Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta11711.12.20186

10573-2018 (02 02 00)

Vuoden 2019 talousarvioon ja vuosien 2019 - 2022 taloussuunnitelmaan sisältyvien strategisten ja operatiivisten sopimusten sekä määrärahajakojen tarkistaminen vastaamaan kaupunginvaltuuston päätöksiä

Tiivistelmä: -

Liiklk § 117

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen ja kehittämispäällikkö Heini Parkkunen 5.12.2018:

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt vuoden 2019 talousarvion ja vuosien 2019 ‑ 2022 taloussuunnitelman kokouksessaan 12.11.2018 § 212. Kaupunginvaltuuston käsittelyn pohjana olleeseen toimielinten talousarvio ehdotuksiin tehtiin lisäyksiä sitoviin lausekkeisiin sekä talousarvion määrärahoihin ja tuloeriin.

Lautakuntien tulee tarkistaa toimielimen talousarvio ja -suunnitelmaehdotus kaupunginvaltuuston päätöstä vastaavaksi sekä päättämään omalta osaltaan tehtävien toteuttamisesta ja määrärahojen tai liiketoiminnan tulojen käytöstä. Lautakuntien tulee ryhtyä välittömästi valtuuston päättämien sitovien toiminnallisten tavoitteiden sekä menojen ja tulojen kohdentamiseen siten, että kaupunginvaltuuston asettamat toiminnalliset tavoitteet toteutuvat, toiminta ylläpidetään talousarvioon merkittyjen määrärahojen puitteissa ja että talousarvion mukaiset tulot toteutuvat.

Lautakuntien tulee määritellä sitovuustaso toimielimen sisällä. Lautakuntien tulee määritellä minkälaiset muutokset sen käyttöön osoitetun määrärahan sisällä edellyttävät lautakunnan hyväksymisen etukäteen sekä valvottava tämän päätöksen noudattamista.

Lautakunnat voivat hyväksyä ne sekä osaltaan strategiset sopimukset viimeistään 13.12.2018. Kaupunginhallitus hyväksyy kaupunginhallituksen ja toimielinten väliset strategiset sopimukset 17.12.2018.

Määrärahamuutokset vuodelle 2019

Kulttuurilautakunnan nettomäärärahat alenivat lautakunnan esityksestä 70 000 euroa. Museon tulee saavuttaa 20 000 euroa esitettyä suuremmat palvelu- ja pääsymaksutulot ja kulttuurilautakunnan tulee parantaa tuottavuuttaan 50 000 eurolla. Tuottavuustavoite on jaettu palvelualueille ulkoisten menojen suhteessa. Täytäntöönpanopäätökseen sisältyy myös palvelualueiden välisiä määrärahamuutoksia, jotka johtuvat Raatihuoneen uudelleenjärjestelyistä ja kulttuurikoordinaattorien toimintamäärärahojen siirrosta kirjastopalveluihin.

Liikuntalautakunnan nettomäärärahat alenivat lautakunnan esityksestä 20 000 euroa. Lautakunnalta edellytetään vastaavaa tuottavuuden kasvua. Nuorisolautakunnan osalta vastaava luku on 10 000 euroa.

 Toimialan yhteiset toiminnalliset tavoitteet

Vapaa-aikatoimialan yhteinen strateginen sopimus toimii palvelualueiden operatiivisten sopimusten raamina.

Vapaa-aikatoimialan strategisen sopimuksen toiminnalliset tavoitteet sisältää kaupunkistrategiasta ja strategisista ohjelmista johdetut toimialan yhteiset kaupunginvaltuustoon nähden sitovat kehittämistavoitteet. Toimialan yhteisiä kehittämistavoitteita ovat; aktiivisuus mahdollisimman monen turkulaisen elämäntavaksi, kumppanuuksia kehittämällä ja laajentamalla tuotetaan monimuotoisia palveluja kustannustehokkaasti, mahdollistetaan digitaalisuuden kautta monikanavaiset ja vuorovaikutteiset palvelut sekä edistetään asukkaiden kansalaistaitoja. Lisäksi kaupungin hyvinvoinnin ohjausryhmä on määritellyt kaikille toimialoille yhteiset ja kaupunginhallitukseen nähden sitovat kehittämistavoitteet, joita ovat nuorisotyöttömyyden vähentäminen ja pitkäaikaistyöttömien aktivointi, terveiden elämäntapojen edistäminen, vanhemmuuden tuki sekä yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden vähentäminen.

Edellä mainittuja tavoitteita toteuttavia toimialan yhteisiä kehittämishankkeita on kirjattu strategiseen sopimukseen viisi. Operatiivisiin sopimuksiin on sisällytetty palvelualueiden kehittämisprojekteja lähes 30.

Kirjaus ilmastosuunnitelmasta on lisätty sopimusten syyskuun käsittelyn jälkeen. Kaupunginvaltuusto on 11.6.2018 hyväksynyt Turun kaupungin ilmastosuunnitelman 2029 ja päättänyt että suunnitelma on huomioitava ohjaavasti toimialojen ja konserniyhteisöjen toiminnan ja talouden suunnittelussa ja toteutuksessa vuosittain. Ilmastosuunnitelma 2029 on sisällytty toimialan strategiseen sopimukseen. Ohjelman mukaan Turku on maailmanlaajuisesti ilmastopolitiikan edelläkävijä, ja toimii ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja varautumiseksi. Vapaa-aikatoimiala toteuttaa ilmastosuunnitelman tavoitteita ja luo valmiuksia kestävään elämäntapaan ja vähähiiliseen talouteen.

 Palvelualuekohtaiset toiminnalliset tavoitteet

Nuorisolautakunnan alaisen nuorisopalvelujen toiminnalliset tavoitteet ovat kumppanuuksien kehittäminen, kansalaistaitojen ja saavutettavuuden edistäminen, digitaalisten palvelujen vahvempi hyödyntäminen, aktiivisen kansalaisuuden edistäminen. Lisäksi tavoitteena on nuorisopalvelujen organisaatiokulttuurin kehittäminen.  

Kehittämisen painopisteet näkyvät nuorisopalvelujen toiminnassa monipuolisesti. Aktiivista kansalaisuutta tuetaan luomalla yhdessä asiakkaiden ja muiden toimijoiden kanssa monitoimitiloihin yhteistyötä sekä uusia tapoja toteuttaa palveluja.  Nuorisotyön tärkeitä tavoitteita on nuorten sosiaalisten taitojen ja yhteisöllisyyden lisääminen. Kumppanuuksia vahvistamalla haetaan nuorille lisää harrastusmahdollisuuksia, millä voidaan vaikuttaa eriarvoisuuden vähenemiseen. Nuoret käyttävät pääsääntöisesti digitaalisia palveluita ja samalla henkilökunnan osaamiselle kohdistuu uudenlaisia vaatimuksia. Tähän tarkoitukseen on luotu some-ajokortti-projekti. Myös nuorisotilojen tulee muuntautua hyödyntämään digitaalisia innovaatioita ja mahdollistaa asiakkaiden ja työntekijöiden uudenlaiset kohtaamiset. Nuorisopalvelut pyrkii aktiivisesti pilotoimaan ja kehittämään uusia palveluita.

Liikuntalautakunnan alaisen liikuntapalvelujen operatiiviseen sopimukseen kirjatut painopisteet ovat: liikkuvat lapset ja nuoret -Kaikki lapset ja nuoret omaksuvat liikunnallisen elämäntavan, aktivoiva ympäristö ja olosuhteet luovat edellytykset liikunnalliseen elämään, liikunta innostavana kumppanina elinvoiman ja hyvinvoinnin edistämisessä ja liikunta-ja urheiluseurojen ja liikuntaa järjestävien yhdistysten kanssa tehtävän yhteistyön kehittäminen turkulaisten liikkumisen lisäämiseksi.

Liikuntapalveluiden toiminta pohjautuu liikuntalakiin, jonka tarkoituksena on edistää liikuntaa, kilpa- ja huippu-urheilua sekä niihin liittyvää kansalaistoimintaa, edistää väestön hyvinvointia ja terveyttä sekä tukea lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä. Keskeisiin liikuntapalvelukeskuksen tuottamiin peruspalveluihin lukeutuvat liikuntapaikkojen ylläpito ja varaaminen, liikuntapalveluiden koordinointi ja järjestäminen sekä liikunta-avustukset.

Kulttuurilautakunnan alaisen kirjastopalvelujen kehittämisen painopisteet ovat Aktiivinen kansalainen, Lukeminen on ilo ja Digimpi kirjasto. Kehittämisen painopisteet näkyvät toiminnassa monipuolisesti. Aktiivista kansalaisuutta tuetaan panostamalla lähikirjastojen tapahtumatoimintaan ja torjumalla yksinäisyyttä, erityisesti tullaan panostamaan ikäihmisten palveluiden kehittämiseen. Lukutaidon ja lukemisharrastuksen edistämiseksi käynnistetään useita uusia toimintoja unohtamatta hyvää perustoimintaa, kuten Elämyspolkua ja lukupiirejä. Lukutaidon tukemisella voidaan vaikuttaa eriarvoisuuden vähenemiseen. Asiakkaat käyttävät yhä enemmän digitaalisia palveluita ja samalla henkilökunnan osaamiselle kohdistuu uudenlaisia vaatimuksia. Myös tilojen tulee muuntautua hyödyntämään digitaalisia innovaatioita ja mahdollistaa asiakkaiden uudenlaiset työskentelytavat. Kirjasto pyrkii aktiivisesti pilotoimaan ja kehittämään uusia palveluita.

Vuonna 2019 hankitaan ensimmäinen täyssähköinen kirjastoauto.

Museopalvelut kehittää ja mukauttaa toimintaansa vastaamaan museokävijöiden ja museopalveluiden käyttäjien muuttuneita odotuksia, toteuttaen siten museopalveluiden toiminta-ajatusta ja visiota sekä kaupungin Turku 2029 strategiaa ja strategisia ohjelmia.

Vetovoimainen kulttuuri –Turku teemaa toteutetaan museotoimipaikkoja kehittämällä ja uudistamalla, mm. WAMin Studiotila ja Luostarinmäen museokortteli. Museotoimintaa uudistetaan kokemuksellisen perhe- ja kulttuurimatkailun suuntaan. Sisäistä ja ulkoista yhteistyötä vahvistetaan kehittämällä ja ottamalla käyttöön yliopistoyhteistyön toimintamalli. Kumppanuuksia laajennetaan ja kehitetään mm. museon ystävätoimintaa.

Historian museo Turkuun –hanketta suunnitellaan vuorovaikutuksellisessa ja osallistavassa prosessissa eri toimijoiden ja kaupunkilaisten kanssa. Hanketta jatkovalmistellaan vuoden 2019 aikana tilojen, sisältösuunnittelun sekä tarkemman toteuttamissuunnitelman osalta. Laaja hanke edellyttää resurssien suuntaamista toteuttamiseen ja sen eteenpäin viemisellä on heijastusvaikutuksia kaikkeen muuhun toimintaan.

Digitaalisia palveluita kehitetään laajalla ja avoimella yhteistyöllä. Kokoelmahallintajärjestelmän kehitetään yhteistyössä maakunnan museoiden kanssa sekä osallistavaa kuvapalvelujärjestelmää yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Talousarviomuutokset vaikuttavat museopalveluiden toiminnan osittaisena siirtymisen Vanhalta Suurtorilta WAM:oon. Tulopohja kaventuu vuokraustoiminnan jäädessä pois Vanhalla raatihuoneella. Toisaalta henkilöstövoimavarojen voidaan siirtää raatihuoneelta museoihin ja Brinkkalaan. Tulonhankinnan lisätarve aiheuttaa talousarvion entistä suuremman riippuvuuden pääsylippu- museokauppa- ja tilavuokraustoiminnasta.

Kulttuurilautakunnan alainen kaupunginorkesteri, TFO, on Turun musiikkikulttuurin huippuyksikkö, jonka taiteellisen laadun ja toimintaedellytysten vahvistaminen ovat vuoden 2019 tärkeimpiä tavoitteita. Taiteellisen johdon valinnat ja päätös Konserttitalon peruskorjauksesta ja/tai uuden musiikkitalon rakentamisesta ovat näiden tavoitteiden kannalta ratkaisevia. Orkesteri jatkaa innovatiivista yleisötyötään, sekä kehittää edelleen saavutettavuuttaan ja sisältöjään digitaalisuutta hyödyntäen, pyrkien tavoittamaan mahdollisimman laaja ja monimuotoinen yleisö. Orkesterissa tehdään myös henkilöstön ja tuotantoprosessien kehittämistyötä, jonka tavoitteena on parantaa työskentelyn laatua ja työhyvinvointia.

Hallintopalveluiden operatiiviseen sopimukseen on kirjattu kehittämisalueeksi koordinoida ja tukea toimialan palvelutuotantoa, yhteistyötä ja kumppanuuksia kehittäviä yhteisiä projekteja. Hallintopalvelut tuottaa talous-, henkilöstö- ja asianhallinnan palveluja sekä toteuttaa aktiivisuuden edistämistä projektein ja kokeiluin.

Liite 1            Vapaa-aikatoimialan strateginen sopimus 2019

Liite 2            Kulttuurin palvelualueiden operatiiviset sopimukset 2019

Liite 3            Liikuntapalveluiden operatiivinen sopimus 2019

Liite 4            Nuorisopalveluiden operatiivinen sopimus 2019

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä omalta osaltaan vuoden 2019 talousarvioon ja vuosien 2019 - 2022 taloussuunnitelmaan sisältyvät sopimukset liitteiden 1 ja 3 mukaisina ja sitovuustasoksi toimielimeen nähden palvelualuetason.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa selvitti Ilkka Mäkynen.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, talous ja rahoitus


Liitteet:

Liiklk § 117
Liite 1:Vapaa-aikatoimialan strateginen sopimus 2019
Liite 2:Kulttuurin palvelualueiden operatiiviset sopimukset 2019
Liite 3:Liikuntapalveluiden operatiivinen sopimus 2019
Liite 4:Nuorisopalveluiden operatiivinen sopimus 2019