Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta5415.05.20189

2332-2018 (02 05 01)

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus v. 2018

Tiivistelmä: -

Liiklk § 54

Järjestöliikuntapäällikkö Terhi Anttila / liikuntasihteeri Päivi Matilainen:

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustuksen piiriin kuuluvat vammais- ja kansanterveystyötä tekevät yhdistykset sekä eläkeläis- ja maahanmuuttajayhdistykset, jotka järjestävät säännöllistä liikuntatoimintaa.

Liikuntalautakunta on hyväksynyt 24.10.2017 § 110 toiminta-avustuksen jakoperiaatteet vuodelle 2018 sekä 18.1.2018 § 11 määrärahan 40.000€ (v. 2017 40.000€) sekä hakuajan, joka on päättynyt 28.2.2018 klo 23.59. Em. hakuajan päättymiseen mennessä saapui 39 anomusta. Lisäksi liikuntalautakunta päätti kokouksessaan 27.3.2018 § 36 avata urheilu- ja liikuntaseurojen toiminta-avustuksen haun uudelleen ajalle 16.-30.4.2018. Tämän hakuajan aikana anomuksia saapui 1.

Avustuksella tuetaan yhdistysten järjestämää vammaisten, pitkäaikaissairaiden, eläkeläisten ja maahanmuuttajien säännöllistä liikuntatoimintaa. Avustus määräytyy vuoden 2017 toiminnan perusteella. Avustuslaskennassa aikuisten sekä lasten ja nuorten liikuntasuoritteet ovat samanarvoisia.

Avustusperiaatteissa on kannustettu vuodesta 2015 lähtien yhdistysten väliseen yhteistyöhön esim. yhdistetyillä toimintaryhmillä, harjoitustiloilla, sopimushinnoilla jne.

Yhteistyötoimintaryhmien kohdalla liikuntasuoritteet lasketaan kaksinkertaisina. Vuonna 2018 toiminta-avustuksen sisällä on kahdeksan (8) yhdistysparia ja useita yhteistoimintaryhmiä. Yhteistoiminta yhdistysten välillä on lisääntynyt (v. 2015 kolme (3), v. 2016 neljä (4) ja v. 2017 kuusi (6) yhdistysparia tai -ryhmittymää). Kehityssuuntaa voidaan pitää toivottavana ja hyvänä.

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustusta ovat muiden ohella hakeneet

Kansainvälinen taide- ja toimintakeskus ry, Raittiusyhdistys Taimi II ry ja Varsinais-Suomen Venäläisten Järjestöjen Assosiaatio ry

-  Kansainvälinen taide- ja toimintakeskus ry:n kotipaikka on Helsinki. Avustuksia voidaan myöntää vain yhdistyksille, joiden kotipaikka on Turku (kaupunginhallitus 4.4.2016 § 143 kaupungin avustusten yleisohjeet sekä liikuntalautakunta 24.10.2017 § 110 liikuntapalveluiden avustusten jakoperiaatteet 2018).

- Raittiusyhdistys Taimi II ry on turkulainen kansanterveystyötä tekevä yhdistys.

Yhdistys on luovuttanut tilojaan maksutta toisen yhdistyksen liikuntakäyttöön. Yhdistyksen ilmoittama oman jäsenistön liikuntatoiminta ei täytä säännöllisen, vähintään 3 kuukauden liikuntatoiminnan periaatetta.

- Varsinais-Suomen Venäläisten Järjestöjen Assosiaatio ry:n  liikuntatoiminta ei täytä säännöllisen, vähintään 3 kuukauden liikuntatoiminnan periaatetta. Yhdistystä on pyydetty sähköpostitse kahdesti täydentämään anomustietojaan vuodelta 2017.

Edellä mainittu huomioon ottaen Kansainvälinen taide- ja toimintakeskus ry ei täytä anojan kelpoisuusehtoja eikä Raittiusyhdistys Taimi II ry:n eikä Varsinais-Suomen Venäläisten Järjestöjen Assosiaatio ry:n toiminta täytä säännöllisen liikuntatoiminnan periaatetta, minkä vuoksi em. yhdistysten anomukset tulee hylätä.

Nuorten Muslimien Foorumi ry hakee ensimmäistä kertaa toiminta-avustusta, eikä yhdistyksellä ole toiminnallisia tietoja aiemmilta vuosilta, minkä perusteella yhdistykselle voidaan myöntää toiminta-avustusta starttiavustuksena.

Liite 1Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus v. 2018

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää jakaa muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus 2018 määrärahan  liitteen 1 mukaisesti ja hylätä Kansainvälinen taide- ja toimintakeskus ry:n, Raittiusyhdistys Taimi II ry:n ja Varsinais-Suomen Venäläisten Järjestöjen Assosiaatio ry:n anomukset edellä esitetyin perustein.

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Päätös tehtiin äänin 6-6, puheenjohtajan äänen ratkaistessa.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Grönroos, Häkkinen, Kallio, Koskinen, Johansén ja Lahti.

Niemen Norontauksen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Rouhiainen, Meltovaara, Blomqvist ja Saanisto.

Muutosehdotus oli seuraavan sisältöinen:

Liikuntalautakunta päättää myöntää avustukset periaatteidensa mukaisesti hakemuksensa 28.2.2018 mennessä jättäneille yhdistyksille ja hylkää avustusperiaatteidensa mukaisesti 28.2.2018 jälkeen jätetyt hakemukset.

Lehtonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Niemi, Norontaus, Rouhiainen, Meltovaara, Blomqvist ja Saanisto jättivät eriävän mielipiteen.

Lisäksi lautakunta päätti puheenjohtajan ehdotuksesta, että päätös voidaan panna täytäntöön lainvoimaa odottamatta.

Jakelu

aoAnojat
tiedLinnovaara Timo
tpvMatilainen Päivi


Liitteet:

Liiklk § 54
Liite 1:Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus v. 2018