Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta2214.02.201713

2808-2016 (056, 021)

Turun Urheiluliitto ry:n oikaisuvaatimus harjoitustila-avustuksen jakamisesta vuodelta 2016

Tiivistelmä: -

Liiklk § 22

Järjestöliikuntapäällikkö Terhi Anttila:

Turun Urheiluliitto ry on 21.12.2016 päivätyllä ja 28.12.2016 saapuneella sähköpostilla tehnyt liikuntalautakunnalle oikaisuvaatimuksen, jossa seura on hakenut oikaisua liikuntalautakunnan avustuspäätökseen 8.12.2016 § 132 ja pyytänyt lautakuntaa ottamaan hakemuksensa uudelleen käsittelyyn.

Turun Urheiluliiton oikaisuvaatimuksessa kuvaillaan oman tilan vuokraamisen tarvetta sillä, että kaupungilla ei ole tarjota riittäviä tiloja seuran toiminnan pyörittämiseen ja että joissain lajeissa olosuhteita ei löydy lainkaan. Hakemuksessa eritellään ne lajit, joille Urheiluliiton mukaan kaupungilla ei ole tarjota olosuhteita lainkaan tai korkeintaan riittämättömästi. Näitä ovat seuran mukaan:

 -       kilpa-aerobic

 -       joukkuevoimistelu

 -       rytminen kilpavoimistelu

 -       freegym

 -       soveltavat liikuntaryhmät

Oikaisuvaatimuksen mukaan Jumppalassa järjestetään 218 viikkotuntia toimintaa. Puhelimitse saatujen lisätietojen mukaan viikkotunneista kilpa-aerobic vie n. 100 tuntia, joukkuevoimistelu 35 h, rytminen voimistelu 14 h ja freegym 3 h.

Turun Urheiluliiton oikaisuvaatimuksessa mainitaan lisäksi, ettei kaupunki ole pystynyt tarjoamaan Alfasta telinevoimistelutilaa kilpa-aerobicille, jonka ”lajiharjoitteluun kuuluu oleellisesti telinevoimistelun harjoittelumuodot”. Oikaisuvaatimuksessa otetaan kantaa myös esteettömien tilojen puutteeseen.

Kaupunki on tarjonnut kaikille edellä mainituille lajeille jossain määrin harjoitus- ja kilpailuolosuhteita koulujen saleista sekä Lintulan voimistelutilasta. Urheiluliiton oikaisuvaatimuksessa mainitaan, ettei kaupungilla ole tarjota kilpa-aerobicin harjoitteluun tarvittavaa joustoparkettia. Jumppalaan tarvittava alusta on hankittu. Tämän lisäksi vaatimuksessa huomautetaan, että kaupungilla on tarjota riittämättömästi rytmiseen ja joukkuevoimisteluun tarvittavia mattoja, joita tästä syystä on hankittu Turun Urheiluliiton tiloihin. Lisäksi Jumppalassa on kaupungilta puuttuva kanveesi.

Kaupunki on ollut tukemassa edelle mainittuja hankintoja seuraavasti:

 - liiklk 18.1.2006 § 23 kilpa-aerobicsalin rakentaminen ja joustoparketin hankinta. Rakennus- ja hankintakustannukset: 8.500€ ja kaupungin avustus: 2.500€.

 -  liiklk 9.6.2015 § 81 sali nro 4 kanveesin rakentaminen mm. joukkuevoimistelulle. Hyväksytyt kustannukset olivat 3.968,03€ ja kaupungin avustus: 1.190,41€.

Liikuntalautakunta on kokouksessaan 15.11.2016 § 112 päättänyt avustusten jakoperiaatteista vuodelle 2017. Harjoitustila-avustusten osalta 1. kategorian eli korkeamman avustusprosentin mukaista avustusta myönnetään lajeille, joilla ei ole kunnallista harjoittelupaikkaa tai harjoitustilaa on hyvin riittämättömästi. 2. kategorian avustus on puolestaan tarkoitettu lajeille, joilla on kunnallinen liikuntapaikka, mutta jotka käyttävät myös muuta harjoitustilaa.

Harjoitustila-avustuksen suuruutta määriteltäessä liikuntapalvelupalvelut määrittelee kategorian, johon hakemus kuuluu. Lisäksi hakemuksessa käsiteltäviä olosuhteita katsotaan kokonaisuuksina, eikä niitä eritellä tiettyjen tiloissa harjoitettavien yksittäisten lajien kautta. Kuten edellä käy ilmi, kaupungilla on tarjota Urheiluliiton esityksessä mainituille lajeille harjoittelutiloja. Lisäksi iso osa Jumppalan toiminnasta on sen luonteista, ettei se vaadi oikaisuvaatimuksessa kuvailtuja erityisolosuhteita. Tästä syystä Turun Urheiluliiton harjoitustila-anomus on lautakunnan kokouksessa 8.12.2016 § 132 käsitelty 2. kategoriassa.

Oikaisuvaatimuksessa on mainittu telinevoimistelu kilpa-aerobicin oheisharjoitteena. Turun liikuntapalveluiden harjoitustila-avustus on kohdennettu nimenomaan lajinomaiseen tarpeeseen. Avustuksen puitteissa ei ole mahdollista tukea kaikkia niitä oheisharjoitteita, joita hakijat itselleen määrittelevät. Lisäksi vaatimuksessa perusteena käytettyä soveltavaa liikuntaa on Jumppalassa tarjolla alle 20-vuotiaille 3 viikkotuntia. Kaupunginhallitus on kokouksessaan 4.4.2016 § 143 päivittänyt avustuksia koskevat yleisohjeet, jossa todetaan: ”Turun kaupunki myöntää kuhunkin tarkoitukseen vain yhden avustuksen.” Koska Turun Urheiluliitto saa liikuntapalveluilta Jumppalan soveltavan liikunnan vuoroista jo vammaisavustaja-avustusta, ei ole relevanttia huomioida sitä harjoitustila-avustuksen kriteerinä. Edellä mainituin perustein Turun Urheiluliiton oikaisuvaatimus tulee hylätä.

Asiaa koskeva liikuntalautakunnan päätös 8.12.2016 § 132 ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, lautakunta ei ole päätöstä tehdessään ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole muutoinkaan lainvastainen taikka epätarkoituksenmukainen.

Liite 1Turun Urheiluliitto ry:n oikaisuvaatimus harjoitustila-avustuksen jakamisesta

Oheismateriaali 1Avustusten jakoperiaatteet 15.11.2016 § 112

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:    

EhdotusLiikuntalautakunta päättää edellä esitetyn perusteella hylätä Turun Urheiluliitto ry:n harjoitustila-avustusta koskevan oikaisuvaatimuksen ja pysyttää liikuntalautakunnan päätöksen 8.12.2016 § 132 tältä osin.

Samalla liikuntalautakunta päättää, että liikuntalautakunnan 8.12.2016 § 132 tekemä päätös voidaan muilta osin panna täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun Urheiluliitto ry
tpvLaakso Sanna


Liitteet:

Liiklk § 22
Liite 1:Turun Urheiluliitto ry:n oikaisupyyntö harjoitustila-avustuksen jakamisesta