Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta11411.12.20183

12095-2018 (12 04 02)

Kupittaa 1 kentän maanvuokra-alueesta ja hallinnasta luopuminen

Tiivistelmä:

Liikuntalautakunnalle esitetään Kupittaa 1 -kentän maanvuokra-alasta ja hallinnasta luopumista FC Inter Turku ry:n tekonurmikentän toteuttamiseksi. Nykyisen luonnonnurmikentän kunto on heikko ja käyttötunnit vähäiset, eikä kaupungilla ole mahdollisuuksia peruskorjata sitä tekonurmikentäksi. Hankkeen arvioidaan lisäävän korkeatasoisen jalkapalloinfran kokonaistarjontaa kau-pungissa. Seurahankkeisiin soveltuvista kentistä ylläpidetään selvitystä liikuntapalveluissa. Niistä on keskusteltu seurojen kanssa avoimesti, esimerkiksi kaikille seuroille yhteisissä tilaisuuksissa kuluvana syksynä 29.8. ja 30.11. Kupittaan liikuntakeskuksen kokonaisvaltaiseksi kehittämiseksi pitkällä tähtäimellä on puolestaan käynnistetty Kupittaan Sportin Master Plan liikuntapalvelujohtajan toimesta.

Liiklk § 114

Liikuntapaikka päällikkö Oskari Nummi ja liikuntasuunnittelija Kristina Karppi:

Jalkapalloseura FC Inter Turku ry on liikuntapalveluille osoitetussa kirjeessään esittänyt mahdollisuutta ottaa Kupittaa 1 -luonnonnurmikentän hallintaansa ja toteuttaa siihen kustannuksellaan täysimittainen tekonurmipintainen seurakenttä.

Liikuntapalvelujen näkökulmasta seuran yksityinen hanke on hyvä. Luonnonnurmipintaisen kentän nykytila on nimittäin heikko ja käyttötunnit vähäiset. Kentällä on vakavia vettymisongelmia ja nurmi on elinkaarensa päässä. Kenttää joudutaan hoitamaan muita Kupittaan luonnonnurmikenttiä enemmän ja silti se kestää aktiivikäyttöä muita vähemmän (keskimäärin 16h/viikko luonnonnurmikentillä). Kausi kentällä alkaa keväällä myöhemmin ja loppuu syksyllä aikaisemmin kuin muilla luonnonnurmikentillä. Vaikka Kupittaa 1 -kentästä luovutaan, jää kaupungin hallintaan Kupittaalla yhä 6 täysimittaista luonnonnurmikenttää, 1 vajaamittainen, 2 täysimittaista tekonurmikenttää ja yksi kivituhkapintainen pallokenttä. Vuorot Kupittaan kentille jaetaan yhdessä Turun kaupungin kanssa laaditun Suomen Palloliiton (SPL) pisteytyksen mukaisesti, ja noudattelee liikuntalautakunnan päättämiä vuoronjaonperiaatteita. Silti osa vuoroista jää käytännössä käyttämättä, joten kiinnostuneet voisivat saada myös lisävuoroja halutessaan. Pisteytyksen, vuorojaon ja esimerkiksi ajantasaisten peruutustietojen parantamiseksi on työstetty täsmällisempää mallia yhdessä SPL:n kanssa. Kartta kaikista Kupittaan liikuntakeskuksen suorituspaikoista liitteessä 2.

Kupittaa 1 -kentälle teetettiin perusparannussuunnitelmat tekonurmikentäksi 2015 kaupungin toimesta. Kustannusarvio nousi noin 660 000 euroon (alv 0%). Kulut ovat niin korkeat, että kaupunki ei ole priorisoinut hanketta omissa ulkoliikuntapaikkainvestoinneissaan. Summa on lähes yhtä suuri kuin koko budjetti kaikkiin ulkoliikuntapaikkaverkoston peruskorjauksiin ja kehittämiseen vuodessa. Edelleen kunnallisen tekonurmiverkoston varausaste kesäkaudella ei ole ihan niin tehokas kuin ylläpitäjän puolelta toivottaisiin. Vuosina 2013-2017 kaikkien tekonurmikenttien varausaste on ollut keskiarvoltaan 42-56%. Tehokkaimmassa käytössä ovat olleet sijainniltaan suosituimmat Kupittaan tekonurmikentät 2 ja 5 (noin 50-80%). Varausasteella tarkoitetaan tässä varattuja tunteja varattavissa olevista vapaa-ajan käytössä.

Verovaroin ei ole kuitenkaan ollut perusteltua resursoida sellaisen palveluverkoston laajentamista, joka ei nykytilassaan ole vielä aivan optimaalisessa käytössä. Tämän takia onkin erinomaista myös kuntaresurssien kannalta, että FC Inter ottaa merkittävää omaa vastuuta harjoitteluolosuhteidensa parantamisesta. Tekonurmipintaisena kentän käyttötunteja ei tarvitse rajoittaa, kuten luonnonnurmikenttien kohdalla tulee toimia. Tämä on myönteinen lisäys koko kaupungin jalkapalloinfran tarjontaan.

Hankkeen eteneminen mahdollistetaan liikuntapalvelujen osalta luopumalla kentästä sisäisenä maanvuokra-alueena sekä sen hallinnasta kaupungin pallokenttänä. Seuraavana askeleena FC Inter työstää oman maanvuokrasopimuksensa kaupunkiympäristötoimialan tonttipalvelujen kanssa. Mikäli myös maanvuokrasopimus hyväksytään, vastaa seura hankkeen seuraavista vaiheista: suunnittelemisesta, rakennuttamisesta ja ylläpidosta vaadittavine lupamenettelyineen mukaan lukien mahdollisten julkisten tukien hakeminen.

Seurojen kenttähankkeiden menettelyistä ja vuorovaikutuksesta seurojen kanssa

Seurojen kenttähankkeisiin soveltuvista kentistä ylläpidetään selvitystä liikuntapalvelukeskuksella. Hankkeiden menettelyjä on pohdittu liikuntapalveluissa ja kaupunkiympäristötoimialalla jo pitkään. Ensimmäiset seurahankkeet toteutettiin yli kymmenen vuotta sitten, esimerkiksi Poropuisto (2007-2008). Vuosien saatossa seuroilla on ollut vireillä monia hankkeita. Viimeisin toteutunut tekonurmihanke on Nappulaliigan kenttä Peltolassa (2014). Muiden lajien parista on myös toteutunut monia seurojen omia liikuntapaikkoja. Aloitteelliset seurat on kutsuttu neuvottelemaan liikuntapalveluihin, ja heidän kanssaan on keskusteltu avoimesti kulloisenkin tilannekuvan pohjalta. Seurakentiksi soveltuvien pallokenttien listausta ylläpidetään, koska se päivittyy hieman kaupungin rakentuessa ja strategisten linjausten kehittyessä.

Keväällä 2018 käynnistettiin prosessi nykyisen pallokenttäverkoston käytön tehostamiseksi yhdessä Suomen palloliiton Varsinais-Suomen piirin kanssa. Yhdessä päätettiin myös pitää keskustelutilaisuus jalkapalloseurojen kanssa. Nykykäytön tehostamisen ohella haluttiin esitellä myös ajankohtainen aineisto seurakentistä ja keskustella niistä. Aineisto seurahankkeiden vaiheista sekä taulukko ja kartta hankkeisiin soveltuvista kentistä (oheismateriaalit 1-3) esiteltiinkin seuroille keskustelutilaisuudessa 29.8.2018. Kupittaa 1 oli yksi aineiston mahdollisista kentistä, ja ainoa sellainen juuri Kupittaan alueella. Seuroja kehotettiin myös ottamaan yhteyttä omia hankkeita koskevien tarkempien neuvottelujen sopimisesta.  

Kupittaan liikuntakeskuksen kehittämiseksi on käynnistetty Kupittaan Sportin Master Plan -prosessi liikuntapalvelujohtajan toimesta syksyllä 2018. Työn tarkoituksena on visioida ja määritellä tavoitteet liikuntapuiston kunnianhimoiseksi ja kokonaisvaltaiseksi kehittämiseksi pitkällä tähtäimellä. Prosessi tullaan sitomaan Kupittaan tiedepuiston kärkihankkeeseen. Sen myötä liikuntakeskuksen alue saattaa muuttua merkittävästikin noin 5-10 vuoden tähtäimellä. Prosessi on vasta käynnistetty, ja se liittyy Tiedepuiston kärkihankkeen lisäksi edellytyksiltään myös muun muassa kaupungin yleiskaavaprosessiin. Visiotyöskentelyn täsmentyessä tullaan tekemään yhteistyötä alueen kaikkien osallisten lajiliittojen, koulu- ja lähiliikunnan edustajien, asukkaiden sekä lukuisten liikunta-alan tutkimus-, kehitys- ja yritystoimijoiden kanssa. Tämän vuoksi olisi hieman ennenaikaista osoittaa seurahankkeille soveltuvia kenttiä lisää Kupittaalta juuri nyt. Myöhemmin tämä on mahdollista, kun visiotyö on tarkentunut ja toimintaympäristön reunaehdot selventyneet. Ensin tulee kuitenkin työstää se, mikä on Kupittaan liikuntakeskuksen kehittämisen kokonaiskuva. Jalkapalloa edustavat tahot, SPL ja seurat, osallistetaan yhteistyöhön mukaan samaan tapaan kuin muutkin Kupittaan liikuntakeskuksen osalliset.   

 

Liite 1FC Inter Turku ry:n ehdotus

Liite 2Kartta Kupittaan liikuntakeskuksen toiminnoista.

Oheismateriaali 1SPL:n lausunto

Oheismateriaali 2Turun Nappulaliiga ry:n lausunto

Oheismateriaali 3Esitys seurahankkeiden vaiheista

Oheismateriaali 4Selvitys seurahankkeisiin soveltuvista kentistä

Oheismateriaali 5Kartta seurahankkeisiin soveltuvista sijainneista

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää luopua Kupittaa 1-luonnonnurmikentän maavuokra-alueesta ja kentän hallinnasta.

Samalla liikuntalautakunta edellyttää, että uuden maanvuokrasopimuksen ehdoissa määritellään, että kenttä on edelleen käytettävissä myös liikuntapalveluiden osoittamissa suurissa liikuntatapahtumissa ja turnauksissa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoFC Inter ry
tiedSPL Turun Piiri
tiedTurun Nappulaliiga ry
tiedKaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut
tpvLipponen Juha
tpvNummi Oskari
tiedPanschin Suvi


Liitteet:

Liiklk § 114
Liite 1:FC Inter Turku ry:n ehdotus
Liite 2:Kartta Kupittaan liikuntakeskuksen toiminnoista