Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta12812.12.20176

13185-2017 (07, 032)

Esitys Kimmoke-rannekkeeseen oikeutettujen kohderyhmien tarkistamisesta

Tiivistelmä:

Kimmoke-rannekkeella aikaansaatujen merkittävien vaikutusten ja saadun asiakaspalautteen mukaan tarve olisi laajentaa rannekkeen käyttäjäryhmiä 1.1.2018 alkaen joihinkin sellaisiin kohderyhmiin, jotka ovat nyt jääneet pienituloisina ns. väliinputoajiksi.

Liiklk § 128

Liikuntapalvelupäällikkö Minna Lainio-Peltola:

Turussa otettiin Kimmoke- ranneke käyttöön 1.9.2013 alkaen. Liikuntalautakunnassa 21.5.2013 tehdyn päätöksen mukaan Kimmoke-ranneke voidaan myöntää asiakkaalle, kun tämä esittää myyntipisteissä myönteisen päätöksen tai enintään 1 kk vanhan maksuilmoituksen Kelan työmarkkinatuesta, Kelan peruspäivärahasta, Kelan kuntoutustuesta, Kelan kotoutumistuesta, työkyvyttömyyseläkkeestä (maksetaan kansaneläkkeenä 16–64-vuotiaille) tai voimassa olevan Turun kaupungin sosiaalityön palveluiden myöntämän perustoimeentulotukipäätöksen.

Kimmoke- ranneke on osoittautunut erittäin toimivaksi tuotteeksi, jonka puolivuosittain on hankkinut n. 1000–1200 asiakasta. (29.11.2017 voimassa olevia rannekkeita 1011). Liikuntalaitoksissa käyntikertoja kertyy vuosittain runsaat 50.000. Kimmoke-rannekkeesta tehdyn tutkimuksen mukaan Kimmoke-rannekkeen käyttäjät kuuluvat ansiotasoltaan hyvin pienituloisten kotitalouksiin ja he ovat erittäin tyytyväisiä rannekkeella tarjottuihin palveluihin. Jopa 89 % vastanneista koki saavansa apua erittäin tai melko paljon palveluihin osallistumisessa ja 85 % sai apua harrastus- ja virkistysmenoihinsa. Ranneke mahdollisti heille erittäin paljon liikunta- ja kulttuuripalveluihin osallistumista. Vastanneista 81 % oli lisännyt liikunnan harrastamistaan rannekkeen avulla ja 21 % lisännyt kulttuurin harrastamistaan. Eniten ranneketta käytettiin uimahalleissa ja kuntosaleilla. Rannekkeen käytön vaikutuksena 57 % koki terveydentilansa parantuneen, 46 % koki työ- ja toimintakykynsä parantuneen, 37 % sai apua yksinäisyyteensä ja jopa 28 % koki voineensa vähentää terveyspalvelujen käyttöä. Muutosten koettiin pitkälti johtuvan rannekkeesta ja sen antamista mahdollisuuksista. Rannekkeella voidaankin todeta olevan erittäin positiivista vaikutusta käyttäjien hyvinvoinnin kokemiseen ja rannekkeen voidaan todeta olevan merkittävä uudenlainen keino myös terveyserojen kaventamistavoitteiden toteutumiseksi.

Rannekkeella aikaansaatujen merkittävien vaikutusten ja saatujen asiakaskokemusten ja -palautteen mukaan tarve olisi laajentaa rannekkeen käyttäjäryhmiä joihinkin sellaisiin kohderyhmiin, jotka ovat nyt jääneet pienituloisina ns. väliinputoajiksi, kun heillä ei ikänsä puolesta ole myöskään ollut mahdollisuutta hankkia Senioriranneketta. Rannekkeeseen oikeutettujen määrittelyä tulee tarkistaa myös sen vuoksi, että Kelalla on otettu käyttöön uusia tukia, kuten esim. eläketuki. Skanssin Monitoriin siirtyneen entisen Kelan Varissuon toimipisteen kanssa on yhteistyössä mietitty tämän hetken Kelan päätösten varassa olevien henkilöiden mahdollisuutta lunastaa itselle ranneke.

Peruskriteerinä on se, että rannekkeen saaja on turkulainen 17–64 –vuotias, jonka on kuuluttava Suomen sosiaaliturvaan (oikeus Kela-korttiin ja etuuksiin), eikä rannekkeeseen ole oikeutta henkilöllä, jolla ei ole voimassa olevaa oleskelulupaa. Ostohetkellä on esitettävä enintään 1 kk vanha myönteinen päätös tai maksuilmoitus rannekkeeseen oikeuttavasta tuesta sekä henkilöllisyystodistus ja toimeentulopäätöksessä lisäksi Kela-kortti, jolloin poissuljetaan ne henkilöt, jotka eivät kuulu Suomen sosiaaliturvaan, mutta voivat saada perustoimeentulotukea.

Rannekkeeseen oikeuttavat Kelan etuudet olisivat jatkossa:

-         Työttömyysturva (peruspäiväraha/työmarkkinatuki)

-         Kelan työkyvyttömyyseläke ja kuntoutustuki (alle 65-vuotiailla)

-         Takuueläke (alle 65-vuotiailla)

-         Eläketuki (61–64-vuotiailla)

-         Perustoimeentulotuki

-         Kelan kuntoutusraha ammatillisen kuntoutuksen ajalta, Kelan sairauspäiväraha sekä vanhempainpäiväraha (huom. ei isyysraha eikä kotihoidon tuki), jos etuuden määrä 2017 on välillä 23,73 €/pvä - 35,00 €/pvä.

Tätä viimeksi mainittujen päivärahojen vähimmäismäärää tulee tarkistaa vuosittain indeksitarkistusten mukaiseksi. Liikuntapalvelukeskus saa nämä tiedot vuosittain Kelalta ja toimittaa kaikkiin Kimmokkeen myyntipisteisiin tiedoksi, mutta nämä tulorajaiset etuudet ovat ostettavissa vain Yhteispalvelupiste Monitorissa, jossa myyntihenkilöstö voi tehdä tarvittaessa kiinteää yhteistyötä Kelan toimihenkilöiden kanssa. Myyntiä voidaan jatkossa laajentaa myös suunnitteilla olevaan keskustan uuteen kaupungin ja Kelan yhteiseen palvelupisteeseen.

Kimmoke-rannekkeen laaja-alaiset vaikutukset terveyteen, työ- ja toimintakykyyn, terveyspalvelujen käyttöön sekä yksinäisyyden vähentymiseen puoltavat sen entistä laaja-alaisempaa käyttöä sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevien keskuudessa. Esitänkin, että lautakunta päättää hyväksyä em. tarkistetut kriteerit uusiksi Kimmoke-rannekkeen myöntöperusteiksi 1.1.2018 alkaen, jotta entistä paremmin mahdollistamme rannekkeen hankkimisen kaikille pienituloisille.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä Kimmoke-rannekkeen uudet myöntämisperusteet edellä esitetyn mukaisesti. Perusteet tulevat voimaan 1.1.2018 alkaen.

 

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHatanpää Susanna
tiedOksa Raimo
tiedVirta Minna