Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta8222.08.201710

745-2017 (056)

Suunnistuskarttojen avustusperiaatteiden muuttaminen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 82

 

Järjestöliikuntapäällikkö Terhi Anttila

Liikuntalautakunta päätti kokouksessaan 25.4.2017 §47 vuoden 2017 suunnistuskarttojen avustusperiaatteista. Vuoden 2017 suunnistuskartta-avustuksen periaatteita tarkennettiin aiemmasta siltä osin, että kaupungin avustuksella tehtyjen karttojen tulee tukea Turun seudun urheiluakatemian toimintaa. Lisäksi haluttiin kiinnittää huomiota karttojen laatuun. Jatkossa uudet ja päivitetyt kartat tulisi tehdä laserkeilatulle pohja-aineistolle, jota Maanmittauslaitos tarjoaa avoimena ja maksuttomana palveluna.

Turun kaupungin alueella toimivat suunnistusseurat Hirvensalon Heitto, Maarian Mahti, Turun Metsänkävijät ja Turun Suunnistajat ovat osoittaneet liikuntalautakunnalle 1.8.2017 sähköpostilla saapuneen kirjeen, jossa tuovat esille laserkeilattuun aineistoon liittyvän aikatauluongelman. Periaate laserkeilatun aineiston käyttämisestä on seurojen mukaan ongelmallinen ensi kädessä nimenomaan sen takia, että tieto uusista periaatteista saatiin vasta sen jälkeen kun seurat olivat jo suunnitelleet ja suurelta osin toteuttaneet kartoitustoimintansa. Liikuntalautakunta päätti kokouksessaan 15.11.2016 §112 vuoden 2017 avustusten periaatteista. Suunnistuskarttojen avustusperiaatteet jätettiin tuolloin avoimeksi ja näihin palattiin vasta myöhemmin keväällä. Vaatimus laserkeilatun aineiston käyttämisestä jo vuoden 2017 avustuksen haun yhteydessä on katsottu epätarkoituksenmukaiseksi ja kohtuuttomaksi ja uusien periaatteiden käyttöönottoon on toivottu vuoden siirtymäaikaa.

Suunnistuskarttojen avustusperiaatteisiin tuotu karttojen antaminen Turun seudun akatemian käyttöön ei suunnistusseurojen mukaan ole yksiselitteistä. Asiassa nähtiin sekä tekijänoikeudellisia ja maanomistajien lupiin liittyviä ongelmia. Tekijänoikeuslaissa (8.7.1961/404) tekijänoikeuden kohteeksi määritellään myös kartat (11.1.1991/34) . Laissa määritellään, että ”tekijänoikeus tuottaa ….. yksinomaisen oikeuden määrätä teoksesta…” Kartan luovuttaminen akatemian käyttöön on kuitenkin yksi ehto avustuksen saamiseksi. Tämän luovutusehdon poistamiseen ei liikuntapalvelut näe tarvetta. Sen sijaan vuoden siirtymäaika laserkeilatun aineiston käytössä on kuitenkin perusteltua suunnistuskauden aikainen aloitus huomioon ottaen.

Liikuntapalveluiden mukaan laserkeilatun aineiston vaatimusta ei huomioida vielä 2017 avustusjaossa vaan seuroille annetaan vuoden siirtymäaika. Suunnistuskarttojen avustushaku päättyy 31.10.2017.

Liite 1Suunnistuskarttojen avustusperiaatteet

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää vahvistaa vuoden 2017 avustusten periaatteet suunnistuskarttojen tekemiseen edellä esitetyn ja liitteen 1 mukaisesti.

Samalla liikuntalautakunta päättää kumota 25.4.2017 § 47 tehdyn päätöksen suunnistuskarttojen avustusperiaatteista nyt muutetuilta osin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvMatilainen Päivi


Liitteet:

Liiklk § 82
Liite 1:Suunnistuskarttojen avustusperiaatteet