Yhteistyösopimus jalkapallokenttien vuorojakopalveluista

 

 

1.Sopijaosapuolet

 

Turun kaupunki, vapaa-aikatoimiala

Liikuntapalvelut

Blomberginaukio 4, 20720 TURKU

puh. 02 330 000

 

Laskutusosoite:

Turun kaupunki

Liikuntapalvelut

Verkkolaskuosoite: TE003702048198

OVT-tunnus: 00370204819800140

 

Operaattorit ja välittäjäntunnukset:

Tieto Finland Oy 003701011385

Turun seudun Osuuspankki OKOYFIHH

Turun kaupungin Y-tunnus: 0204819-8

 

Yhteyshenkilö:

liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi

puh. 050 5546 230

oskari.nummi@turku.fi

 

 

SPL Länsi-Suomen piiri

Yliopistonkatu 31

20100 TURKU

piirijohtaja Jouni Koivuniemi

puh: 0400-781659

jouni.koivuniemi@palloliitto.fi

Y-tunnus 2778672-8

 

Tässä sopimuksessa käytetään termiä ”kaupunki”, kun tarkoitetaan yllä mainittua Turun kaupungin liikuntapalvelukeskusta ja termiä ”pallopiiri” kun tarkoitetaan Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piiriä. Termillä ”sopijaosapuolet” tarkoitetaan kaupunkia toisena osapuolena ja Pallopiiriä toisena osapuolena. Termillä ”asiakas” tarkoitetaan palvelun saajaa tai loppukäyttäjää. Asiakkaalla tässä sopimuksessa tarkoitetaan Pallopiirin turkulaisia jäsenseuroja.

 

2.Sopimuksen kohde

 

Kaupungin ylläpitämien nurmi-, keinonurmi- ja hiekkakenttien, Impivaaran jalkapallohallin ja Javenture-Areenan liikuntapalveluiden määrittämille ajoille vuorojen jakaminen.

 

Pallopiiri jakaa vuosittain kaupungin määrittelemien linjausten mukaisesti asiakkaiden harjoitus- ja otteluvuorot Turun kaupungin ylläpitämille nurmi-, keinonurmi- ja hiekkakentille, Impivaaran jalkapallohalliin ja Javenture-Areenalle liikuntapalveluiden erikseen määrittelemille käyttötunneille (Liite 1). Sopimuskaudelle 2017–2018 jaettavat tunnit ovat sopimuksen liitteenä ja ne ovat toistaiseksi voimassa sopimuksen päättymiseen asti, ellei niitä erikseen tarkisteta liikuntapalveluiden toimesta.

 

Turnausten hakeminen / ilmoittaminen

Siinä yhteydessä kun piiriltä haetaan lupaa järjestää turnausta, piiri varmistaa Turun kaupungin liikuntapalveluilta ko. liikuntapaikkojen käyttömahdollisuudet. Tapahtumat ja turnaukset tulee anoa erikseen kaupungilta viimeistään 3kk ennen kyseistä ajankohtaa. Korkeimpien sarjatasojen osalta otteluiden järjestämisestä tulee jättää hakemukset liikuntapalveluille 15.2. mennessä. Tapahtumat yhteen sovitetaan liikuntapaikoille kokonaisuutena eri lajien otteluohjelmat huomioiden.

 

Pallopiiri jakaa vuorot liikuntapalveluiden yhdessä sovitun pisteytysmenettelyn avulla ja painopiste vuorojaossa tulee olla nuorten jalkapalloilijoiden kehittymisessä. Lisäksi vuorojaossa on huomioitava hyvien ja huonojen kellonaikojen jakautumisen prosentuaalinen suhde eri käyttäjäryhmille. (Liite 2) Harrasteryhmille taataan tällä sopimuksella myös mahdollisuudet toimintaan kaupungin kentillä. Vuorojaon pohjana on Turun liikuntalautakunnan kokouksessaan 21.3.2017 § 33 määrittelemät yleiset periaatteet. (Liite 3)

 

Asiakkaiden vuorohakemukset tehdään suoraan pallopiirille, joka käsittelee hakemukset. Muiden kuin tässä sopimuksessa asiakkaaksi määriteltyjen hakijoiden hakemukset tehdään edelleen liikuntapalveluihin, joka yhteistyössä pallopiirin kanssa sijoittaa muiden käyttäjien vuorot. Myönnettyjen vuorojen tulee olla asiakkaan tiedossa viimeistään kaksi viikkoa ennen kunkin vuorojakson alkua.

 

Nurmikenttien vuorojaon osalta on noudatettava liikuntapalvelukeskuksen nurmikenttien hoidosta vastaavan työnjohtajan antamia ohjeita. Liikuntapalveluluilla on oikeus asettaa rajoituksia nurmikenttien käytölle välittömästi kenttien kunnon niin vaatiessa. Liikuntapalvelut neuvottelee kenttien sulkemisesta pallopiirin nimeämän edustajan kanssa ja liikuntapalveluiden päätös kentän sulkemisesta tehdään tarvittaessa yhteisen katselmuksen jälkeen. (Liite 4)

 

Pallopiirille annetaan käyttöoikeuden liikuntapalveluiden varausjärjestelmään, johon pallopiiri syöttää käyttövuorot käyttäjätietoineen annettujen ohjeiden mukaisesti aina ennen vuoron käyttöä. (Liite 4)

 

Liikuntapalvelut huolehtii kaikesta laskuttamisesta suoraan käyttäjiltä liikuntalautakunnan vuosittain vahvistaman hinnaston mukaisesti.

 

3.Sopimuskausi

 

Sopimuskausi on määräaikainen 1.10.2017 – 31.12.2018 ja päättyy ilman irtisanomista.

 

4.Vastuuhenkilöt ja alihankinnat

 

Pallopiirin vastuuhenkilönä toimii kilpailupäällikkö Tommi Nummijoki puh: 050-5671463 tommi.nummijoki@palloliitto.fi. Vastuuhenkilö tulee pääsääntöisesti olla tavoitettavissa arkisin klo 9:00–14:30. Pallopiiri sitoutuu asettamaan riittävän ja ammattitaitoisen henkilöstön palvelun tuottamiseen. Mikäli vastuuhenkilö vaihtuu, pallopiiri sitoutuu asettamaan tehtävään uuden vastaavan ammattitaidon omaavan henkilön. Vastuuhenkilö hyväksytetään kaupungilla.

 

Kaupungin vastuuorganisaatio on liikuntapaikkaosaston tulosalueen asiakas- ja vuorovarausyksikkö ja vastuuhenkilönä asiakaspalveluesimies Susanna Hatanpää puh. 050 5546 213. Nurmikenttien vuorojaon osalta kaupungin yhteyshenkilö on Ismo Pyöli puh. 050 5546 320. Kaupunki sitoutuu ilmoittamaan välittömästi vastuuhenkilön ja yhteyshenkilön vaihtumisesta pallopiirille

 

5.Välineet ja käyttöoikeudet

 

Sopijaosapuolet ovat perehtyneet tätä palvelua koskeviin palvelukuvauksiin, kustannus- ja prosessivastuihin ja hyväksyneet ne allekirjoittaessaan tämän sopimuksen.

 

Kaupunki antaa jaettavaksi palvelun suorittamiseksi seuraavat käyttöresurssit:

 

Kts. liite 1

 

Käyttöresurssit ovat toistaiseksi voimassa sopimuksen päättymiseen asti, ellei niitä erikseen tarkisteta kiinteistölaitoksen tai liikuntapalvelukeskuksen toimesta.

 

Lisäksi kaupunki antaa pallopiirille käyttöoikeuden Timmi-tilaohjelmaan palvelujen tuottamista varten.

 

6.Veloitus ja laskutus

 

Kaupunki maksaa pallopiirille tässä sopimuksessa edellä mainittujen tehtävien hoitamisesta sopimusajalta 1.000 euroa/kk (alv 0 % ) erillisellä laskulla, jälkikäteen neljässä erässä joulukuu 2017, huhtikuu 2018, syyskuu 2018 ja joulukuu 2018 (laskutus riippuen sopimuskauden pituudesta). Lasku on toimitettava viimeistään kuukausi ennen edellä mainittua ajankohtaa.

 

Viivästyskorkojen osalta noudatetaan korkolakia.

 

Kaupunki laskuttaa asiakkaiden käyttämät maksulliset vuorot käyttäjätahoilta liikuntalautakunnan vuosittain vahvistaman hinnaston mukaisesti.

 

Pallopiirillä tulee olla voimassaoleva rekisteröinti arvonlisäverolliseksi tai ennakkoperintärekisteriin. Jos rekisteröinnit arvonlisäverolliseksi tai ennakkoperintärekisteriin vanhenevat sopimuksen voimassaoloaikana, pallopiirin on esitettävä uudet rekisteröinnit ennen seuraavan maksuerän maksamista. Jos pallopiiri ei saa rekisteröintejään uusittua, kaupungilla on velvollisuus pidättää ennakot veroviranomaisen vahvistaman ennakkopidätysprosentin mukaisesti.

 

7.Sopimuserimielisyydet

 

Sopimuksesta johtuvat erimielisyydet pyritään ratkaisemaan ensisijaisesti sopimusosapuolten välisissä neuvotteluissa. Ellei neuvotteluissa löydetä ratkaisua, erimielisyydet ratkaistaan Turun käräjäoikeudessa.

 

 

8.Purkamisperusteet

 

Osapuolilla on oikeus purkaa sopimus, jos toinen osapuoli olennaisesti rikkoo sopimusvelvoitteitaan eikä kohtuullisessa ajassa (2 viikkoa) korjaa laiminlyöntiään kirjallisesta huomautuksesta huolimatta.

 

Kummallakin sopijaosapuolella on oikeus purkaa sopimus, jos sopimuksen täyttyminen ylivoimaisen esteen jatkumisen vuoksi tulee mahdottomaksi tai viivästyy oleellisesti tai yli kuukauden.

 

9.Sopimuksen siirto

 

Sopimusta ei saa kumpikaan osapuoli siirtää kolmannelle osapuolelle ilman toisen osapuolen suostumusta

 

 

10.Vakuudet ja vakuutukset

 

Pallopiiri vastaa omaisuutensa, laitteidensa jne. sekä työntekijöidensä omaisuuden vakuuttamisesta.

 

Tapauksissa, joissa kunta on laillisessa korvausvastuussa kolmanteen henkilöön nähden, vahinkotapaukset hoidetaan siten, että kunta hoitaa korvauskäsittelyn oman hallintomenettelynsä mukaisesti. Mikäli vahinko on edellä mainitussa tapauksessa aiheutunut siitä, että pallopiiri on laiminlyönyt sopimusvelvoitteensa, on kunnalla oikeus kohdistaa pallopiirille korvausvaade. Oikeus korvausvaateen esittämiseen kunnalla on myös silloin, jos sopimusrikkomuksesta aiheutuu kunnalle muuta vahinkoa.

 

Loppuasiakas vastaa itse vahingoista, jotka aiheutuvat asiakkaan antamien tietojen tai toimintaohjeiden puutteellisuudesta tai virheellisyydestä tai muutoin asiakkaan syyksi katsottavasta menettelystä.

 

Maksunpidätysehto

 

Kaupunki voi pidättää maksamattomat saatavat seuraavasta maksusta

 

 

11.Ylivoimainen este

 

Ylivoimaisena esteenä pidetään tapahtumaa, joka estää toimeksiannon suorittamisen määräajassa.

 

Lakon, saarron, työsulun, tulipalon, yleisen energian- tai vedenjakelun keskeytymisen tai muun näihin verrattavan poikkeuksellisen tilanteen vallitessa osapuolet vapautuvat velvoitteistaan siltä ajalta, jolloin mainitut olosuhteet vallitsevat. Ylivoimaisen esteen olemassaolosta on annettava viranomaisen todistus tai muu, sopijapuolten yhdessä luotettavaksi toteama selvitys. Sopijaosapuoli ei voi vedosta ylivoimaiseen esteeseen, ellei hän ole viipymättä antanut siitä ilmoitusta tiedon saatuaan. Esteen lakkaamisesta on myös ilmoitettava viipymättä.

 

Alihankinnan viivästys em. syystä katsotaan myös ylivoimaiseksi esteeksi.

 

 

12.Sopimuksen allekirjoitus

 

 

Tämä sopimus on laadittu kahtena saman sisältöisenä kappaleena, yksi kummallekin osapuolelle.

 

Paikka ja aika: Turussa: ________ . _____________ 2017

 

 

 

 

 

 

_______________________________   ­­­­­­______________________________

Markus Kalmari      Jouni Koivuniemi

liikuntapalvelujohtaja      piirijohtaja

Turun kaupunki      Suomen Palloliitto

Liikuntapalvelukeskus      Länsi-Suomen piiri

 

 

 

 

 

Liite 1 SPL vuorojenjakosopimuksen kenttäerittely 2018

Jalkapallokenttien vuoropisteytys

 

Nykyinen pisteytys, jonka perusteella kenttävuorot Turun kentillä jaetaan, perustuu joukkueiden todellisen kenttätarpeen suhteessa laskettuihin pisteisiin. Vuodessa on kaksi jaksoa, joille vuorot jaetaan. Kesäkausi (=sarjakausi) n. 1.4. – 30.11. ja talvikausi n. 1.12. – 31.3. Kesäkauden sisällä seurojen sisäisessä vuorojaossa on eri vaiheita, kun luonnonnurmet eivät ole keväällä ja syksyllä käytössä.

 

Koska erityisesti talvikaudella jaettavana on paljon vähemmän vuoroja kuin joukkueet tarvitsisivat, ei laskennassa anneta lainkaan kiintiöpisteitä seuran olemassaolosta tai seuran pelaajamäärästä.

Seuran pelaajamäärä ei esim. kerro sitä, onko jalkapallo pelaajan ykkösharrastus, harrastaako hän sitä ympärivuotisesti, miten säännöllisesti ja minkä verran hän harjoittelee.

Vakiovuoroja pyritään keskittämään kesäkaudella joka seuran osalta mahdollisimman vähille kentille. Näin seuroille saadaan yhtenäisempiä ja pidempiä vuoroja, kun niitä ei ripotella pieninä palasina kaikille kentille. Tällöin seuran valmennuspäällikkö pystyy esim. seuraamaan useita joukkueita samalla kentällä ja seura pystyy järjestämään pidempiä tapahtumia omilla vuoroillaan.

Seurojen omia kenttiä esim. TPS/Poropuisto, TuWe/Raunistula, TuNL/Terveystalo Areena ei huomioida pisteytyksessä. Kaikki seurat saavat kaupungin kentältä samoilla periaatteilla vuoroja riippumatta siitä onko niillä omia kenttiä vai ei. Pyrkimys on kannustaa seuroja omien olosuhteiden luomiseen.

Alla on kaikki sarjatasot kattava perustaulukko harjoitustarpeesta, jonka muunnelmia käytetään eri kentillä ja eri vakiovuorojaksoina.

sarjataso

krt/vk

tilantarve

h/kerta

pisteet

muuta

Veikkausliiga

7

1

1,5

10,50

ei vakio

Ykkönen

6

1

1,5

9,00

ei vakio

Naisten Liiga

5

1

1,5

7,50

 

Kakkonen, P20SM

5

1

1,5

7,50

 

P17 SM

5

1

1,2

6,00

 

NI, T18SM

5

2/3

1,2

4,00

 

Kolmonen, NII

3

2/3

1,2

2,40

 

P20I, P17I

3

1/2

1,5

2,25

 

P20II, P17II, T18I

3

1/3

1,2

1,20

 

Nelonen

3

1/3

1,2

1,20

ei talvijaossa

P17 muut

3

1/3

1,0

1,00

ei talvijaossa

Vitonen, NIII

1

1/3

1,0

0,33

ei talvijaossa

Kutonen, KKI, NIV

1

1/4

1,0

0,25

ei talvijaossa

P/T14-15 ELL

5

1/2

1,6

4,00

 

P/T12-13 ELL

5

1/2

1,6

4,00

 

P/T14-15 AL

3

1/2

1,5

2,25

 

P/T12-13 AL

3

1/2

1,5

2,25

 

P/T10-11

3

1/2

1,2

1,80

 

P/T10-11 tavoitteellinen

3

1/3

1,2

1,20

 

P/T8-9 tavoitteellinen

3

1/3

1,2

1,20

 

P/T14-15 muut

3

1/3

1

1,00

 

P/T12-13 muut

3

1/3

1

1,00

 

P/T10-11 muut

3

1/4

1

0,75

ei talvijaossa

Kykykoulu

1

1/2

1,5

0,75

 

Taitokoulu

1

0,50

1,5

0,75

 

P/T8-9 muut

2

0,25

1

0,50

ei talvijaossa

8v8-sarjat

1

0,25

1

0,25

ei talvijaossa

P/T7 ja nuoremmat

1

0,25

1

0,25

ei talvijaossa

 

Selitteet:
ELL = Etelä-Länsi -liigan joukkue
AL = Alueliigaa pelaavaa joukkue
SHA = Sami Hyypiä Akatemiassa mukana oleva joukkue.

muut = Piirisarjassa pelaava joukkue

P/T 9-11 tavoitteellinen = mm. seuraavat kriteerit: seurataan pelaajien omatoimista harjoittelua, valmennus on laadukasta (koulutustaso), seurassa on valmennuspäällikkö, joka on hyväksynyt joukkueen kausisuunnitelman seuran valmennuslinjan mukaisesti, seurassa on oltava kirjallinen junioritoiminnan ”linjaus”, joukkueessa on useita lahjakkaita pelaajia, kulta – ja hopeamerkin suorittaneita pelaajia, joukkue on menestynyt valtakunnallisesti ikäluokan turnauksissa.
KKI = Kunnossa kaiken ikää eli ikämiessarjat

8v8-sarjat = N8v8, KKI 8v8-sarjat, P/T14-20 8v8

Eri sarjatasolla pelaavien joukkueiden pisteet saadaan siitä, kun kerrotaan seuraavat kolme asiaa:

1.Kuinka monta jalkapallokentällä tapahtuvaa harjoitusta viikossa kyseisen tasoinen joukkueen pelaajat tarvitsevat (krt/vk)?

2.Kuinka paljon kenttätilaa he noissa harjoituksissa tarvitsevat (tilantarve)? Tähän vaikuttaa nuorten sarjoissa myös pelaajamäärä, koska tilantarve (ja sitä kautta pisteet) kasvaa samalla, kun joukkueen pelaamistapa (5v5, 8v8, 11v11) ja tarvittavien pelaajien määrä kasvaa.

3.Kuinka pitkiä nuo harjoitukset ovat kestoltaan (h/kerta)? 


Näin saatu pistemäärä kuvastaa sitä, kuinka monta tuntia harjoitusaikaa kyseinen joukkue viikossa tarvitsisi koko kentän vuoroiksi muunnettuna. Kun nämä kohdat on määritelty oikein joka sarjatasolta, niin pisteytyksen avulla päästään tasapuoliseen jakosuhteeseen. Jokainen joukkue (=samat pelaajat) voi saada vain yhden pistekertoimen, vaikka se pelaisi useaa eri sarjaa.

Talvikauden vuorojako

Alla on tällä hetkellä voimassa oleva jalkapallohallin eli 15v ja nuorempien joukkueiden pisteytys talvikaudella sekä esimerkki siitä, miten hallin vuorot talvella lasketaan.

sarjataso

krt/vk

tilantarve

h/kerta

pisteet

P/T14-15 ELL

5

1/2

1,6

4,00

P/T12-13 ELL

5

1/2

1,6

4,00

P/T14-15 AL

3

1/2

1,5

2,25

P/T14-15 AL

3

1/2

1,5

2,25

P10-11 SHA

3

1/2

1,5

1,80

P/T 9-11 tavoitteellinen

3

1/3

1,2

1,20

P/T14-15 muut

3

1/3

1

1,00

P/T12-13 muut

3

1/3

1

1,00

Kykykoulu

1

1/2

1,5

0,75

Taitokoulu

1

1/2

1,5

0,75

 

Seuran tarvitsema tuntimäärä harjoitusaikaa talvella Impivaaran hallissa saadaan, kun taulukkoon otetaan mukaan kaikkien seurojen vuoroanomuksessa listatut joukkueet ja lasketaan niiden pisteiden summa. Talvikauden sarjatasoina käytetään 15v ja nuoremmissa aina päättyvän vuoden syyskierroksen sarjatasoja, koska sarjoihin on vapaa ilmoittautuminen. Näin kaikkia seuroja verrataan samoin perustein, eikä kertoimeen vaikuta anomuksen täyttäjän optimismi/pessimismi oman seuran seuraavan kauden joukkuemäärien arvioinnista.

Kaikkien joukkueiden pisteiden summan mukainen määrä tunteja tarvittaisiin, jotta niille voitaisiin antaa pistetaulukon mukainen vuoromäärä hallista. Todellisuudessa jalkapallon käytössä oleva kokonaistuntimäärä/viikko (esim. talvi 2016-17 45,5 tuntia) hallissa jaetaan tuolla pisteiden summalla (tuolloin 102,35). Näin saatu luku on se suhdeluku (0,444553), jolla jokaisen yksittäisen joukkueen pisteet voidaan kertoa ja saada tulokseksi sen ansaitsema viikkoharjoitusaika hallista.

Käytännössä piiri laskee seuran joukkueiden pisteet ensin yhteen ja sitten tulos kerrotaan tuolla suhdeluvulla. Näin saadaan seuran joukkueiden ansaitsema kokonaistuntimäärä/viikko hallista, joka jaetaan joukkueiden ikä ja tasapuolisuus huomioiden seuran vakioharjoitusvuoroiksi halliin eli lähinnä kiinnitetään huomiota esim. arkipäivien 16-17 ja 21-22 tuntien jakautumiseen eri seurojen kesken. Samoin painotetaan koko kentän vuoroja sekä kestoltaan tunnin mittaisia vuoroja. Seuran on helpompi jakaa usealle joukkueelle koko hallin yhtä tuntia kuin kahta puolen kentän vuoroa.

Seura on oikeutettu jakamaan saamansa vuorot haluamallaan tavalla hallissa, kunhan ne jaetaan lasten tai nuorten joukkueille. Seuroilla voi olla esim. omia painotuksia sen suhteen, ketkä tarvitsevat lämmintä hallia ja kenelle riittää kylmempi tai sen käytössä olevien vuorojen kellonajat ja päivät voivat aiheuttaa tarvetta painottaa joukkueita Jalkapallohallin (piirin jakama) ja Javenturen (itse ostama) välillä.

Kaikki joukkueet tasosta riippumatta ansaitsevat seuralleen samassa suhteessa tarpeeseensa nähden harjoitusaikaa. Kukaan ei saa ensin tiettyä kiintiötä tai omaa osuuttaan, jonka jälkeen loput annettaisiin muille jaettavaksi, vaan kaikkia kohdellaan tasapuolisesti siten, että ne saavat (tai jäävät vajaaksi) samassa suhteessa.

Esimerkki P/T14-15-piirisarjajoukkueen ja P/T14-15 ELL –joukkueen käsittelystä: Vaikka kaikki joukkueet eivät pääse ollenkaan talvijakoon mukaan (merkintä ei talvijaossa ensimmäisessä taulukossa), niin silti viime vuosina on pystytty jakamaan vain n. 45% pistetaulukon mukaisesta laskennallisesta tarpeesta. Eli jos P/T14-15-muut pisteet ovat 1,00, niin sen tasoinen joukkue on tuonut seuralleen siitä 45% eli n. 0,45 tuntia/viikko koko kentän aikaa (tai 0,90 tuntia puolikasta kenttää). Päästäkseen tarvitsemaansa määrään (laskentataulukon 3 x 1/3 x 1 = 1,00) seuran on täytynyt ostaa lisää harjoitusaikaa 0,55 tuntia/viikko jokaista tällaista joukkuetta kohden esim. Javenturesta.

Vastaavasti ELL-joukkue on saanut saman 45% pistetaulukon mukaisesta tarpeestaan eli n. 1,8 tuntia/viikko, jolloin tällaisen joukkueen kokonaistarpeen (5 x 1/2 x 1,6 = 4,00) täyttämiseksi seuran on tarvinnut ostaa ulkopuolelta 2,2 tuntia/viikko harjoitusaikaa. Eli vaikka ELL joukkue saa hallista enemmän harjoitusaikaa, se jää myös vastaavasti huomattavasti enemmän vajaaksi todellisesta tarpeestaan ja joutuu siten hankkimaan myös enemmän pisteytyksen ulkopuolelta harjoitusaikaa.

Kupittaa 5 jaetaan vastaavasti talvikaudella, mutta samaan aikaan SM-karsintasarjoja pelaaville joukkueille on laskettu lisäksi ottelukerroin mukaan pisteisiin. Ottelukerroin on ½ * otteluvarauksen kesto. Puolikas siksi, että joukkueilla on ottelu keskimäärin vain joka toinen viikko. Näin talven kokonaisaika pysyy oikeana. Samoin SM-karsintoja (P20/P17/T18) pelaaville seuroille annetaan painotetusti ”Primetime-vuorot” arkisin väliltä 17.00-20.00.

Alla on Kupittaa 5:lle pisteitä talvella saavien joukkueiden kertoimet

Sarjataso

Kerroin

Kakkonen

7,50

Kolmonen

2,40

N-Liiga

7,50

N-Ykkönen

4,00

N-Kakkonen

2,40

P20SM

8,38

P20I

2,25

P20II

1,20

P17SM

6,79

P17I

2,25

P17II

1,20

T18SM

4,79

T18I

1,20

 

Lisäksi talvella jaetaan lämmittämättömille ja jäädyttämättömille tekonurmikentille (Kupittaa 2, Yläkenttä, Teräsrautela) vuoroja perustaulukon mukaan. Kupittaa 5:lle ja Jalkapallohalliin jo saadut tunnit huomioidaan sinne vuoroja saaneilta. Nämä vuorot ovat kuitenkin keliriippuvaisia.

 

Kesäkauden vuorojako

 

Kesäkaudella nurmet jaetaan seuraavasti. Kaksi Kupittaan nurmea ovat FC Interin ja TPS:n miesten edustusjoukkueiden käytössä. Lisäksi kyseisten seurojen P20SM-joukkueet harjoittelevat samalla kentällä kuin oman seuran miesten edustusjoukkue. Kentillä saa harjoitella myös seurojen muut ylemmät nuorten joukkueet (esim. P17SM, T18SM), jos 16 tuntia jää muuten vajaaksi ja kentän kunto sen sallii.

 

Loput Kupittaan nurmet, Impivaara, Kärsämäki, Satava ja Jäkärlä jaetaan kesän nurmipisteytyksen mukaan seuroille. Jaossa painotetaan kentän sopivuutta (esim. Jäkärlä 8v8) seuran käyttötarkoitukseen sekä pyrkimystä painottaa seurojen vuoroja mahdollisimman vähille kentille. Kentän koko huomioidaan myös pisteytyksessä siten, että 8v8-kokoiset lasketaan 11v11-kenttien puolikkaiksi.

 

Nurmikentille kaikki 15v ja nuoremmat saavat pisteitä kesätaulukon mukaan, mutta yli 15-vuotiailla kaikki sarjat eivät saa nurmipisteitä. Nurmipisteitä saavien osuus tasataan kesän tekonurmikenttien jaossa (Kupittaa 2, Kupittaa 5, Yläkenttä, Parkki, Kisapuisto, Teräsrautela sekä muutama iltatunti Turjanpuistossa) suhteessa niihin, jotka eivät ole saaneet nurmelle lainkaan vuoroja.

 

Kaikilla nuorten sarjojen joukkueilla kesän pisteisiin on lisätty myös ottelukerroin. Nuorten sarjoissa pelaavilla seuroilla on paljon joukkueita, jolloin ottelukerroin toimii niillä. Tällöin ne voivat asetella ottelunsa itse omille vuoroilleen ja rytmittää pelejään ja harjoituksiaan parhaaksi katsomallaan tavalla.

 

Turun Nappulaliigan aluejoukkueet, jotka eivät pelaa virallisia Palloliiton järjestämiä sarjoja saavat käytännössä kaiken haluamansa kenttäajan omilta lähikentiltään. Tässä lähikentillä tarkoitetaan hiekkakenttiä sekä tekonurmikenttiä, joihin piiri ei jaa muille vakiovuoroja.

 

Aikuisten sarjoissa on taas paljon yhden joukkueen seuroja. Niillä ottelukerroin ei toimi, koska seura tarvitsee tällöin vain yhden pelivuoron joka toinen viikko. Tämä on ratkaistu niin, että piiri antaa aikuisten sarjoihin erikseen otteluvuorot, jotka seurat saavat täyttää sarjatasojen mukaisessa järjestyksessä. Otteluvuorot on laskettu sarjaan ilmoittautuneiden turkulaisten aikuisten joukkueiden mukaan. Piiri tekee otteluohjelmiiin turkulaisista joukkueista aina vastapareja (kun toinen pelaa kotona, niin toinen pelaa vieraissa), jolloin kenttien viikoittainen käyttö saadaan pidettyä mahdollisimman vakaana ja otteluvuorot riittävät peleille. Lisäksi ne saavat omat harjoitusvuoronsa. Aikuisten pelejä saa asetella myös noille seuran omille harjoitusvuoroille.

 

Kesän nurmipisteytys:

 

Sarjataso

kerroin

 

Sarjataso

kerroin

Kakkonen

7,5

 

P/T14-15 ELL

4,79

Kolmonen

2,4

 

P/T12-13 ELL

4,71

N-Liiga

7,5

 

P/T14-15 AL

3,04

N-Ykkönen

4

 

P/T12-13 AL

2,61

N-Kakkonen

2,4

 

P/T10-11 SHA

2,11

P20I

3,13

 

P/T10-11 tavoitteellinen

1,51

P20II

2,08

 

P/T8-9 tavoitteellinen

1,45

P17SM

6,79

 

P/T14-15 muut

1,71

P17I

3,04

 

P/T12-13 muut

1,31

P17II

1,99

 

P/T10-11 muut

1,06

T18SM

4,79

 

Kykykoulu

0,75

T18I

1,99

 

Taitokoulu

0,75

 

 

 

P/T8-9 muut

0,75

 

 

 

8v8-sarjat

0,41

 

 

 

P/T7 ja nuoremmat

0,5

 

 

Kesäpisteytys tekonurmi:

 

Sarjataso

Kerroin

 

Sarjataso

kerroin

Kakkonen

7,5

 

P/T14-15 ELL

4,79

Kolmonen

2,4

 

P/T12-13 ELL

4,71

Nelonen

1,2

 

P/T14-15 AL

3,04

Vitonen

0,33

 

P/T12-13 AL

2,61

Kutonen

0,25

 

P/T10-11 SHA

2,11

KKI

0,25

 

P/T10-11 tavoitteellinen

1,51

N-Liiga

7,5

 

P/T8-9 tavoitteellinen

1,45

N-Ykkönen

4

 

P/T14-15 muut

1,71

N-Kakkonen

2,4

 

P/T12-13 muut

1,31

N-Kolmonen

0,33

 

P/T10-11 muut

1,06

N-Nelonen

0,25

 

Kykykoulu

0,75

N-8v8

0,25

 

Taitokoulu

0,75

P20SM

8,38

 

P/T8-9 muut

0,75

P20I

3,13

 

8v8-sarjat

0,41

P20II

2,08

 

P/T7 ja nuoremmat

0,5

P17SM

6,79

 

 

 

P17I

3,04

 

 

 

P17II

1,99

 

 

 

P17III

1,79

 

 

 

T18SM

4,79

 

 

 

T18I

1,99

 

 

 

T18II

1,79

 

 

 

P17 8v8

0,56

 

 

 

 

 

 

 

3316-2017 (643)

 

Liikuntapalveluiden vuorojakoperiaatteiden päivittäminen

 

Tiivistelmä: -

 

 

Liiklk § 33

 

Järjestöliikuntapäällikkö Terhi Anttila / Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi

 

Liikuntapalvelut hallinnoi yli 300 liikuntapaikkaa, joista suuri osa on vuorojaon piirissä. Vuorojakoon osallistuu vuosittain satoja hakijoita ja kymmenittäin lajeja. Vuoroja jaettiin Turun kunnallisiin liikuntatiloihin 280 000 kpl vuonna 2016. Vuorojaon periaatteilla tavoitellaan, että liikuntapalveluiden hallinnoimat tilat ovat sekä asianmukaisessa että tehokkaassa käytössä. Näin voidaan varmistaa mahdollisimman suuri liikkeen ja liikunnan määrä. Vuorojakoon ja sen periaatteisiin kytkeytyy myös tiiviisti kulloinenkin hinnastopolitiikka.

 

Edellisen kerran liikuntapaikkojen yleiset käyttövuoroperiaatteet ovat olleet liikuntalautakunnassa 27.11.2001 (§ 214 ) ja 16.6.2009 (§127), jolloin tarkasteltiin erityisesti palloiluhallien ja koulujen salien vuorojaon periaatteita. Vuorojakoperiaatteiden päivittäminen on kirjattu liikuntapalveluiden vuoden 2017 operatiiviseen sopimukseen. Nyt lautakunnassa käsiteltävät periaatteet noudattavat voimassa olevia käytänteitä, joihin on tehty päivityksiä ja tarkennuksia aikaisemmista periaatteista.

 

Vuorojako tällä hetkellä

 

Liikuntapalveluiden hallinnoimissa tiloissa vuorojen jako tapahtuu erilaisin tavoin riippuen niin tiloista itsestään, niiden käyttäjäryhmistä sekä varaustoimiston kulloisistakin henkilöresursseista. Vuorojaon erityispiirteet on lueteltu oheismateriaalissa.

 

Vahvistettujen vuorovarausten näkyminen internetissä on lisännyt avoimuutta ja helpottanut vapaana olevien vuorojen hyödyntämistä. Myös sanktiomaksut käyttämättä ja peruuttamatta jääneistä vuoroista ovat vapauttaneet harjoitusaikoja käyttäjille.

 

Vuorojaon yleiset periaatteet

 

·  Alle 20-vuotiaiden harjoitukset sijoitetaan alkuiltaan.

 

·  Vuorot myönnetään ensisijaisesti turkulaisille seuroille ja yhdistyksille.

 

·  Vuoroja jaettaessa etusijalle menevät lajiharjoitukset (vs. oheisharjoite).

 

·  Kaikille hakijoille pyritään tarjoamaan jonkinlainen tila, mutta siten että ensisijaisesti lajien erityistarpeet ja tila vastaisivat toisiaan. Tämä koskettaa mm. jakoa kilpailu-urheilun ja harrasteliikunnan välillä sekä pyrkimystä takaamaan lajinomaiset harjoittelumahdollisuudet ns. vuodenaikalajeille.

 

·  Kilpalajeille myönnetään vuoroja niistä tiloissa, jotka vastaavat niiden kilpailuolosuhteita. Harrasteryhmille puolestaan pyritään myöntämään vuoroja tiloista, jotka edistävät ryhmien pysyvyyttä.

 

·  Vuorot tulee pitää mahdollisimman tiiviinä ja lajien kannalta tarkoituksenmukaisina. Ts. mikäli lajin varusteluihin kuluu aikaa, koitetaan tällaisia lajeja sijoitella mahdollisimman paljon peräkkäin.

 

·  Pääsääntöisesti pelitapahtuma menee harjoitusten yli.

 

·  Tapahtumien sijoittaminen liikuntatiloihin noudattelee tarkempia vuorojakoperiaatteita esim. sarjatasojen mukaisesti.

 

·  Liikuntatilat ovat ensisijaisesti tarkoitettu liikuntatoimintaan, sekä harjoituksiin että tapahtumille. Muista kuin liikuntatapahtumista päättää liikuntapalvelujohtaja.

 

·  Yksittäistapauksissa järjestöliikunnan ja omatoimisen liikunnan etujen mennessä ristiin, vuoron myöntämisessä tulee tarkastella liikuntaryhmien harrastajamääriä tehokkaan käytön takaamiseksi.

 

·  Liikuntalautakunta linjaa vuorojakoa koskettavat yleiset periaatteet, joiden pohjalta virkamiestyönä jaetaan vuorot ja käyttöajat liikuntapaikoille.

 

·  Kauden aikana liikuntapalveluilla tulee olla mahdollisuus puuttua vajaakäytöllä oleviin vuoroihin vuorojakoa muuttamalla.

 

·  Liikuntapalveluiden kanssa tekevien yhteistyötahojen, jotka tavalla tai toisella vastaavat liikuntapalveluiden hallinnoimien vuorojen jakamisesta, tulee noudattaa sekä lautakunnan hyväksymiä vuorojaon periaatteita että liikuntatoimen erikseen määrittelemiä ohjeistuksia.

 

Edellä mainittujen periaatteiden lisäksi vuorojakohenkilökunnalla on mahdollisuus käyttää harkinnanvaraisuutta ja ammattitaitoaan arvioidessaan muita relevantteja seikkoja kuten käyttäjien erityistarpeita. Muun muassa riittävien tilojen puute sekä hyvinkin lyhyellä aikataululla tapahtuvat muutokset liikuntatiloissa (koulujen omat peruutukset, muutokset otteluaikatauluissa jne.) vaikuttavat siihen, että vuorojaosta päättävillä henkilöillä on säilytettävä loppukädessä harkinnanvaraisuus ja joustovara vuoroja myönnettäessä.

 

Oheismateriaali 1               Vuorojakomenettely liikuntapaikoittain

 

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

 

Ehdotus        Liikuntalautakunta päättää hyväksyä edellä esitetyt vuorojakoperiaatteet.

 

Päätös          Ehdotus hyväksyttiin.

 

 

Jakelu

   tpv Hatanpää Susanna

Liite 4

 

 

Nurmikenttiä koskeva ohjeistus

 

Nurmikenttien vuorojaon osalta on noudatettava liikuntapalvelukeskuksen nurmikenttien hoidosta vastaavan työnjohtajan antamia ohjeita. Liikuntapalveluluilla on oikeus asettaa rajoituksia nurmikenttien käytölle välittömästi kenttien kunnon niin vaatiessa. Liikuntapalvelut neuvottelee kenttien sulkemisesta pallopiirin nimeämän edustajan kanssa ja liikuntapalveluiden päätös kentän sulkemisesta tehdään tarvittaessa yhteisen katselmuksen jälkeen.

 

Tässä alla on mainittu tärkeimmät määrittelyt, joiden mukaan suunnitellaan vuorot nurmikentille.

16h/viikko

laskennallinen arvo peliä kohden 2h

ei kahta peliä peräkkäin

varausjärjestelmä tulee olla reaaliajassa

pelit oltava tiedossa viikkoa ennen, poikkeuksia lukuun ottamatta (kentän kunto)

ainoastaan normaalikentät(ei 8v8), pois lukien turnaukset

 

Kaikkia kenttiä ei voida pitää (Kupittaa) samaan aikaan pelikunnossa, sillä ylläpitoon varattu resurssi ja pelien laadukkaaseen läpivientiin ei ole mahdollisuuksia, jos pelejä monella kentällä yhtä aikaa. Pelejä voidaan sijoittaa kaikille kupittaan kentille kenttien kunnon mukaan.