Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta7521.08.20189

2338-2018 (02 05 01)

Lahjan Tytöt ry:n anomus

Tiivistelmä: -

Liiklk § 75

 

Järjestöliikuntapäällikkö Terhi Anttila:

Lahjan tytöt ry on osoittanut liikuntalautakunnalle 9.8.2018 saapuneen anomuksen, jossa se pyytää avustusta liikuntapaikan rakentamiseen. Voimistelua ja tanssia tarjoavalla seuralla on tällä hetkellä kaksi omaa salia Turun keskustassa, jonka lisäksi sillä on vuoroja kaupungin kunnallisissa liikuntatiloissa, pääosin Lintulassa ja koulujen saleissa. Harrastaja- ja harjoitusmäärät seurassa ovat kuitenkin niin suuret, etteivät olemassa olevat tilat riitä. Lisäksi joustokanveesin puuttuminen aiheuttaa ongelmia harjoitteluun lajissa, jossa harjoitusten ja toistojen määrä kasvavat vaativammalle kilpatasolle tultaessa. Joustava alusta ennaltaehkäisee voimistelijoille tyypillisiä vammoja ja loukkaantumisia.

Lahjan tytöt on kesän aikana löytänyt tarkoituksiinsa sopivan tilan, jossa korkeus ja lattian pinta-ala ovat optimaaliset. Uuteen tilaan seuralla on tarkoitus rakentaa kaksi salia, joissa molemmissa olisi kanveesilattia. Lisäksi tilassa oheisena olisivat pukutilat, suihkut ja wc. Myös Suomen Voimisteluliitto puoltaa Lahjan tyttöjen olosuhdettahanketta. Samalla se haluaa antaa tukensa seuralle lausunnolla, jossa se toivoo kaupungin suhtautuvan myötämielisesti hankkeen avustamiseen. Lausunnossa todetaan olosuhdetyön menevän Turussa hiljalleen eteenpäin, mutta että erityisesti mattolajeissa selkeä ongelma on kunnallisista tiloista puuttuva kanveesi.

Voimistelu on Suomen ja Turun suurin tyttöjen ja naisten liikuttaja. Turun kaupunki on sitoutunut voimisteluolosuhteiden kehittämiseen ja lajin toimintaedellytysten parantamiseen. Tiettyjen koulujen salien kohdentaminen voimistelulle, vuorojaolliset toimenpiteet, voimistelumattojen hankkiminen koulujen saleihin sekä kaupungin huomattava tuki Gymnaestrada-voimistelutapahtuman toteutumiseksi ovat olleet askelia parantaa lajin edellytyksiä kaupungissamme. Kuitenkin lajille olennaisiin harjoitteluolosuhteisiin, joissa kanveesi olisi käytössä, ei ole pystytty investoimaan.

Liikuntalautakunta käsitteli liikuntapaikkarakentamiseen tarkoitettua avustusmäärärahaa kokouksessaan 12.6.2018 § 65. Tuolloin avustusta jäi käyttämättä 49.010 €. Määrärahan loppuosan käytöstä liikuntalautakunta päätti päättää myöhemmin. Lahjan tyttöjen projektin kustannusarvio on 53 000€. Koska jakamatonta rahaa liikuntapaikkarakentamiseen on kuluvalle vuodelle jäljellä, on se mielekästä käyttää seurojen olosuhteiden parantamiseen, johon ko. avustus on tarkoitettu. Kyseistä määrärahaa ei myöskään ole korvamerkitty mihinkään muuhun käyttöön. Lahjan tyttöjen hankkeeseen määrärahasta olisi mahdollista myöntää tukea 19 000€.

Lahjan tyttöjen anomuksessa pyydetään huomioimaan myös seurojen harjoitustila-avustamisen taso. Voimisteluseurat ovat toistaiseksi olleet avustusmuodon 2. kategoriassa. Käytännössä tämä on tarkoittanut n. 10%:n tukea harjoitustilakustannuksissa. Lahjan tyttöjen hakemuksessa kiinnitetään huomiota, että koska tarkoituksenmukaista tilaa (kanveesin puute) ei kaupungilla ole tarjota ja muutoinkin tilaa lajille on riittämättömästi, tulisi heidät huomioida avustamisen 1. kategoriassa, jossa avustustaso on 55-60%.

Harjoitustila-avustustuen hakuaika umpeutuu 31.10.2018. Siihen mennessä tulleet hakemukset tullaan käsittelemään joulukuun lautakunnassa. Tällöin esitetään mihin kategoriaan kukin hakija asettuu. Lisäksi syksyn aikana lautakunnalle tulevat päätettäväksi myös vuoden 2019 avustusten jakoperiaatteet, joissa voidaan ottaa laajemmin kantaa kategorioiden sisältöihin ja painotuksiin.

Liite 1Lahjan tytöt ry:n anomus

Oheismateriaali 1Suomen voimisteluliiton lausunto

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää myöntää Lahjan tytöt ry:lle liikuntapaikan rakentamisavustusta yhteensä 19 000€. Avustus myönnetään ehdollisena siten, että avustuksen määrä ei voi ylittää hyväksyttäviä kustannuksia.

Päätös voidaan panna täytäntöön lainvoimaa odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä Nina Stade.

Jakelu

aoLahjan Tytöt ry
tiedLinnovaara Timo
tpvMatilainen Päivi


Liitteet:

Liiklk § 75
Liite 1:Lahjan tytöt ry:n anomus