Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta924.01.20179

11907-2016 (056)

Vuoden 2017 avustusten määrärahat

Tiivistelmä: -

Liiklk § 9

Järjestöliikuntapäällikkö Terhi Anttila / liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

Liikunta-avustuksia myönnetään turkulaisille urheilu- ja liikuntaseuroille sekä liikuntaa järjestäville yhdistyksille. Liikuntalautakunta on hyväksynyt määrärahavarauksen talous- ja toimintasuunnitelman yhteydessä 13.9.2016 § 90. Määrärahaa vuoden 2016 avustuksiin on varattu 1 410 000€. (v. 2016: 1 410 000€).

Avustusmääräraha kohdentuu eri avustusmuotoihin liikuntatoimen strategian suuntaisesti ja päätettyjen jakoperiaatteiden mukaisesti. Edellisten vuosien tapaan avustaminen painottuu seurojen perustoiminnan tukemiseen. Perustoimintaa tuetaan pääosin toiminta- sekä harjoitustila-avustuksilla. Lisäksi edellä mainituissa avustuksissa näkyy lasten ja nuorten painotus siten, että toiminta-avustuksissa suurimmat painokertoimet ovat määritelty nuorille (painokerroin 4, lapsilla 2, aikuisilla 1) ja harjoitustila-avustusta myönnetään vain alle 20-vuotiaiden ryhmille.

Avustusmäärärahat kohdistuvat pääosin urheilu- ja liikuntaseuroille. Erityisryhmien eli vammaisyhdistysten ja eläkeläisyhdistysten osuus määrärahasta on noin 4,4 % (v.2016) ja maahanmuuttajayhdistysten osuus noin 0,5 % (v.2016).

Vuoden 2017 avustusmäärärahat tullaan esittämään kohdennettavaksi samoin kuin edellisenä vuotena, sillä muutoksella, että koulutusten avustamiseen tehdään 20 000€ resurssivaraus, jolla on tarkoitus tarvittaessa tukea ja avustaa Turkuun suunniteltua urheilufysioterapian ja kuntoutuksen osaamis- ja kehityskeskusta. Resurssi suuntautuu ko. keskittymän fyysiseen suunnitteluun ja toimintamallin suunnitteluun ja kokeiluun.

Hankkeen tavoitteena on luoda osaamiskeskus, joka toimisi viimeisimmän tiedon tuottajana ja keskittymänä, jonne koordinoidusti huippu-urheilijat ja -valmentajat ohjattaisiin oppimaan harjoittelua vammojen välttämiseksi tai oppimaan vamman jälkeistä harjoittelua/kuntoutusta. Osaamiskeskuskokonaisuuden tavoitteena on yhtälailla kehittää osaamista ja mahdollistaa palveluketjuja lasten, kuntoliikkujien ja urheiluseurojen tarpeisiin. Ajatus on, että huippu-urheilua kehittävä ja tukeva prosessi tuo samalla viimeisimmät innovaatiot ja käytännöt myös muun edellä kuvatun liikuntakentän tarpeisiin ja jolla on myös määrällisesti ja kansanterveydellisesti suurin tarve. Hankkeen suunnittelussa ja mahdollisessa rahoittamisessa ovat mukana myös Turun AMK, Paavo Nurmi liikuntalääketieteen keskus, Turun seudun urheiluakatemia ja Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö.

Urheiluseuroissa, erityisesti lasten ja nuorten harrastamisvaiheessa osaaminen keskittyy lajitekniseen suorittamiseen ja näin monipuolinen ja terveyden kannalta oikeaoppinen ja riittävän monipuolisesti tuki- ja liikuntaelimistöä kehittävä liikunta- ja harjoittelukulttuurin osaaminen ei laaja-alaisesti painotu urheiluseuroissa. Hankkeella synnytetään palveluketju ja osaamisprosessi vahvistamaan lasten liikuntakulttuuria juuri tästä näkökulmasta katsottuna. Lisäksi kaikkien kaupunkilaisten terveellisen liikuttamisen ja oikeanlaisen liikkeenhallinnan näkökulmasta katsottuna kaupungin liikuntapalveluilta puuttuu laaja-alainen kumppanuuksilla toteutettu toimintamalli, jolla tartuttaisiin edellä kuvattuihin haasteisiin.

Liikuntalautakunnan kokouksessa 15.11.2016 §112 vuoden 2017 avustusten jakoperiaatteiden yhteydessä todettiin: ”Erityisen huomionarvoista avustuksissa on se, että suunnistuskarttojen avustusperiaatteet on jätetty tässä kohden avoimeksi. Liikuntapalvelut selvittää kevättalven 2017 aikana suunnistuskarttojen hankintoja ja avustamista koskevia yksityiskohtia yhdessä kaupungin suunnistuseurojen ja lajiliiton kanssa. Tavoitteena on varmistaa karttojen laadukas tarjonta ja turvata suunnistuksen kehittyminen alueella.” Näin ollen avustusten määrärahoja määritettäessä suunnistuskarttojen avustamiseen tarkoitettuja jakoperiaatteita vuodelle 2017 ei ole vielä hyväksytty. Varaus määrärahoihin tullaan kuitenkin tässä yhteydessä tekemään aiempien vuosien mukaisesti.

Esitys vuoden 2017 avustusmäärärahoiksi on liitteessä 1.

Liite 1Avustusten määrärahat 2017

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää varata avustusmäärärahoista 20.000 € Kupittaalle syntyvän urheilufysioterapian ja kuntoutuksen osaamis- ja kehityskeskuksen tukemiseen ja hyväksyä avustusten määrärahat muutoin v. 2017 liitteen 1 mukaisesti.

PäätösLiikuntalautakunta päätti varata avustusmäärärahoista kertaluonteisesti 20.000 € Kupittaalle syntyvän urheilufysioterapian ja kuntoutuksen osaamis- ja kehityskeskuksen tukemiseen ja hyväksyä avustusten määrärahat muutoin v. 2017 liitteen 1 mukaisesti.

Päätös tehtiin Lintusen Rauteen kannattamana tekemästä ehdotuksesta

yksimielisesti.

Jakelu

tiedLaakso Sanna
tpvMatilainen Päivi
tpvVarpio Soile


Liitteet:

Liiklk § 9
Liite 1:Avustusten määrärahat 2017