Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Vapaa-aikatoimiala 
Toimialajohtaja918.02.2019 

716-2018 (00 01 02)

Liikuntapalveluiden vuodelle 2018 hyväksyttyjen palvelutuotannon suunnitelmien toteutuminen

Hallinto- ja henkilöstöpäällikkö Päivi Ahvenainen:

Vapaa-aikatoimialan toimialajohtaja hyväksyi 16.1.2018 § 5 liikuntapalveluiden palvelutuotannon suunnitelmat vuodelle 2018. Palvelutuotannon suunnitelmat ovat osa sopimusohjauksen kokonaisuutta. Palvelualueen yksiköt ovat laatineet seurantaraportit palvelutuotannon suunnitelmien toteutumisesta.

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari, järjestöliikuntapäällikkö Terhi Anttila, liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi:

Järjestöliikuntaosasto

Koko kaupungin avustusten uuden toimintamallin läpivieminen on toteutunut teknisin osin yhteisen Summium –järjestelmän käyttöönotolla ja viestinnän (nettisivut) yhdenmukaistamisen osalta. Matriisimaisen työskentelyn kehittäminen jatkuu. Arvioitavaksi jää hakuaikojen ja periaatteiden tarkastelu peilaten sekä kaupungin yhteiseen malliin että liikuntapalveluiden omiin tarpeisiin. Avustusten periaatteita on muokattu vastaamaan seurakentän toiminnan muutoksia mm. suhteessa kunnan tarjoamiin palveluihin. Muutoksia on toteutettu harjoitustilojen, koulutusten ja tapahtumien avustamisessa.

Tavoitteena on ollut tiedon kerääminen tilojen käytöstä oikean kokonaiskuvan saamiseksi. Datan pohjalta on myös perustellumpaa johtaa vuorovarausperiaatteita. Projektissa on tehty nykytilan kuvaus sekä otanta- ja datankeruusuunnitelma. Lisäksi on käynnistetty yhteistyö kumppanitahon kanssa datankeruujärjestelmän testaamisesta.

Lupaus innosta –lasten liikunnan laatuhanke on käynnistetty ja toteutettu vuonna 2018 ja jatkoa haettu vuodelle 2019.  Mukana toteutuksessa on kansallisia asiantuntijoita Jyväskylän yliopistosta ja KIHU:sta, ensimmäisenä vuonna 12 seuraa, joista mukana 57 valmentajaa ja ohjaajaa.

Seuraparlamentti ja lautakunta ovat kokoontuneet yhdessä ja arvioineet yhteistyötään ja tavoitteitaan. Parlamentti on myös koonnut keskuudessaan palautteen liikuntapalveluiden toiminnasta. Yhteistä arviointia jatketaan vuonna 2019. Kohdennetumpien verkostointiviestinnän keinojen löytäminen seuratiedotteiden tueksi ei ole vuoden aikana toteutunut.

Urheilukulttuurin näkyväksi tekeminen on toteutunut suunnitellusti: nuorten urheilijoiden palkitsemistilaisuus, johon kutsuttu 54 nuorta stipendiaattia ja viisi joukkuetta, V-S urheilugaala, jossa paikalla n. 200 palkittua urheilijaa ja lisäksi seurojen tapahtumien tukeminen avustuksin (ja vuorojaossa).

Liikuntapaikkaosasto

Liikuntapaikkaosasto on onnistunut liikuntapaikkojen ylläpidon sekä kehittämisen osalta hyvin, olemassa olevien resurssien puitteissa. Liikuntapaikkoihin kohdentui ylläpidon ja korjausten kustannuksia vuoden 2018 aikana 1 308 334 euron edestä. Ulkoliikuntapaikkoihin tehtiin korjausinvestointeja 764 000 euron edestä.

Liikuntapaikkaosasto on aktiivisesti osallistunut alueiden suunnitteluun ja kartoittanut tarpeita liikuntapaikkaresursseihin. Palvelutarjontaa on lisätty ja vähennetty pohjautuen olemassa oleviin asiakastietoihin pohjautuen, pyrkien tarjoamaan alueelliset riittävät palvelut. Uusina liikuntapaikkoina aukesivat Kupittaan palloiluhalli ja Syvälahden koulun liikuntasali. Liikuntapaikkaverkosto supistui alueurakassa, eteläiseltä alueelta poistettiin yksi, ei käytetty lentopallokenttä ja jäädytettäviä luistelukenttiä vähennettiin kahden kentän verran.

Liikuntapaikkaosaston henkilöstö on osallistunut ammattitaitoa ylläpitäviin ja kehittäviin koulutuksiin koulutussuunnitelman mukaisesti mm. ensiapukoulutuksia, tulityökursseja, turvallisuuskävelyitä, kaupungin sisäisiä koulutuksia. Koulutustunteja yhteensä 453,5.

Liikkumaan aktivointi -osasto

Liikkumaan aktivointi -osaston tuottamien lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden liikuntatuotteiden ja tapahtumien avulla on mahdollistettu kuntalaisten monipuolinen, säännöllinen ja alueellisuus sekä toimintakyvyn rajoitteet huomioiva liikunnan harrastaminen. Uusina palvelumuotoina aloitettiin yksilöllinen liikuntaneuvonta työikäisille ja ikääntyneille, Leikkipuistojumpat erityisesti pienten lasten vanhemmille sekä Voimaa vanhuuteen toiminta yli 75-vuotiaille kuntalaisille.

Lasten liikunnan ihmemaa –toiminta on kilpailutuksen jälkeen saatu käyntiin uusien toimijoiden kanssa.

Lapset liikkeelle ja MIHI.fi -palvelut on integroitu liikkuvaan kouluun siten, että alakoulussa toimivat Liike-kerhot ja yläkouluissa Mihi meidän kouluissa toiminta. Mihi toimii edelleen myös iltaisin. Lapset liikkeelle lajikokeilutuotteen ostopalvelutoiminta on lopetettu ja palvelu on muuttunut voimakkaammin seurojen omaksi toiminnaksi. Liikuntapalvelut markkinoi toimintaa perheille helpottamaan lapsille sopivan lajin ja liikuntaryhmän löytymisessä.

Soveltavan liikunnan osalta on tuettu erityislasten tasavertaisuutta, hankittu liikuntavälineitä ja mahdollistettu harrastekokeiluja varhaiserityiskasvatukseen ja järjestetty seikkailukoulutusta erityisopettajille ja toimintapäiviä kouluille. On oltu mukana valtakunnallisessa Valtti-toiminnassa ja seurayhteistyönä mahdollistettu 23 viikoittaista soveltavan liikuntaryhmää lapsille ja nuorille. Koululiikunnanohjauksen toimintaa on muokattu yhä suurempien massojen saamiseksi mukaan sekä kilpailu- että harrastetoiminnan pariin yhteistyössä kolmannen sektorin ja oppilaitosten kanssa.

Liite 1Liikuntapalveluiden palvelutuotannon suunnitelmien toteutuminen 2018

Toimialajohtaja Minna Sartes:

PäätösPäätin hyväksyä liitteen 1 mukaisen raportin liikuntapalveluiden vuoden 2018 palvelutuotannon suunnitelmien toteutumisesta.

Minna Sartes

toimialajohtaja

Jakelu

tiedLiikuntalautakunta
tiedVapaa-aikatoimiala, liikuntapalvelut
tiedAhvenainen Päivi
tiedMäkynen Ilkka
tiedParkkunen Heini


Liitteet:

Vapaato § 9
Liite 1:Liikuntapalveluiden palvelutuotannon suunnitelmien toteutuminen 2018