Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Liikuntalautakunta | 60 | 12.06.2018 | 5 |
3065-2016 (660, 654, 643)
Ulkoliikuntapaikkojen investoinnit 2019-2022
Tiivistelmä:
Ulkoliikuntapaikkojen peruskorjauksiin on käytettävissä 700 000 € / vuosijaksolla 2019-2022. Kauden kaksi suurinta kokonaisuutta ovat Varissuon keskuspuisto ja Skanssin uusi lähiliikuntapaikka. Näiden lisäksi peruskorjataan myös muita koulujen kenttiä sekä perusinfrasta tasaisesti esimerkiksi kuntoratoja.
Liiklk § 60
Liikuntasuunnittelija Kristina Karppi:
Turun kaupungin ulkoliikuntapaikkaverkosto on laaja: n 320 ulkoliikuntapaikkaa, 54 km kuntoratoja ja liki 100 km ulkoilupolkuja. Verkoston peruskorjauksiin ja kehittämiseen on vuosittain varattu noin 700 000 euroa. Käytännössä varat ovat liikunnan kohteisiin osoitettua sisäistä lainaa kaupunkiympäristötoimialan hallinnoimassa Turun kaupungin ulkoalueiden investointiohjelmassa. Liikuntapalvelut lyhentää investoinnit korotetuissa sisäisissä maanvuokrissa 20 vuoden kuoletusajalla. Tämän lisäksi maksetaan maanvuokran perusosaa neliöihin perustuen. Liikuntapalvelukeskus vastaa haltijana myös ulkoliikuntapaikkojen ylläpidosta, ja ylläpidon resurssit mitoitetaan liikuntapalvelujen talousarviossa. Investointitaso vaikuttaa siis myös liikuntapalvelujen käyttötalouteen vuokrien ja ylläpidon muodoissa.
Ulkoliikuntapaikkojen peruskorjaustarpeista ja kehitysehdotuksista ylläpidetään tietokantaa; seuroilta ja asukkailta, virkamiehistöltä ja sidosryhmiltä tulleet näkemykset kirjataan jatkuvana työnä. Kevättalvisin muistutetaan liikuntapalvelujen henkilöstöä tarpeiden päivittämisestä. Asukkaat osallistetaan hankemuotoisesti aina silloin, kun suunnitellaan suurempia, yhteisiä kehityshankkeita, kuten parhaillaan Varissuolla tai aiemmin Skanssissa. Kaupungin palautepalvelu verkossa on osoittautunut hyväksi yhteiseksi kanavaksi asukkailta tuleville palautteille. Vuorovaikutus seurojen kanssa on monimuotoista ja jatkuvaa.
Määräraha riittää vain osaan korjauspaineista, joten kohteet joudutaan laittamaan tärkeys- ja kiireellisyysjärjestyksiin. Priorisoimisessa sovelletaan liikuntapaikkasuunnitelmassa läpinäkyviksi tehtyjä periaatteita painottaen liikuntakeskuksia, aluekeskuksia, kuntoratoja, uimarantoja ja koulujen liikuntapaikkoja sekä kaupungin yhteisiä kehityshankkeita. Kaavoituksen suuntaukset ja väestöennusteet huomioidaan myös. Turvallisuuteen liittyvät asiat ja selvä peruskorjausvelka tähdentävät niin ikään tarvetta korjaukselle (liikuntalautakunta 22.3.2016 § 27).
Liikuntalautakunta päättää ja priorisoi kohteet, joihin määräraha sidotaan. Kaupunkiympäristötoimialan kaupunkirakentaminen tilaa yleis- ja detaljisuunnittelun toimialan toteutussuunnittelusta ja rakennuttaa urakat kilpailuttamalla. Toteutussuunnitteluyksikkö koordinoi suurten suunnitelmien hankinnat konsulttitoimistoilta, mutta pienitöisempiä detaljisuunnitelmia yksikössä tehdään myös omana työnä. Kaikki vaiheet työstetään tiiviissä yhteistyössä toimialojen kesken.
Vuosien 2019-2022 suurimpia kokonaisuuksia ovat Varissuon ulkoliikuntapaikkojen peruskorjaukset sekä loppujaksosta Skanssin lähiliikuntapaikka uuden yhtenäiskoulun viereen. Varissuon unelmien keskuspuisto –yhteishankkeessa kehitetään kaupunginosan virkistysalueita yhteistyönä alueen eri toimijoiden kanssa. Liikuntapalvelut vastaa osaltaan Pelttarin ja Suurpäänpuiston ulkoliikuntapaikkojen peruskorjauksista. Laajan yhteishankkeen luonnokset ovat olleet asukkaiden kommentoitavana tänä keväänä, ja ne viimeistellään vuoden loppuun mennessä, turku.fi/unelmienkeskuspuisto. Toteutusvaihe alkaa pienimpien parannusten osalta välittömästi, ja liikuntapaikat kunnostetaan 2019-2022. Liikuntapaikoista toteutetaan pilottina myös seurantahanke, jossa tarkkaillaan ja selvitetään sitä, että millä tavalla ja millä laajuudella peruskorjaustoimet vaikuttavat niiden käyttöön. Observointisuunnitelmaa täsmennetään paraikaa. Tarkoituksena on tutkia lähtötilanne syksyllä 2018 sekä väli- ja lopputilanteet 2 ja 4 vuoden kuluttua.
Skanssiin rakentuvan uuden kaupunginosan uusi suuri yhtenäiskoulu tarvitsee myös ulkoliikuntapaikkansa. Ympäristössä on jo varsin hyvä tarjonta niin julkisia kuin yksityisiäkin liikuntapaikkoja, mutta koulun välittömään yhteyteen on tarkoituksenmukaista tehdä uusi pallokenttä sekä lähiliikuntarakenteita. Liikuntapuiston on tarkoitus palvella paitsi asukaskäyttöä ja koululiikuntaa, niin myös välituntitoimintaa, aamu-, iltapäivä- ja kerhotoimintaa sekä varhaiskasvatusta. Kokonaisuutta käsiteltiin Skanssin monitoimitalon tarveselvityksessä (liikuntalautakunta 24.4.2018 § 43). Monitoimitalon on määrä valmistua 2023. Liejuisen maaperän sekä pengertävän perustamistavan johdosta pallokenttä oheisrakenteineen kannattaa kuitenkin rakentaa jo muutama vuosi ennen viimeistelyä, jotta pohjat ehtivät painua ja vakiintua toivotulla tavalla.
Suurimpien hankkeiden lisäksi peruskorjattavana on muitakin koulujen kenttiä, kuten Yli-Maarian uuden koulun pienimmille oppilaille tuleva lähikenttä, Turun lyseon kenttä, Vasaramäen koulun kenttä ja Jäkärlän urheilupuisto. Käytetyimpiä ulkoliikuntapaikkoja eli kuntoratoja peruskorjataan tasaisella syklillä. Tekonurmista uusitaan Kupittaa 2 vuonna 2019, ja vanha pinta kierrätetään Varissuolle. Lajiliikuntapaikoista panostetaan erityisesti Urheilupuiston tenniskenttien kehittämiseen.
Liite 1Taulukko investoinneista ulkoliikuntapaikkoihin 2019-2022
Toimialajohtaja Minna Sartes:
EhdotusLiikuntalautakunta päättää esittää kaupunkiympäristötoimialalle liitteessä 1 kuvattujen ulkoliikuntapaikkakohteiden toteuttamista kaupungin vahvistetun investointiohjelman puitteissa vuosina 2019-2022. Vuoden 2019 osalta kohteet esitetään myös tärkeysjärjestyksessä.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Grönroos ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi
Jakelu
esiKaupunkiympäristötoimiala
tiedMäenpää Jukka
tiedSalonen Matti
tiedVento Kaija
tiedVirtanen Heikki
Liitteet:
Liiklk § 60
Liite 1:Taulukko investoinneista ulkoliikuntapaikkoihin 2019-2022