Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta10424.10.20177

10948-2017 (653)

Samppalinnan koulukiinteistön kehittämistä koskeva tarveselvitys

Tiivistelmä: -

Liiklk § 104

Vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi, tilacontroller Johanna Aarnio 27.9.2017:

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue, konsernihallinnon kaupunkikehitys-ryhmä, sivistystoimiala, vapaa-aikatoimiala, kiinteistöliikeilaitoksen tilapalvelut ja ympäristötoimialan kaavoitus ovat yhteistyössä valmistelleet Samppalinnan koulukiinteistön kehittämistä koskevan jatkokäyttöselvityksen, joka on valmistunut 27.9.2017.

Jatkokäyttöselvityksen laadinnan taustalla on vuoden 2013 kouluverkkoratkaisu, jonka yhteydessä kaupunginvaltuusto päätti 23.9.2013 § 179 mm., että Syvälahden koulun myötä Samppalinnan koulu lakkautetaan ja se yhdistetään hallinnollisesti Luostarivuoren kouluun 1.8.2016 lukien. Koska Syvälahden koulu on valmistumassa kesällä 2018, käsitteli kasvatus- ja opetuslautakunta Samppalinnan koulun lakkauttamispäätöksen lykkäämistä 20.1.2016 § 10. Samalla lautakunta päätti, että esitys rakennuksen tulevasta käytöstä tuodaan lautakunnan käsittelyyn vuoden 2016 aikana. Lopullisen päätöksen Samppalinnan hallinnollisen lakkauttamisen siirtämisestä teki kaupunginvaltuusto 15.2.2016 § 16.

Samppalinnan koulurakennuksen jatkokäyttöselvityksessä kohteeseen on tarkasteltu sijoitettavaksi Mikaelin koulun toimintaa sekä vaihtoehtoisesti koulukäytön loppuessa kohteen kiinteistökehityksellistä potentiaalia. Selvitystä tehtäessä on selvitetty Mikaelin koulun toiminnan sijoittumista vaihtoehtoisesti myös kaupungin toisen valmisteluvaiheessa olevan tilahankkeen yhteyteen (Ruiskatu 8) tavoitteena löytää kokonaistaloudellisesti edullinen ratkaisu. Ruiskadun jalkokäyttösuunnitelma on valmistumassa syksyllä 2017, ja tämä aikataulukytkentä on vaikuttanut Samppalinnan jatkokäyttösuunnitelman valmistumisaikatauluun.

Jatkokäyttöselvityksen ollessa kesken keväällä 2017 kasvatus- ja opetuslautakunta päätti 17.5.2017 § 75, että aiemmasta päätöksestä poiketen Samppalinnan koulu yhdistetään hallinnollisesti Katariinan kouluun 1.8.2018. Syinä tähän päätökseen olivat mm. Katariinan koulun rehtorin toimiminen molempien koulujen rehtorina. Jatkokäyttöselvitys on tehty olettamuksesta, että 1.8.2018 aloittavan Katariinan koulun Samppalinnan toimipisteen toiminnat siirtyvät yhtenä kokonaisuutena jonkin muun koulun tai oppilaitoksen yhteyteen. Päätöstä toiminnan siirrosta toisaalle ei ole, vaan asia tulee käsitellä erikseen myöhemmin.

Nykyinen toiminta

Samppalinnan koulurakennuksessa toimii tällä hetkellä Samppalinnan koulun vuosiluokat 1–9, jotka tarjoavat tehostettua tukea oppilaille, joilla on laaja-alaisia oppimisen vaikeuksia.

Samppalinnan koulukiinteistössä toimii myös Mikaelin koulun joustava perusopetus eli ns. Jopo-luokat, jotka tarjoavat tehostettua tukea oppilaille, joilla on koulunkäyntivaikeuksia mm. poissaolojen ja sosiaalisten taitojen puutteiden vuoksi eikä heidän opiskelunsa suuressa opetusryhmässä onnistu. Oppilailla on sosiaalisia, neurologisia ja/tai psyykkisiä vaikeuksia. Lisäksi oppilaat ovat suuressa syrjäytymisvaarassa.

Samppalinnan koulurakennuksessa toimii myös hyvinvointitoimialan kouluterveydenhuolto ja suun terveydenhuollon ajanvaraustoiminta. Rakennuksessa oleva talonmiehen asunto on vuokrattu yksityishenkilölle.

Samppalinnan koulukiinteistöllä sijaitsee Samppalinnan palloiluhalli. Se on sisäliikuntalajien harjoittelu- ja kilpahalli, ja se on liikuntapalvelujen hallinnassa. Sali on kooltaan kaupungin nykyisen sisäliikuntatilaverkoston suurin heti tulevan palloiluhallin jälkeen. Suuri halli on merkittävä palvelupiste sisäliikuntalajeille.

Tarveselvitysvaiheen aikana on tunnistettu kolme eri kehittämisvaihtoehtoa Samppalinnan koulukiinteistön osalta:

1) koulurakennuksen ja palloiluhallin peruskorjaus

2) koulurakennuksen purku ja palloiluhallin peruskorjaus

3) koulurakennuksen ja palloiluhallin purku

Samppalinnan koulurakennuksen ja palloiluhallin peruskorjaus

Mikäli sekä Samppalinnan koulurakennus että palloiluhalli peruskorjataan, on tarkoituksenmukaista sijoittaa ko. koulurakennukseen Mikaelin koulun yläluokat (7–9), jotka sijaitsevat tällä hetkellä kolmessa eri kohteessa: Lyseon pihalla olevassa tilaelementissä (Varusmestarintie 19), Mäntymäen perhekeskuksessa (Luolavuorentie 1) sekä Samppalinnan koulurakennuksessa. Oppilaita kolmessa yksikössä on yhteensä noin 90.

Mikaelin koulun siirtyessä Lyseon pihalla olevasta tilaelementistä pois voi sivistystoimiala sijoittaa tilaan muuta toimintaansa. Mäntymäen perhekeskuksen tilasta sivistystoimiala voi luopua. Siitä ei ole kuitenkaan vuokravaikutusta, sillä sivistystoimiala ei maksa vuokraa ko. tilasta tällä hetkellä.

Samppalinnan koulurakennuksen ja palloiluhallin osalta on laskettu alustavat kustannusarviot, jotka tarkentuvat hankesuunnittelun myötä. Kustannusarviot on laadittu käyttäen hintaa 2 000–2 500 €/brt-m 2 .

Mikäli Samppalinnan koulurakennus (3 930 brm 2 ) peruskorjataan, sen alustava kustannusarvio on noin 7,7–9,8 M€, ja siitä aiheutuva vuokravaikutus on:

Samppalinnan palloiluhallin (1 667 brm 2 ) peruskorjauksen alustava kustannusarvio on noin 3,3–4,2 M€. Siitä aiheutuva vuokrakustannus voimassa olevan vuokrajärjestelmän mukaisesti vapaa-aikatoimialalle on noin 32 300–35 800 €/kk ja 387 900–429 800 €/vuosi.

Lopullinen sisäinen vuokra määräytyy toteutuneen investointikustannuksen mukaan. Vuokraan laskettu hoitovuokra on määritetty nykyisten lämmitys- ja kiinteistöhoitokustannusten pohjalta. Kohteiden valmistuessa hoitovuokra tarkistetaan vastaamaan silloista kustannusnäkemystä. Vuokrien päälle käyttäjille tulee maksettavaksi kustannukset vedestä, jätevedestä ja käyttösähköstä. Siivouksen hinta tarkentuu palveluhankinnan kilpailutuksen kautta. Vuokralaskelmassa on mukana siivouksen nykyinen kustannustaso.

Hyvinvointitoimialan osalta kouluterveydenhuolto jatkaa tiloissa, mutta suun terveydenhuollon ajanvaraustoiminta siirtyy joka tapauksessa toisaalle. Näin ollen ko. tila siirtyy koulukäyttöön. Samoin koulurakennuksessa oleva asunto muutetaan koulukäyttöön.

Samppalinnan koulurakennus puretaan ja palloiluhalli korjataan

Mikäli Samppalinnan koulurakennus puretaan, mahdollistaa se tontille korkeintaan noin 10 000 k-m 2 :n suuruisen asuinkerrostalon. Koulurakennuksen purku maksaisi arvioilta noin 200 000 €. Tämän päälle tulee nykyisen koulurakennuksen tekninen eriyttäminen palloiluhallista, jota ei tässä vaiheessa vielä arvioitu. Koulurakennuksen purusta tuleva tuotto kaupungille on arvioitu olevan korkeintaan noin 4 M€.

Palloiluhallin peruskorjauksen alustava kustannusarvio on 3,3–4,2 M€.

Samppalinnan koulurakennuksen ja palloiluhallin purku

Mikäli sekä Samppalinnan koulurakennus että palloiluhalli puretaan, mahdollistaa koko tontti maltillisesti arvioituna korkeintaan noin 15 000 k-m2 kerrostalorakentamista. Tällöin korvaava palloiluhalli tulisi toteuttaa uudishankkeena lähialueelle, koska Samppalinnan palloiluhalli on tärkeässä roolissa lähialueen koulujen koululiikunnan näkökulmasta. Tällöin tontin arvo olisi korkeintaan noin 6 M€. Tätä vaihtoehtoa on kuitenkin erittäin vaikea toteuttaa, sillä korvaavalle palloiluhallille ei tarveselvitysvaiheessa löytynyt sopivaa sijoituspaikkaa lähialueelta.

Turun kaupungin museopalvelu suosittaa ensisijaisesti koulurakennuksen peruskorjaamista ja säilyttämistä erityiskouluna. Yhtenä perusteluna on mm. se. että koulun korvaaminen asumisella yksipuolistaisi sekä kaupunkirakennetta että kaupunkikuvaa.

Laaditun tilatarveselvityksen pohjalta voidaan todeta, että toteuttamiskelpoiset vaihtoehdot ovat Samppalinnan koulurakennuksen ja palloiluhallin peruskorjaus tai koulurakennuksen purku ja palloiluhallin peruskorjaus. Tässä pitää kuitenkin huomioida, että Mikaelin koulun yksiköiden sijoittaminen Samppalinnan koulurakennukseen maksaisi Turun kaupungille arviolta noin 12–14 M€ (peruskorjaus noin 8–10 M€ ja menetetyt arvioidut tontin myyntituotot korkeintaan 4 M€).

Muodostuvaa kustannusta voidaan pitää korkeana, ja siten kaupungin talouden näkökulmasta Samppalinnan koulurakennuksen purkaminen ja palloiluhallin peruskorjaus on perusteltua. Näin ollen Mikaelin koulun yläluokkien noin 90 oppilaan koulun tilatarpeille on tarkoituksenmukaista etsiä edullisempaa toteutustapaa esimerkiksi toisen kouluhankkeen yhteydestä. Toteutuskelpoisena ja kustannuksiltaan edullisempana vaihtoehtona voidaan pitää Turun ammattikorkeakoululta vapautuvia tiloja osoitteessa Ruiskatu 8.

Lausunto

Vapaa-aikatoimialan talouspäällikkö Ilkka Mäkynen:

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue on pyytänyt liikuntalautakunnan lausuntoa Samppalinnan koulukiinteistön kehittämistä koskevaan tarveselvitykseen. Liikuntapalvelut on ollut mukana laatimassa tarveselvitystä ja tarveselvityksen sisältö vastaa palloiluhallin peruskorjauksen osalta liikuntapalvelujen näkemystä. Tarveselvityksen vuokra-arvioiden perusteella vuokra kasvaa jopa 213 000 euroa liikuntalautakunnan nykyiseen vuokraan verrattuna. Koska samassa yhteydessä ei ole tarkoitus luopua olemassa olevista tiloista, on liikuntalautakunnan kasvava sisäinen vuokrakustannus hyväksyttävä aikanaan hankesuunnitelman hyväksyvän viranomaisen päätöksessä ja se tulee näkyä liikuntalautakunnan taloussuunnitelmassa.

Liite 1 Samppalinnan koulukiinteistön kehittämistä koskeva tilatarveselvitys

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä osaltaan Samppalinnan koulukiinteistön kehittämistä koskevan tilatarveselvityksen. Samalla liikuntalautakunta edellyttää, että toteutusvaiheessa sisäisen vuokran kasvu liikuntalautakunnalle huomioidaan määrärahan korotuksena liikuntalautakunnan talousarvioraamiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian kokouksessa esitteli Markus Kalmari.

Jakelu

esiKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tiedAarnio Johanna
lausKoskiniemi Tuomas


Liitteet:

Liiklk § 104
Liite 1:Samppalinnan koulukiinteistön kehittämistä koskeva tilatarveselvitys