Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta4125.04.20176

3065-2016 (660, 654, 643)

Ulkoliikuntapaikkojen investoinnit 2018-2021

Tiivistelmä: -

Liiklk § 41

Liikuntasuunnittelija Kristina Karppi:

Peruskorjauksiin ja kehittämiseen 700 000 € vuosittain

Turun kaupungin ulkoliikuntapaikkaverkosto on varsin laaja ja monimuotoinen: n 320 ulkoliikuntapaikkaa, 54 km kuntoratoja ja liki 100 km ulkoilupolkuja. Verkoston korvausinvestointeihin ja kehittämiseen on vuosittain varattu noin 700 000 euroa. Käytännössä varat ovat liikunnan kohteisiin korvamerkittyä lainaa kiinteistöliikelaitoksen investointiohjelmassa. Liikuntapalvelut lyhentää investoinnit korotetuissa sisäisissä maanvuokrissa 20 vuoden kuoletusajalla. Tämän lisäksi maksetaan maanvuokran perusosaa neliöihin perustuen. Liikuntapalvelukeskus vastaa haltijana myös ulkoliikuntapaikkojen ylläpidosta, ja ylläpidon resurssit mitoitetaan talousarviomenettelyssä käyttötalouden puolella. Iso osa ylläpidosta kilpailutetaan osana kaupungin julkisen infran yhteistä alueurakointiprosessia. Investointitaso vaikuttaa siis voimakkaasti myös liikuntapalvelujen käyttötalouteen vuokrien ja ylläpidon muodossa. Siksi kokonaisuutta on syytä suunnitella harkiten.

Valmistelu vuorovaikutteisesti ja toteutus toimialojen yhteistyönä

Ulkoliikuntapaikkojen investoinnit valmistellaan seuraavasti: liikuntapalveluissa ylläpidetään tietokantaa ulkoliikuntapaikkojen peruskorjaustarpeista ja kehitysehdotuksista. Kaikki virkamiehistöltä, sidosryhmiltä, seuroilta ja asukkailta tulleet näkemykset kirjataan jatkuvana työnä. Kevättalvisin virkamiehistöä muistutetaan erikseen tarpeiden päivittämisestä. Asukkaat osallistetaan hankemuotoisesti aina silloin, kun suunnitellaan suurempia, yhteisiä kehityshankkeita, kuten parhaillaan Varissuolla. Kaupungin palautepalvelu verkossa on osoittautunut hyväksi yhteiseksi kanavaksi juuri asukkailta tuleville palautteille. Vuorovaikutus seurojen kanssa on monimuotoista ja jatkuvaa.

Tarpeita ja toiveita on aina enemmän kuin mihin määräraha riittää, joten kohteet joudutaan laittamaan tärkeys- ja kiireellisyysjärjestyksiin. Priorisoimisessa sovelletaan liikuntapaikkasuunnitelmassa läpinäkyviksi tehtyjä periaatteita painottaen liikuntakeskuksia, aluekeskuksia, kuntoratoja, uimarantoja ja koulujen liikuntapaikkoja sekä kaupungin yhteisiä kehityshankkeita. Kaavoituksen suuntaukset ja väestöennusteet huomioidaan luonnollisesti myös. Turvallisuuteen liittyvät asiat ja selvä peruskorjausvelka tähdentävät niin ikään tarvetta korjaukselle (liiklk 22.3.2016 § 27).

Liikuntalautakunta päättää ja priorisoi kohteet, joihin määräraha sidotaan. Kiinteistöliikelaitos tilaa yleis- ja rakennussuunnittelun ympäristötoimialan suunnitteluyksiköstä ja rakennuttaa urakat kilpailuttamalla. Suunnitteluyksikkö koordinoi suurten suunnitelmien hankinnat konsulttitoimistoilta, mutta pienitöisempiä detaljisuunnitelmia yksikössä tehdään myös omana työnä. Kaikki vaiheet työstetään tiiviissä yhteistyössä toimialojen kesken.

Koulujen läheiset ulkoliikuntapaikat keskiössä 2018-2021

Koulujen läheisten kenttien peruskorjaukset ja kehittäminen ovat lähivuosien merkittävin investointijoukko. Uudet suuret yhtenäiskoulut aloittavat toimintansa Syvälahdessa ja Yli-Maariassa. Lisäksi vanhojen koulujen läheisillä liikuntapaikoilla on peruskorjausvelkaa ja kehittämispaineita. Lasten ja nuorten koululiikuntaan sekä koulupäivien jälkeiseen vapaa-ajan liikuntaan panostetaan puitteiden tasolla siten, että koulujen läheiset ulkoliikuntapaikat pidetään kunnossa. Ylläpidossa merkittävin panos on talvikauden jäädytys, arvoltaan vuosittain liki 600 000 euroa. Jääkenttäverkostossa painotetaan nimenomaan koulujen läheisiä kenttiä. Koulujen läheiset liikuntapaikat palvelevat samalla myös kaikkia muitakin käyttäjäryhmiä järjestettyyn seuratoimintaan sekä omatoimiseen lähi- ja lajiliikuntaan etenkin liikuntakeskuksissa ja aluekeskuksissa. Investoinnit koulujen läheisiin liikuntapaikkoihin kattavat peräti 59% kaikista tulevista nelivuotiskauden investoinneista, ja kohteet ovat seuraavat:

· Wäinö Aaltosen kentän laajennus ja peruskorjaus 2018 Syvälahden koulun vanhempia koululaisia varten. Pienimmät koululaiset ja varhaiskasvatus käyttävät Syvälahdenpuiston nykyistä kenttää.

· Varissuon kenttien peruskorjaukset 2019 alkaen osana kaupungin yhteistä, osallistavaa kehityshanketta Varissuon keskuspuiston ehostamiseksi

· Nyplääjänpuiston kentän rakentaminen 2019 Yli-Maarian yhtenäiskoulun pienimmille oppilaille ja varhaiskasvatukselle. Isommat käyttävät Ilmestyspäivänpuiston kenttää.

· Hannunniitun kentän tekonurmen vaihtaminen 2019

· Turun lyseon kentän peruskorjaus 2019

· Vasaramäen kentän tekonurmen vaihtaminen 2020

Koulujen läheisyydessä ja koululiikunnan aktiivikäytössä ovat myös seuraavat liikuntakeskusten ja aluekeskusten investointikohteet:

· Urheilupuiston ylähiekkakentän vesihuoltoremontti 2019. Urheilupuistossa toki myös Karikon lenkki (2019) sekä tenniskenttäalue (2020) ovat lukuisten lounaisen keskustan koulujen aktiivisessa käytössä.

· Jäkärlän urheilupuiston perusparannukset 2020

· Kupittaan liikuntakeskuksen peruskorjaukset hyödyttävät niin ikään kaakkoisen keskustan koulujen liikuntaa, ennen muuta kenttä 2:n tekonurmen vaihtaminen vuonna 2020.

Liite 1Taulukko investoinneista ulkoliikuntapaikkoihin vuosina 2018-2021

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää esittää kiinteistöliikelaitokselle liitteessä 1 esitettyjen ulkoliikuntapaikkakohteiden toteuttamista kaupungin vahvistetun investointiohjelman puitteissa vuosina 2018-2021. Vuoden 2018 osalta kohteet esitetään myös tärkeysjärjestyksessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKiinteistöliikelaitos
tiedCaven Pia
tiedLaine Jarmo
tiedSalonen Matti
tpvSiirto Tapio
tiedVirtanen Heikki


Liitteet:

Liiklk § 41
Liite 1:Taulukko investoinneista ulkoliikuntapaikkoihin vuosina 2018-2021