Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta2314.02.201714

12955-2016 (643, 014)

Liikuntapalveluiden vastaus liikuntalautakunnan jäsen Satu Koskinen ym. aloitteeseen Kupittaan urheiluhallin käytön laajentamisesta

Tiivistelmä: -

Liiklk § 23

Järjestöliikuntapäällikkö Terhi Anttila / Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi

Liikuntalautakunnan jäsen Satu Koskinen on tehnyt aloitteen liikuntalautakunnassa 8.12.2017 §137 koskien Kupittaan urheiluhallin käyttöä. Aloitteen allekirjoittajat kokevat että Turun urheiluhallin (jatkossa Kupittaan urheiluhalli) käyttöoikeus aiheuttaa eri lajien kesken voimasta eriarvoistumista. Lisäksi hallissa todetaan olevan ajoittain ruuhkaista ja ajoittain sen olevan vajaakäytöllä edellä mainitusta rajoittamisesta johtuen. Aloitteen allekirjoittajat viittaavat erityisesti oheisharjoittelijoiden rajattuihin harjoitteluajankohtiin ja pitävät niitä riittämättöminä. Aloitteessa kuvaillaan, miten hallin käyttömahdollisuutta tulisi nykyisestä laajentaa turkulaisille seuroille. Lisäksi sisäänpääsy tulisi samalla olla maksutonta.

Kupittaan urheiluhallin käyttömahdollisuudet ovat jo nykyisellään varsin sallivat. Hallia voivat käyttää kaikki sinne rannekkeen hankkineet käyttäjät. Näiltä osin hallin käyttöä ei ole rajoitettu vain tiettyihin harjoitusaikoihin. Nämä oheisharjoittelulle määritellyt ajat toki mahdollistavat maksuttomat oheisharjoitteluryhmien käynnit. Oheisharjoitteille on varattu seuraavat harjoitusajat:

·        lapset: ti ja pe klo 14-16

·        aikuiset ja yli 15-vuotiaat: ti ja pe klo 18-21

·        joulu-maaliskuussa oheisharjoittelua on vain perjantaisin

Aloitteessa korostetaan oheisharjoitteluvuorojen ruuhkaisuutta. Kulunvalvonnasta otettujen tietojen (vuosi 2016) perusteella kuitenkin näkyy, että junioreiden oheisharjoittelua ei loka-marraskuun aikana ole tiistaina käytetty kuin 4 viikkona (yhteensä 39 hlö), jolloin 5 viikolla ei tiistaivuoroilla ole ollut oheisharjoittelijoita lainkaan. Vastaavasti yli 15-vuotiaat oheisharjoittelijat ovat harjoitelleet samalla ajanjaksolla vain 2 viikon aikana, jolloin kävijöitä on ollut 9 viikon ajalla tiistaisin yhteensä 3 hlö. Perjantai onkin suositumpi harjoitteluaika etenkin alkuvuoden osalta. Tuolloin oheisharjoittelijoita on huomattavasti enemmän kuin tiistaisin ja loppuvuodesta. Vastaavasti kulunvalvonnan perusteella pääkäyttäjäryhmät ”väistävät” perjantain ruuhkaa.

Aloitteessa huomioidaan asianmukaisesti urheilijan tarve kehittää muitakin kuin vain lajinomaisia taitoja. ”Nopeutta, nopeuskestävyyttä ja taitoharjoittelua ei voida mitenkään tehokkaasti harjoitella ulkona talvikaudella”, aloitteessa todetaan. Liikuntapalvelut allekirjoittaa ja tukee liikkujan ja urheilijan monipuolista kehittymistä, mutta samalla toteaa, ettei Kupittaan urheiluhalli ole ainoa mahdollisuus monipuoliseen harjoitteluun. Myös pienemmät koulujen salit sekä esimerkiksi pelkkään seurakäyttöön tarjolla oleva Aunelan palloiluhallin yhteydessä oleva kuntosali ovat mahdollisia oheisharjoitepaikkoja. Lisäksi rakenteilla olevaan Kupittaan liikuntahalliin (palloiluhalliin) on tulossa vain seurakäyttöön tarkoitettu oheisharjoitetila. Lisäksi jo pelkästään monipuolinen lajivalikoima tukee sekä henkisesti että fyysisesti nuoren urheilijan kehittymistä ja vähentää yksipuolisen harjoittelun riskejä.

Liikuntapalveluiden tavoitteena on löytää eri lajeille omat lajinomaiset tilansa. Tätä tavoitetta toteutetaan vuoropolitiikalla ja lajien ohjaamisella tiettyihin tiloihin. Tavoitteena ei ole eriarvoistaa vaan ohjata isoa liikkujien massaa, jotta harjoittelu voidaan taata turvallisena ja tarkoituksenmukaisena. Liikuntapalvelut ei koe oheisharjoitteluaikoja rajoittavaksi tekijöiksi. Pikemminkin niillä noudatetaan muitakin tiloja koskevaa vuorovarausta, joka olisi hankala sovellettava Kupittaan urheiluhalliin. Selkeällä harjoitteluaikojen rajaamisella pyritään nimenomaan estämään ruuhkaisuutta, kun eri käyttäjäryhmät tunnistavat omat ja muiden harjoitteluajat (ts. vuorot)Lisäksi liikuntapalvelut haluaa korostaa, ettei hallin käyttäjille ole tehty toimintarajoitteita, vaan hallia voi käyttää myös oheisharjoitteluaikojen ulkopuolella.

Aloitteessa mainittuun maksuttomuuteen liikuntapalvelut suhtautuu kielteisesti. Jo tällä hetkellä oheisharjoitteluaikojen puitteissa harjoittelu on maksutonta alle 20-vuotiaille. Liikuntapalveluiden tulo-odote on vuodesta toiseen alijäämäinen. Maksuttomien harjoitteluryhmien ja tuotteiden lisääminen vaikeuttaa liikuntapalveluiden kustannusrakennetta entisestään.

Liikuntapalveluiden näkemyksen mukaan aloite ei anna aihetta ryhtyä toimenpiteisiin Kupittaan urheiluhallin käyttöperiaatteiden muuttamiseksi.

Liite 1Satu Koskisen ym. aloite

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta merkitsee annetun vastauksen tiedoksi ja päättää, ettei aloite anna aihetta muihin toimenpiteisiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi liikuntalautakunta päätti, että selvitetään seuraavaan kokoukseen mahdollisuutta avata Kupittaan urheiluhalli turkulaisille seuroille vähintään kaksi kertaa viikossa.

Päätös tehtiin Koskisen ehdotuksesta Lintusen kannattamana yksimielisesti.

Jakelu

tiedKoskinen Satu
tpvNummi Oskari


Liitteet:

Liiklk § 23
Liite 1:Aloite