Vastaus valtuustoaloitteeseen 27.2.2017. Valtuutettu Tuija Ollikkala ym. aloitteeseen vammaisjärjestöjen ja urheiluseurojen välisestä yhteistyöstä Turun kaupungin kanssa.
Aloitteen esitys: Turku ryhtyy selvittämään miten vammaisjärjestöjen ja urheiluseurojen kanssa yhteistyössä voidaan paremmin tukea vammaisurheilussa tarvittavien apuvälineiden hankintaa.
Vammaispalvelutoimiston tehtävänä on järjestää vammaiselle ja kehitysvammaiselle henkilölle palvelukokonaisuus, joka perustuu yksilölliseen kuntoutus- ja/tai palvelusuunnitelmaan. Tavoitteena on turvata vammaisen henkilön osallistumismahdollisuus yhteiskunnan tasavertaisena jäsenenä.
Vammaispalvelulain mukaisesti harrastusvälineitä myönnetään harkinnanvaraisesti annettujen resurssien mukaisesti. Tämä tehtävä ei kuulu liikuntapalvelukeskukselle.
Aloitteessakin mainittu kelkkajääkiekon harrastustoiminta on saatu Turun seudulla käyntiin useiden eri toimijoiden yhteistyön tuloksena. Kelkkajääkiekossa harrastamiskustannukset nousevat korkeiksi esim. erikoisvalmisteiden kelkkojen korkean hankintahinnan sekä jääaikakustannusten vuoksi. Tästä syystä toiminnan käynnistysvaiheessa on turvauduttu lainakelkkoihin ja kaupunki on vastannut jääaikakustannuksista. Toiminnan pikkuhiljaa vakiintuessa on käynnistetty toimenpiteet omien kelkkojen hankinnasta. Yksin kuntarahoituksella ei näin kallista hankintaa pystytä tekemään. Kuntarahoituksen lisäksi kelkkajääkiekon ohjaustoiminnasta vastaava TPS Juniorijääkiekko ry on hakemassa Tukilinjan (Vammaisten koulutuksen ja työllistymisen tuki ry) rahoitusta kelkoille. Muitakin rahoitusmahdollisuuksia on selvitelty yhdessä toiminnassa mukana olevien yhdistysten ja urheiluseurojen kanssa.
Suomesta löytyy muutamia tahoja, jotka myöntävät rahoitusta liikunnan harrastevälineiden hankintaan. Osa avustuksista on suunnattu yhdistysten/ kolmannen sektorin toimijoiden haettavaksi, osa vammaisten ja pitkäaikaissairaiden itsenä tai heidän edustajien hakemaksi. Näitä avustusmuotoja ei kunta voi hyödyntää.
Toimenpiteitä soveltavan liikunnan kehittämiseksi Turussa ja Turun seudulla tehdään monella tapaa. Vuosina 2013–2016 Turussa saatiin Neuroliikkujahankkeessa hyviä kokemuksia soveltavan liikunnan kehittämisestä yhteistyössä yhdistysten ja urheiluseurojen kanssa. Tehokkainta ja tarkoituksenmukaisinta on edetä tapauskohtaisesti ja tarvelähtöisesti, lajien ja ryhmien tarpeet vaihtelevat paljon.
Liikuntapalvelukeskus on erilaisilla välinehankinnoilla pykinyt edistämään soveltavan liikunnan harrastusmahdollisuuksia esim. laskettelukelkat, hiihto- ja luistelukelkat sekä liikuntarajoitteisille soveltuvat erikoispyörät ja Kupittaan keilahallin soveltavan keilailun välinehankinnat ovat osin vapaasti hyödynnettävissä, osa vuokrattavissa. Kouluilla on jonkin verran soveltavan liikunnan harrastevälineitä, näitä perheet voivat tiedustella kouluilta lainaan.
Johanna Friman