Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta6013.06.20199

786-2019 (02 05 01)

Tapahtumien avustaminen v. 2019

Tiivistelmä: -

Liiklk § 60

Liikuntasuunnittelija Jaakko Saarinen:

Liikuntalautakunta on hyväksynyt tapahtuma-avustuksen periaatteet 13.11.2018 § 110 ja avustusmäärärahat 29.1.2019 § 5. Tapahtuma-avustuksen määräraha vuodelle 2019 on 22.000 €.

Avustuksella tuetaan liikuntatapahtumien järjestämistä Turussa. Lasten ja nuorten tapahtumissa tuki on maksimissaan 50 % ja aikuisten tapahtumissa 30 % hyväksyttävistä kustannuksista. Maksimisumma, jonka yksi tapahtuma voi saada, on 5.000 €.

Avustuksen myöntöön ja tukisummaan vaikuttavat:

-       tapahtuman laajuus ja näkyvyys Turun kaupunkikuvassa

-       yleisön osallistumismahdollisuudet ja houkuttelevuus

-       onko tapahtuma jo vakiintunutta vai uutta seuratoimintaa

-       tapahtuman kansainvälisyys

-       kyky innostaa uusia ihmisiä liikunnallisen elämäntavan piiriin

-       avustuksen myöntämisen tarpeellisuus, kun otetaan huomioon hakijan saama muu julkinen tuki sekä tapahtuman laatu ja laajuus

-       erityispainopistealueena lasten ja nuorten tapahtumat

Avustusmuotoon eivät sisälly urheiluseuran normaali sarja- ja/tai kilpailutoiminta, eri lajien vuosittaiset arvokilpailut kuten esim. SM-, PM-, EM- tai MM-kilpailut tai seuran sisäiset tapahtumat kuten harjoitusleirit tai koulutustilaisuudet. Yksittäisistä turnauksista ja kisoista arvio tehdään erikseen.

Vuodeksi 2019 tapahtuma-avustusta on muutettu siten, että avustus kohdentuu yleisesti Turussa järjestettäville liikuntatapahtumille. Avustettavaan tapahtumaan voi sisältyä kansainvälisyyttä, mutta kv. toiminta ei ole avustuksen ensisijainen myöntöperuste. Kansainvälisyysvaatimuksen poistamisella pyritään avaamaan avustusmahdollisuus yhä useamman tahon haettavaksi ja kannustamaan sitä kautta vireään seuratoimintaan. Tapahtuman avoimuus kaupunkilaisille ja sen kaupunkikulttuuria elävöittävällä sekä liikuntakulttuuria näkyväksi tekevällä vaikutuksella on suuri merkitys avustuksen myöntökriteerinä. Lisäksi nykyisissä periaatteissa avustusta voi hakea ympäri vuoden ko. kalenterivuoden tapahtumaan, kuitenkin viimeistään lokakuun loppuun mennessä. Hakemuksia käsitellään 1-3 kertaa vuodessa.

Hakemuksia on saapunut järjestelmään 31.5. mennessä yhteensä kahdeksan (8). Näiden tapahtumien osalta ehdotetut avustussummat ja -prosentit ovat esitetty liitteessä 1.

Liikuntapalvelut esittää tapahtumien tukemista seuraavin perusteluin:

Turun Kuurojen Urheiluseura Valpas ry:n järjestämälle Kuurojen kv. seuraturnaukselle myönnettäväksi tapahtuma-avustusta 252 € (10 %). Kyseessä on kaksipäiväinen jääkiekon seuraturnaus. Turnaukseen osallistui viisi kuurojen jääkiekkojoukkuetta, joista kolme olivat kotimaisia ja kaksi ulkomaalaisia joukkueita. Tapahtuma on laajuudeltaan (osallistujamäärä) pieni tapahtuma, jonka pelaajat ovat aikuisia yli 20-vuotiaita. Turnaus järjestettiin Impivaaran jäähallissa normaalin jäävuorokauden ulkopuolella. Suomen Kuurojen Urheiluliitto SKUL on alustavasti myöntänyt tukea turnauksen hallivuokraan ja tuomarikuluihin. Turnaus on järjestelyvastuultaan kiertävä.

Turun Urheiluliitto ry:n Voimistelun kaikkien lajien SM-kilpailuille ei esitetä myönnettäväksi tapahtuma-avustusta. Tapahtuma on Suomessa joka toinen vuosi järjestettävä kaikkien voimistelulajien arvokilpailu (SM-kilpailu), joka ei kuulu avustusperiaatteessa määriteltyjen tuettavien tapahtumien joukkoon. Ehdotuksessa on huomioitu, että liikuntalautakunta on 12.12.2017 päätöksessään päättänyt myöntää Turun Urheiluliitto ry:lle ja Pyrkivä Gymnastics ry:lle 70 % hinnanalennuksen (9 450 €) tilakustannuksiin. Lisäksi kaupungin liikuntatilojen hinnaston mukaiset hinnat sisältävät jo merkittävää subventiota.

Turun Voimamiehet ry:n Kv. 36. Kalle mäkisen painit tapahtumalle myönnettäväksi tapahtuma-avustusta 328 € (20 %). Tapahtuma on perinteinen Turussa järjestettävä kilpailu, jossa painitaan sekä aikuisten että alle 17-vuotiaiden painisarjat. Suurin osa kilpailuihin osallistuvista noin 225 painijasta on lapsia ja nuoria. Kilpailuihin osallistuu painijoita myös Pohjoismaista ja Baltiasta. Tapahtuma on laajuudeltaan (osallistujamäärä) pieni tapahtuma. Painit siirrettiin vuodeksi 2019 Liikuntakeskus Alfasta Kupittaan Urheiluhalliin, mikä parantaa saavutettavuutta. Kisa on miesten Kreikkalais-roomalaisen painin Suomi-Cupin osakilpailu, mikä lisää tapahtuman houkuttelevuutta. Lisäksi maksuton sisäänpääsy tapahtumaan lisää yleisön osallistumismahdollisuuksia.   

Turun Pyrkivä ry:n Joukkuevoimistelun TUL:n mestaruuskilpailuille myönnettäväksi tapahtuma-avustusta 1 300 € (20 %). Kilpailut ovat TUL:n mestaruuskilpailu, jonka järjestelyvastuu myönnettiin vuodeksi 2019 Turun Pyrkivä Gymnastics ry:lle. Edellisen kerran kilpailut järjestettiin Turussa vuonna 2016. Kilpailuihin osallistujat ovat pääosin alle 18-vuotiaita. Kilpailuihin osallistui noin 100 joukkuetta ja 1 000 voimistelijaa. Tapahtuma on laajuudeltaan (osallistujamäärä) keskisuuri tapahtuma. Kilpailut järjestettiin Kupittaan palloiluhallissa ja olivat hyvin yleisön saavutettavissa. Lisäksi tapahtuma elävöitti keväistä kaupunkikuvaa Kupittaan alueella. Kilpailut ovat TUL100-juhlavuoden tapahtuma.

Turun Nappulaliiga ry:n XXXIV Ystävyyskaupunkiturnaukselle myönnettäväksi tapahtuma-avustusta 2 442 € (30 %). Tapahtuma on perinteinen juniorijalkapallon kutsuturnaus, joka järjestetään kuuden Turkulaisen urheiluseuran yhteistyöllä. Vuonna 2019 turnaukseen osallistujat ovat vuonna 2005 tai myöhemmin syntyneitä poikia. Turnaukseen osallistuu noin 820 pelaajaa ja yhteensä 32 joukkuetta, joista noin 10 ulkomailta. Tapahtuma on laajuudeltaan (osallistujamäärä) keskisuuri tapahtuma, joka näkyy kaupungin katukuvassa hyvin. Tapahtuma järjestetään keskeisellä sijainnilla Kupittaan liikuntakeskuksen kentillä, joiden saavutettavuus yleisölle on hyvä. Turnaus kuuluu Suomen Palloliiton ns. maajoukkuekatsastustapahtumiin, joka lisää tapahtuman laadukkuutta/houkuttelevuutta. Ehdotuksessa on huomioitu, että liikuntalautakunnan päätös 29.1.2019 luovuttaa Veritas Stadionin kenttä korvauksetta turnauksen käyttöön pronssi- ja finaaliotteluihin 28.7.2019.

Åbo Lawn-Tennis Klubb rf:n ÅLK Open 2019 tapahtumalle myönnettäväksi tapahtuma-avustusta 2 140 € (20 %). Tapahtuma järjestettiin Kaarinassa kahdeksatta kertaa. Tapahtumaan osallistui noin 100 kpl alle 18-vuotiasta pelaajaa arviolta 20 eri maasta. Tapahtuma on laajuudeltaan (osallistujamäärä) pieni tapahtuma. Otteluita kuitenkin pelataan viitenä eri päivänä mikä lisää tapahtuman näkyvyyttä. Maksuton sisäänpääsy lisäsi yleisön osallistumismahdollisuuksia. Tapahtuman hyväksyttävät kustannukset ovat jalkapallon Aura Cupin ohella korkeimmat kaikista avustuksen anojista. Tapahtuma on korkeatasoinen neljännen kategorian Kansainvälisen Tennisliiton (ITF) alainen kilpailu, mikä lisää tapahtuman houkuttelevuutta.

TPS Juniorijalkapallo ry:n Aura Cup tapahtumalle myönnettäväksi tapahtuma-avustusta 2 110 € (20 %). Tapahtuma on perinteinen juniorijalkapalloturnaus. Tapahtumaan osallistuu noin 1 900 pelaajaa, jotka ovat iältään 8–14-vuotiaita. Tapahtuma on laajuudeltaan (osallistujamäärä) keskisuuri tapahtuma, joka näkyy kaupungin katukuvassa hyvin. Tapahtuma järjestetään keskeisellä sijainnilla Kupittaan liikuntakeskuksen kentillä sekä muilla Turun jalkapallokentillä joiden saavutettavuus yleisölle on hyvä. Vuoden 2019 turnauksessa on ensi kertaa yleisölle avoin tapahtumatori Kupittaan liikuntakeskuksen alueella. Tapahtuman hyväksyttävät kustannukset ovat ÅLK Open turnauksen ohella korkeimmat kaikista avustuksen anojista.

Turun Toverit ry:n Scandic Cup tapahtumalle myönnettäväksi tapahtuma-avustusta 1 488 € (20 %). Tapahtuma on kansainvälinen jääkiekkoturnaus, joka järjestetään Turun Toverien ja Turun Kisa-Veikkojen yhteistyöllä. Turnaukseen osallistuu noin 1 400 pelaajaa ja yhteensä 24 joukkuetta Suomesta, Ruotsista ja Venäjältä. Turnauksen pelit pelataan Varissuon jäähallissa ja Marli Areenalla. Turnauksen tuotot ohjautuvat lyhentymättöminä alueellisen juniorijääkiekon tukemiseen.

Mikäli tapahtuman toteutuneet kustannukset jäävät arvioituja kustannuksia pienemmiksi, maksetaan avustus suluissa olevien prosenttien mukaisesti toteutuneista hyväksyttävistä kustannuksista. Avustus maksetaan, kun sen edellytyksenä olevat liitteet on toimitettu liikuntapalveluille ja kun avustus on saanut lainvoimaisuuden. Liitteet on toimitettava viimeistään kuuden kuukauden kuluessa päätöspäivästä tai avustettavan tapahtuman toteutumisesta.

Tällä jakoehdotuksella avustuksia jaetaan yhteensä 10 060 € ja jakamatta jää 11 940 €.

Liite 1Tapahtuminen avustaminen 2019

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää edellä esitetyin perustein myöntää tapahtuma-avustukset liitteen 1 mukaisesti, yhteensä 10.060 €.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAnojaseurat
tiedLinnovaara Timo
tiedMäkynen Ilkka
tpvSaarinen Jaakko
tiedSotnik Kristiina


Liitteet:

Liiklk § 60
Liite 1:Tapahtuminen avustaminen 2019