Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta9319.09.20179

3695-2017 (041)

Osavuosikatsaus 2/2017 - Toiminnan ja talouden seuranta- ja ennustetiedot

Tiivistelmä: -

Liiklk § 93

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen:

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös.

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2017 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Toinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.–30.6.2017. Osavuosikatsaus sisältää toiminnan ja talouden katsauksen sekä ennusteen toiminnallisten, taloudellisten ja henkilöstötavoitteiden toteutumisesta.

Toisen osavuosikatsauksen yhteydessä kaupunginhallitukselle raportoidaan strategisissa sopimuksissa vahvistettujen strategisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen ja taloudellisen tavoitteiden toteutuminen tiliryhmäkohtaisesti sekä annetaan selvitys sisäisten ja ulkoisten toimintamenojen poikkeamista (pl. liikelaitokset). Strategisiin sopimuksiin sisältyvät tiedoksi annettavat tunnusluvut raportoidaan tilinpäätöksen yhteydessä. Kaupungin yhteiset henkilöstön hyvinvointi ja työelämän laatuun liittyvät tavoitteet raportoidaan Henkilöstö voimavarana -ohjelman seurannan yhteydessä.

Vapaa-aikatoimialan toimintakatteen ennustetaan toteutuvan talousarvioon nähden 237.000 euroa heikompana. Käyttötalousinvestoinnit toteutuvat suunnitellusti.

Suunniteltua yhteistyötä ja kumppanuutta kansalais- ja järjestötoiminnan kanssa toimialan omana projektina ei ole edistetty, mutta on osallistuttu aktiivisesti konsernitasoiseen avustustoiminnan uudistamisprojektiin. Muilta osin toiminnallisten tavoitteiden osalta on edetty suunnitellusti.

Osavuosikatsauksessa liikuntalautakunnan tulojen ennustetaan alittuvan 287.000 eurolla ja toimintamenojen alittuvan 83.000 eurolla. Toimintakate on 204.000 euroa talousarviota heikompi.

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi:

1. osavuosikatsauksen yhteydessä liikuntalautakunnan kokouksessa 16.5.2017 (5714-2017) päätettiin talouden sopeuttamisen keinoista, jolla pyrittiin saamaan aikaan säästöjä loppuvuoden osalta 200.000 euron verran.

Säästöjä esitettiin synnytettävän: jarruttamalla tarvikkeiden ostoja, asiantuntijapalveluiden ostoja sekä jäädyttämällä kehityssuunnitelmat palveluiden parantamisesta. Säästöt toteutetaan seuraavista menokokonaisuuksista: Henkilöstökulut, vuokrakustannukset, asiantuntijapalveluostot, edustustoiminta, kone- ja laitevuokrat, työvälineet, muuta palveluostot, polttoainekustannukset sekä muut tarvikeostot.

Lisäksi päätettiin, että tuloja kerrytettäisiin lisää korottamalla kaikkia kertamaksuja 50 sentillä ylöspäin. Tämän toimenpiteen lisätuloarvio oli 85.000 euroa.

Säästöjä on pystytty toteuttamaan henkilöstömenojen ja palveluostojen kautta suunnitellusti noin 130.000 euron verran. Aine- ja tarvikeostojen osalta ei säätöjä ole pystytty toteuttamaan suunnitellusti, vaan jo useamman vuoden jarrutetut tarvikeostot ovat tulleet pisteeseen, ettei niistä kyetä enää löytämään uusia säästöjä. Aine- ja tarvikeostoissa ollaan tilanteessa, jossa lisäsäästäminen johtaisi liikuntatilojen sulkemisiin ja palvelutason merkittävään laskuun. Aine- ja tarvikeostot ovat ylittymässä noin 50.000 euron verran.

Tulot ovat kasvaneet tilavuokriin tehtyjen korotusten ansiosta ja niistä saadaan kerättyä myös loppuvuoden aikana lisätuloa viimevuotiseen verrattuna, mutta tulo-odotteesta jäädään silti tuon 260.000 euron verran.

Elokuun lopussa liikuntapalveluiden nettotuloksen ennustetaan olevan 180.000 euron alijäämäinen, joten nyt tulee päättää talouden sopeuttamisen keinoista, joilla tuo alijäämä saadaan katettua. Näitä keinoja ovat:

Henkilöstömenoja pyritään hillitsemään mm. palkkaamalla kolme uutta liikuntapaikkatyöntekijää 1kk myöhemmin kun budjetissa on varauduttu. Sijaistuksia pyritään hillitsemään myös loppuvuonna maksimaalisesti. Henkilöstömenoista voidaan löytää lisäsäästöä loppuvuodesta n. 20.000 euron verran.

Palveluostoja jarrutetaan koko loppuvuosi, eli lisäpalveluostoja kuten turnausten lisäsiivouksia ei tilata liikuntatiloihin, ellei niitä saada kokonaisuudessaan laskutettua tapahtumajärjestäjältä. Kehittämistoimenpiteitä ei loppuvuonna toteuteta ulkopuolisella asiantuntija osto-palveluilla vaan kaikki nämä tilaukset jäädytetään. Tästä voidaan arvioida säästettävän n. 15.000 euron verran.

Järjestöliikunnan avustuksia esitetään jätettävän jakamatta harjoitustila-avustusten osalta yhteensä 20 000 euron edestä. Vuodelle 2017 harjoitustila-avustuksia on budjetoitu 580.000 euroa. Tämä tarkoittaa n.3,5 %:n laskua avustusmuodossa, jota vuonna 2016 anoi 80 eri seuraa).

Lisätuloja pyritään keräämään uimalaitosten myyntikampanjoiden avulla yhteensä 30.000 euron edestä. Maksullisia aikuiskäyttäjäryhmiä pyritään ohjaamaan voimakkaammin myös vielä vapaana oleville tai peruutuksista vapautuville vuoroille liikuntapaikoille, joiden avulla pyritään löytämään lisätuloa 15.000 euroa.

Aktivointiosastolla voidaan loppuvuoden aikana säästää painatus ja ilmoituskustannuksista sekä palveluostoista yhteensä 10.000 euroa.

Näiden säästöjen ja lisätulojen avulla saadaan liikuntapalveluiden kokonaistulosta parannettua loppuvuoden aikana vielä 110.000 euron verran.

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

Esitän, että edellä mainitut säästö- ja lisätulojen keräyskeinot otetaan välittömästi käyttöön, jolloin saadaan liikuntapalveluiden nettotulosta parannettua. Edellä esitetyt keinot eivät heikennä liiaksi minkään käyttäjäryhmän palveluja.

Mahdolliseen lisäsopeutukseen palataan kolmannen osavuosikatsauksen yhteydessä, jos nyt esitetyt toimet eivät riitä.

Liite 1Vapaa-aikatoimialan osavuosikatsaus 2, strategisten ja muiden sitovien tavoitteiden seuranta 

Oheismateriaali 1Talouden toteutumisennuste

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta merkitsee vuoden 2017 toisen osavuosikatsauksen tiedokseen liitteen 1 mukaisesti.

Lisäksi lautakunta päättää jättää jakamatta vuoden 2017 harjoitustila-avustukset yhteensä 20.000 euroa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Liiklk § 93
Liite 1:Vapaa-aikatoimialan osavuosikatsaus 2, strategisten ja muiden sitovien tavoitteiden seuranta