Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta5913.06.20198

789-2019 (02 05 01)

Avustus uuden liikuntapaikan rakentamiseen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 59

Liikuntasihteeri Päivi Matilainen:

Liikuntalautakunta on päättänyt 13.11.2018 § 110 uusien liikuntapaikkojen rakentamiseen tarkoitetun avustuksen jakoperiaatteista ja 29.1.2019 § 5 määrärahavarauksesta 50.000€. Avustusmuodon tavoitteena on saada turkulaisille uusia liikuntapaikkoja ja rohkaista urheilu- ja liikuntaseuroja luomaan  harjoitus- ja kilpaolosuhteita.

Avustuksella tuetaan uusien liikuntapaikkojen rakentamista sekä liikuntapaikkojen laajennus- ja pieniä peruskorjaushankkeita. Määrärahavaraus on tarkoitettu lähinnä kohteisiin, joiden rakennus- tai muutoskustannukset ovat pienimuotoisia, maksimissaan muutamia satoja tuhansia euroja. Laajemmat tai kustannuksiltaan korkeammat hankkeet siirretään kaupunginhallituksen  avustustoimikunnan käsiteltäviksi.

Liikuntapaikkarakentamisen keskeisimmät avustusperiaatteet:

Uudet liikuntapaikat ja liikuntapaikkojen laajennushankkeet:

·  lajin nykyisten olosuhteiden tarjonta suhteessa kysyntään on ratkaisevaa

·  investoinnin avulla turkulaisille saadaan uusia liikuntapaikkoja ja/tai sillä on merkitystä seuran oman toiminnan kehittämiseen

·  avustus vaihtelee tapauskohtaisesti, mutta on maksimissaan 30% hyväksyttävistä kustannuksista

·   avustusta voi saada vain kerran samaan kohteeseen

Peruskorjaushankkeet:

· avustusta myönnetään harkinnanvaraisesti nykyisten tilojen peruskorjauksiin

· avustuksella ei tueta liikuntapaikkojen perinteisiä ylläpitokustannuksia

Avustusta ei voi hakea takautuvasti edellisenä vuonna valmistuneisiin kohteisiin. Avustus raukeaa, mikäli hanketta ei ole aloitettu viimeistään puolen vuoden päästä avustuspäätöksestä.

Avustusta voi hakea ympäri vuoden, kuitenkin viimeistään lokakuun loppuun mennessä. Hakemus tulee jättää ennakkokustannustiedoilla kaksi (2) kk ennen ko. hankkeen aloitusta. Hakemuksia käsitellään 1-3 kertaa vuodessa.

Kulta-palveluun on tehty kaksi (2) hakemusta 31.5.2019 mennessä:

-  Floorball Club Turku ry

-  Turun Riento ry.

Floorball Club Turku ry anoo avustusta uuden salibandykaukalon hankintaa varten. Kaukalon hankintahinta on 4.939€. Seuran hallinnoiman Sport Gardenin (os. Niitunniskantie 18) nykyinen kaukalo on 12 vuotta vanha ja sen kunnossapito on jo haastavaa. Seurakäyttöä on n. 1.200h/v.

Liikuntalautakunta on myöntänyt avustuksia ko. hallikohteeseen seuraavasti:

-  liiklk 20.6.2007 § 162 salibandyhallin perustamiskustannuksiin 13.230€ (avustusprosentti 30%).

-  liiklk 19.6.2012 § 85 pelimaton uusimiseen, katsomon rakentamiseen ja kulunvalvonnan hankintakustannuksiin 5.181,35€ (30%).

-  liiklk 14.6.2016 § 69 pelialueen pidentämiseen, kuuluttamon, kuvaamon ja katsomon laajennuksiin sekä tulospalvelun ja äänentoiston teknisiin parannuksiin yhteensä 2.513,56€ (50%). Avustusprosenttia oli mahdollista ja perusteltua nostaa ko. vuonna, koska anomuksia oli vain kaksi (2) ja avustus on tärkeä tuki urheiluseuran rakentamistoiminnalle.   

Edellä mainitut avustuspäätökset eivät vaikuta nyt tehtävään ehdotukseen uuden avustuksen myöntämiseksi.

Turun Riento ry anoo avustusta kerhohuoneistonsa uudistamiseen mm. valaistus- ja pintamateriaalien osalta sekä liikuntatilan ja sen oheistilojen toiminnallisuuden parantamiseen. Huoneistossa (kokonaispinta-ala159m²) on liikuntasali (n.80m²), pukuhuone, suihkutila ja wc sekä kokoushuone, pieni keittiö, varasto ja eteisaula. Uudistustarve ja –aikataulu linkittyy koko kiinteistössä tehtävään linjasaneeraukseen, josta seuran kustannusosuus on 112.900€.

Seura on pyytänyt erillisen lisätyötarjouksen kerhotilojen muusta uudistamisesta ja tämän lisätyötarjouksen kokonaiskustannusarvio on 16.678€. Liikuntalautakunnalle osoitettu anomus kohdistuu em. lisätyötarjouksen kustannuksiin ja työurakoihin.

Turun Riento ry on nk. katto-organisaatio, johon kuuluvat itsenäiset lajiyhdistykset (keilailu, koripallo, taitoluistelu ja voimistelu). Sääntöjensä mukaan seura mm. edistää rientolaisuuteen olennaisesti kuuluvia liikunnallisia, urheilullisia ja terveisiin elämäntapoihin liittyviä arvoja. Lajiseuroista Turun Riennon Voimistelu ry käyttää liikuntasalia omaan toimintaansa ja Turun Riennon taitoluistelu ry oheisharjoitteluunsa. Salin kokonaiskäyttö on n. 1.000h/v.

Liikuntapalvelut katsoo kummankin seurahankkeen täyttävän avustuksen myöntökriteerit seuraavilla hyväksyttävillä kustannuksilla ja avustussummalla sekä lisäksi edistävän liikuntaolosuhteiden käytettävyyttä ja esitetyillä toimilla on merkitystä seuran oman toiminnan kehittämiseen:

- Floorball Club Turku ry, hyväksyttävä kustannus 4.939€, avustusprosentti 30% ja avustus 1.481,70€

- Turun Riento ry, hyväksyttävä kustannus 8.339€ (jyvitetty liikuntatila vs. muu tila m² mukaan), avustusprosentti 30% ja avustus 2.501,70€ (avustus ei kohdistu linjasaneerauksen kustannusosuuteen).

Em. avustukset yhteensä 3.983,40€.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä uusien liikuntapaikkojen rakentamisavustukset Floorball Club Turku ry 1.481,70€ ja Turun Riento ry 2.501,70€, yhteensä 3.983,40€.

Avustukset myönnetään ehdollisina eli enintään mainittu euromäärä, kuitenkin enintään maksimi 30% toteutuvista kustannuksista, jos kustannukset alittavat em. kustannusarvion.

Määrärahaa jää liikuntalautakunnan myöhemmin päätettäväksi 46.016,60€.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAnojaseurat
tiedLinnovaara Timo
tpvMatilainen Päivi
tiedMäkynen Ilkka
tiedSotnik Kristiina