Vastaus liikuntalautakunnan jäsen Kallion aloitteeseen liikuntarahaston perustamiseksi

Jäsen Juuso Kallio teki liikuntalautakunnan kokouksessa 16.5.2017 § 66 aloitteen, jossa esitti liikuntapalvelukeskukselle liikuntarahaston mahdollisuuden selvittämistä. Aloitteessa Kallio toi esille liikuntapaikkarakentamisen avustamiseen kohdistuvan ongelman. Kohteiden määrästä ja niiden kustannuksista riippuen, on määrärahaa joinain vuosina jäänyt yli jaettavaksi harjoitustila-avustuksen momentilla. Toisinaan vastaavasti kohdalle on kerralla osunut paljon isoja kohteita, jolloin avustusprosentti jäänyt alhaiseksi. Näin ollen ”toteutuva vuosi voi kohdella hankkeita keskenään hyvin eri tavoin”, kuten aloitteessa todetaan. Kallion ratkaisuehdotuksena on liikuntarahasto, jota voisi kerryttää rakentamisen puskuriksi vuosina, jolloin ko avustusta ei kokonaan käytetä sekä siirtää rahastoon sellaiset avustusrahat, joita seurat eivät määräaikaan mennessä ole nostaneet. Aloitteessa esimerkkinä samankaltaisesta rahastosta käytetään Helsingissä käytössä olevaa järjestelmää.

Liikuntapalveluiden selvitysten mukaan Helsingin rahasto ei ole suoranainen avustusmuoto vaan rahasto lainojen myöntämiseksi urheilu- ja liikuntatilojen rakentamishankkeisiin . Tämä tuki on ollut tarpeen erityisesti tapauksissa, joissa pankkilainoja on vaikea saada tai korkotason on ollut poikkeuksellisen korkea . Rahaston varoista on myönnetty lainoja sekä kaupunkikonsernin sisällä että ulkoisille toimijoille . Hankkeiden koko vaihtelee, mistä ääriesimerkkinä Olympiastadionin peruskorjaus. Yleisimpinä kohteina ovat jalkapalloseurojen taustayhteisölle myönnetyt lainat tekonurmihankintoihin. Usein lainahoitokustannukset on lisäksi myönnetty avustuksena vuosittain, joten käytännössä laina on jaksotettu avustus. Hakijoiden takaisinmaksukyky perustuukin usein seuratoimintaan maksettavaan kaupungin avustukseen. Helsingistä todettiinkin, että uudet hankkeet usein lisäävät käyttötalouden menoja (avustusten osalta) enemmän tai vähemmän pysyvästi.

Turussa rahaston luomiseksi tarvittaisiin ensinnäkin pääoma, sillä liikuntapaikkarakentamisen 50 000€:n vuosittainen avustus on vain suunnitteluluku, ei käytössä olevaa rahaa. Toisekseen on hyvä huomioida, että kuten Helsingissä, rahaston päätöksenteko todennäköisesti siirtyisi pois liikunnalta kaupunkikonsernitasolle. Lisäksi on hyvä muistaa, että liikuntalautakunnan määräraha ei ole ainoa liikuntapaikkarakentamisen tuki. Myös kaupunginhallituksen avustustoimikuntaa avustaa jossain määrin urheiluseurojen liikuntatiloja. On myös todennäköistä, että kaupungilla ei ole mahdollisuutta hankkia monelle eri rahastolle tai säätiölle tarvittavaa alkupääomaa. Turun kaupunginvaltuustossa 18.4.2017 § 63 käsiteltiin Turun kaupungin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden toteuttamista. Tässä yhteydessä esitettiin Turku 2029 säätiön perustamista. Säätiöön sijoitettaisiin pääomaa 29 milj. euroa, jonka vuosittaisella tuotolla katettaisiin säätiön operatiiviset menot sekä säätiön säädekirjan tarkoittamasta toiminnasta aiheutuvat kustannukset. Säätiön tarkoituksena on aktivoida toimintaa ja lisää toimenpiteitä, jotka houkuttelevat kaupunkiin lisää matkailijoita, asukkaita, kävijöitä ja yrityksiä.Lisäksi säätiön perustamisasiakirjassa todetaan:

”Säätiön tarkoituksena on edistää Turun kaupunginvaltuuston hyväksymän Turku-strategian mukaista vapaa-ajan toimintaa sekä tapahtumia ja hankkeita, jotka lisäävät hyvinvointia ja vetovoimaa. Säätiö edistää kaupunkikulttuuria, kulttuuria, liikuntaa ja urheilua. Säätiö pyrkii lisäämään Turun kaupungin houkuttelevuutta matkailu ja vierailukaupunkina.”

Ainakin vielä vuoden 2018 avustusperiaatteissa siis liikuntapaikkarakentamisen avustaminen säilyy vielä ennallaan, eikä aloitteessa mainittua rahastoa lähdetä erikseen valmistelemaan. Samalla liikuntapalvelut jatkaa avustusperiaatteidensa kriittistä arvioimista yhdessä seurojen ja muiden kaupungin toimijoiden kanssa sen suhteen, tulisiko ja miten yhdistysten omaa liikuntapaikkarakentamista ja tilojen ylläpitoa edistää ja tukea aiempaa enemmän.

Järjestöliikuntapäällikkö Terhi Anttila