Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta13612.12.201713

742-2017 (056)

Avustus urheiluseuroille harjoitustilavuokrien korvaamiseen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 136

Liikuntasihteeri Päivi Matilainen / järjestöliikuntapäällikkö Terhi Anttila:

Liikuntalautakunta on 15.11.2016 § 112 päättänyt vuoden 2017 talousarvioon merkityn urheiluseuroille harjoitustilavuokrien korvaamiseen tarkoitetun avustuksen jakamisen periaatteista.

Liikuntalautakunnan vuoden 2017 talousarvioon on varattu urheilu- ja

liikuntaseuroille harjoitustilavuokrien korvaamiseksi yhteensä liikuntalauta-kunnan päätöksellä (24.1.2017 § 9) 630.000 € siten, että alustavasti 560.000 € on osoitettu harjoitustilavuokrakustannusten korvaamiseen ja 50.000 € uusien liikuntakohteiden rakentamista varten, mikäli sellaisia anomuksia esiintyy. Ellei kriteereitä täyttäviä rakennuskohteita löydy, niin koko tai osa määrärahasta voidaan käyttää harjoitustilavuokrien avustamiseen. Liikuntalautakunta on 16.5.2017 § 63 käyttänyt koko 50.000€:n määrärahavarauksen uusien liikuntapaikkojen rakentamisen avustamiseen.

Lisäksi liikuntalautakunta on 19.9.2017 § 93 päättänyt jättää jakamatta 20.000€ vuoden 2017 harjoitustila-avustusta osana säästöjä.

Käytettävissä harjoitustilavuokrakustannuksiin on 560.000€, johon lisätään kansainvälisen tapahtuma-avustuksesta säästyvä 12.850€ sekä nuorten urheilijoiden stipendeistä käyttämättä jäävä 250€, kaikki yhteensä 573.100€. Tämä määräraha sisältää kategorian 1 ja 2 sekä erityisryhmien vesiliikuntatoiminnan avustamisen.

teensä

Em. summaan on koottu kaikilta avustustileiltä käyttämättä jääneet määrärahat sekä huomioitu määräraha ylitykset.

Pääsääntöisesti turkulaiset urheiluseurat ja liikuntaa järjestävät yhdistykset saavat liikuntatoimintaansa tarvittavat tilat kaupungilta. Kuitenkin on lajeja, muun muassa tennis, salibandy, golf, ratsastus, kilpatanssi, kiipeily, voimailu sekä osa erityisryhmien lajeista, joiden liikuntatoimintaan kaupunki ei pysty tarjoamaan tiloja lainkaan tai erittäin puutteellisesti. Liikuntatoiminta tapahtuu tällöin kaupungin liikuntatilatarjonnan ulkopuolella ja liikuntatoimen perimiä käyttömaksuja korkeammin hinnoin.

Kyseessä olevalla määrärahalla pyritään saattamaan em. kaltaiset lajit lähemmäs tasavertaista asemaa kaupungin liikuntapaikkojen käyttäjien kanssa. Kysymykseen tulevat todelliset tilavuokrat, kenttävuokrat tai maksetut käyttömaksut, ei kuitenkaan ne maksut, jotka syntyvät toiminnasta kaupungin omissa liikuntapaikoissa, sillä nuo maksut sisältävät kaupungin huomattavaa subventiota.

Ko. määräraha koskee ainoastaan urheiluseuroja ja liikuntaa järjestävien muiden yhdistysten lajiharjoittelua (ei kata nk. vapaita sidosryhmiä eikä työpaikkaurheiluseuroja). Määrärahavaraus sisältää myös nimikkeet uimaseurojen harjoittelun ja vammaisyhdistysten vesiliikuntatoiminnan sekä uinnin tukemisen. Määrärahan avustusprosentti määrittyy anojien hyväksyttävien kustannusten määrän suhteessa jaettavaan määrärahaan.

Vuoden 2017 hyväksytyissä avustusperiaatteissa todetaan, että avustus lajeille, joilla ei ole kunnallista harjoittelupaikkaa tai harjoitustilaa on hyvin riittämättömästi (kategoria I), niin avustuksen tavoitetasona lasten ja nuorten liikuntatoiminnassa pidetään 55-60 % eikä aikuisten liikuntatoimintaa avusteta lainkaan.

Avustus lajeille, joilla on kunnallinen liikuntapaikka, mutta jotka käyttävät myös muuta harjoitustilaa (kategoria II), niin lasten ja nuorten liikuntatoiminnan tavoitetasona pidetään 5-10 % kustannuksista. Aikuisten liikuntatoimintaa ei avusteta kategoriassa II.

Vuoden 2017 lopulliset avustusprosentit olivat:

Kategoria I 
aikuiset0 %
lapset / nuoret54,66%
Kategoria II 
aikuiset0 %
lapset / nuoret10,00%

Kategoriassa II lasten ja nuorten liikuntatoiminnassa on

käytetty tavoiteprosentin ylärajaa.

Ehdotus avustuksen jakamiseksi 2017:

Liite 1Kategoria I

Liite 2Kategoria II

Liite 3Avustus turkulaisten vammaisyhdistysten vesivoimisteluun ja uintiin  

Liite 4Harjoitustila-avustus v. 2017: anojat, lajit, paikat ja kustannukset (kategoria I ja II sekä vammaisyhdistysten vesivoimistelu ja uinti)

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä liitteiden 1 ja 2 mukaisen ehdotuksen urheilu- ja liikuntaseuroille yhteensä 546.100€ avustuksen jakamisesta harjoitustilakustannuksiin. Samalla lautakunta päättää myöntää turkulaisten vammaisyhdistysten vesivoimisteluun ja uintitoimintaan 27.000€ suuruisen avustuksen liitteen 3 mukaisesti sekä hylkää liitteissä ehdotetut anomukset tai osia anomuksista liitteissä mainituin perustein.

Kyseessä oleva avustustili on tämän jälkeen käytetty loppuun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAnojaseurat
tiedLinnovaara Timo
tpvMatilainen Päivi


Liitteet:

Liiklk § 136
Liite 1:Kategoria I
Liite 2:Kategoria II
Liite 3:Avustus turkulaisten vammaisyhdistysten vesivoimisteluun ja uintiin
Liite 4:Harjoitustila-avustus v. 2017: anojat, lajit, paikat ja kustannukset (kategoria I ja II sekä vammaisyhdistysten vesivoimistelu ja uinti)