa, rally-tokoa ja nose workia. Yhdistyksen toiminnan painopisteinä on tuottaa harrastus- ja kilpailumahdollisuudet lajin huipulla kilpaurheilutasolla harrastaville, mutta myös aloittaville ja eritasoisille koiraurheilun harrastajille. TSAU ry:llä on Liedon Tuulissuolla (Yrjönalhontie 2) keinonurmipohjainen kilpa- ja harrastekäyttöön soveltuva halli kerhotiloineen (2600 m²) ja hallin vieressä sijaitseva ulkokenttä (n. 40 x 65 m). Halli on alun perin rakennettu Lietoon, koska Turun kaupungilla ei ollut tarjottavana sopivaa tonttia.

TSAU ry omistaa lähes 100 % TSAU Oy:sta, joka pyörittää mm. hallin vuokraustoimintaa sekä toteuttaa TSAU ry:n päättämät hankinnat harjoitusolosuhteisiin liittyvien ja verrattavien toimintojen osalta. Yhdistyksellä on 290 jäsentä, joista n. 10 % on alle 19-vuotiaita.

TSAU ry hakee avustusta olemassa olevien ulkokenttien peruskorjaamisen ja aitaamiseen (Liite 1.). Kunnostustöiden tavoitteena on parantaa kentän turvallisuutta sekä luoda mahdollisuudet harjoitella ja kilpailla niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla eri koiraurheilulajeissa. Kentän rakentaminen aloitetaan syksyllä 2019. Pohjatöihin liittyvät maansiirto- ja maisemointityöt sekä tarvittavat tontin pengerrykset tehdään syksyn 2019 aikana. Kentän ja aidoituksen viimeistelytyöt toteutuvat keväällä 2020 lumien ja roudan lähdettyä. Tavoitteena on, että kenttä on käyttövalmis kesällä 2020.

Arvioidut kustannukset kentän aitaamisesta ovat yhteensä 18 689,24 euroa (sis. alv. 24 %). Maansiirto- ja maisemointitöiden kustannusten on arvioitu olevan n. viisi (5) prosenttia aidanrakentamiskustannuksista (aidan kustannusarviosta laskettuna n. 934,46 €, sis. alv. 24 %). Hyväksyttävä arvio kokonaiskustannuksista olisi siis 19 623,70 euroa.

Liikuntapalvelut esittää Turun Seudun Agilityurheilijat ry:n peruskorjaushankkeen avustusprosentiksi 30 % avustussumman ollessa 5 887,11 euroa.

Liite 1Havainnekuva Turun Seudun Agilityurheilijat ry:n suunnitellusta kunnostushankkeesta

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä uuden liikuntapaikan rakentamisavustuksen Turun Seudun Agilityurheilijat ry:lle, yhteensä 5.887,11 euroa.

Avustus myönnetään ehdollisena eli enintään mainittu euromäärä, kuitenkin enintään maksimi 30 % toteutuvista kustannuksista, jos kustannukset alittavat em. kustannusarvion.

Avustusmäärärahaa jää liikuntalautakunnan myöhemmin päätettäväksi 40.129,49 euroa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun Seudun Agilityurheilijat ry
tiedLinnovaara Timo
tiedSotnik Kristiina


Liitteet:

Liiklk § 97
Liite 1:Havainnekuva Turun Seudun Agilityurheilijat ry:n suunnitellusta kunnostushankkeesta