Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta9013.09.20169

4319-2016 (041)

Liikuntalautakunnan talous- ja toimintasuunnitelmaehdotus 2017 - 2020

Tiivistelmä: -

Liiklk § 90

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen ja osastopäällikkö Ritva Jykelä:

 

Kaupunginvaltuusto päätti 20.6.2016 § 122, että lauta- ja johtokuntien vuosien 2017 - 2020 taloussuunnitelman suunnitteluluvut vahvistetaan oheismateriaalin 1 mukaisesti. Liikuntalautakunta kävi kokouksessaan 23.8.2016 § 79 lähetekeskustelun talous- ja toimintasuunnitelmasta 2017 - 2020.

 

Vapaa-aikatoimialan ehdotus tarkennetuksi strategiseksi sopimukseksi sisältää toimialan yhteisten tavoitteiden lisäksi lautakuntaa sitovat taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet. Operatiivinen sopimuksen taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet ovat toimialajohtajaa sitovia tavoitteita suhteessa lautakuntaa. Tavoitteet on johdettu toimialan strategisesta sopimuksesta. Lautakunnan tulee hyväksyä strategiset ja operatiiviset sopimukset 16.9.2016 mennessä.

 

 

Talousarviolaadinnan lähtökohtana on annettu suunnitteluluku. Sisäiset vuokrat kasvavat vuonna 2017 Samppalinnan peruskorjauksen ja salibandy-olosuhteiden varmistamisen johdosta 253 000 euroa. Tuo summa näkyy esityksessä annetun suunnittelulukuun ylityksenä. Ylitys on sisäisissä menoissa. Esitys sisältää pienen leikkauksen seurakorvauksiin noin 20 000 euroa ja euromääräisesti maltillisen korotuksen tilavuokriin. Korotuksen kokonaistuotto noin 50 000 euroa. Käyttökorvausten muutokset tuodaan lautakunnan käsittelyyn myöhemmin.

 

Taloussuunnitteluohjelmaan syötettyihin lukuihin ei sisälly Palloiluhallin vaatimat henkilöstökulut noin 34 000 euroa. Tarkoitus on palkata henkilökunta (3 htv) valmistelemaan rakennuksen käyttöönottoa vuoden 2017 lokakuun alusta. Liikuntalautakunta on saanut yhdessä sivistystoimialan kanssa rahoitusta Liikkuva Koulu hankkeelle. Hanke edellyttää 200 000 euron lisärahoitusta liikuntalautakunnan talousarvioon. Tuolla summalla turvataan jo saadun rahoituksen mukainen toiminta vuoden 2017 kevään osalta ja hankkeen jatkorahoitus syyskaudeksi. Edellä esitetyn mukaisesti tarvitaan 234 000 euron lisäys taloussuunnitteluohjelmaan vietyjen käyttötalousmäärärahojen päälle.

 

 

 

Investointiosa

 

 

 

Muutokset strategiseen sopimukseen

 

Liikuntalautakunta hyväksyi toimialan strategisen sopimuksen 19.5.2016 § 53. Toukokuussa hyväksyttyyn strategiseen sopimukseen on tehty seuraavat päivitykset ja täydennykset:

 

Toimintaympäristön muutostekijät -kohtaan (1.2) on päivitetty toimialan vastuualueen lakiuudistusten tilanne (kirjastolaki, liikuntalaki ja nuorisolaki). Määrärahat palvelualueittain -kohtaan (2.2) on täydennetty luvut. Työvoiman (3.1) sekä tilojen ja alueiden käyttö (3.2) -kohtaan on tehty pieniä täydennyksiä ja korjauksia. Kohdassa 4.1 Strategiset tavoitteet (kv) on päivitetty toteutuminen ja tavoitetasot. Kohdan 4.2 toimialojen yhteisiin, strategisiin tavoitteisiin työryhmät valmistelevat mittareita ja tavoitetasoja ja tavoitteena on saada ne valmiiksi ennen kaupunginhallituksen käsittelyä. Toimialan ensimmäistä yhteistä tavoitetta (Aktiivisuuden edistäminen alue- ja kohderyhmätyöllä) on muokattu. Muissa tavoitteissa on vain pieniä täydennyksiä tavoitetasoihin. Tunnusluvuissa (6.1.) on täydennetty vuoden 2015 toteutumatietoja.

 

Liikuntapalvelujen operatiivisen sopimuksen kehittämisprojektit ja toimenpiteet vuodelle 2017

 

Operatiivinen sopimus sisältää kaupungin strategiasta, strategisten ohjelmien linjauksista sekä toimialan strategisesta sopimuksesta johdetut, palvelualuetta sitovat, palvelualuetasoiset taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet, tunnusluvat sekä henkilöstön työhyvinvointia kuvaavat mittarit.

 

Strategisen sopimuksen tavoitetta ”Terveiden elämäntapojen edistäminen” toteuttavat seuraavat:

 

Liikunnallinen ja yhteisöllinen elämä: Liikunnan palveluohjauksen kehittäminen eri hankkeiden ja yhteistyökumppaneiden kautta aktivoinnin tarpeessa oleville työikäisille ja kotona asuville, yksinäisille ikäihmisille,

 

tavoitetta ”Aktiivisuuden edistäminen alue- ja kohderyhmätyöllä” toteuttaa seuraava:

 

Vapaa-aikatoimialan alue- ja kohderyhmätyöhön osallistumisella aktivoidaan vähän liikkuvia viemällä liikuntapalveluiden eri kohderyhmien tuotteiden toimintoja sosioekonomisesti haastaville alueille,

 

tavoitetta ”Terveytensä kannalta riittävästi liikkuvien kuntalaisten määrä kasvaa” toteuttavat seuraavat:

 

Liikkuvat lapset ja nuoret sekä liikunnallinen ja yhteisöllinen elämä. Luodaan hallituksen kärkihankkeen: ”Uudet oppimisympäristöt ja digitaaliset oppimisympäristöt peruskouluihin” avulla koulupäivän aikaista kokonaisaktiivisuutta, iltapäivien matalan kynnyksen harrastetoimintaa yhteistyössä kansalaisjärjestöjen kanssa sekä aktivoivia olosuhteita,

Vuorojakoperiaatteiden uudistaminen ja päivittäminen. Eri liikuntatiloihin ja käyttäjiin kohdistuvat vuorojaolliset toimenpiteet tarkistetaan ja päivitetään vastaamaan liikuntapaikkaverkoston nykytilannetta.

 

Ylläpidetään ja kehitetään kaupungin hallinnassa olevaa liikuntapaikkaverkostoa investoimalla ja panostamalla ylläpitoon yhteistyössä kiinteistötoimialan ja konsernihallinnon kanssa. Ylläpidetään ja kehitetään Turun kaupungissa olevia liikuntapaikkoja rakentavassa ja avoimessa yhteistyössä kolmannen ja yksityisen sektorin kanssa. Suunnataan kaupungin investointien ja ylläpidon painotukset liikuntapaikkasuunnitelman linjausten mukaisesti…

 

tavoitetta ”Uudet yhteistyötavat kulttuuri-, liikunta- ja nuorisojärjestöjen kanssa” toteuttaa seuraava:

 

Avustusten ja kumppanuuden kehittäminen. Samansuuntaisten toimintamallien toteuttaminen toimialan sisällä, kaupungin yhteisiä linjauksia noudattaen Kh:ssa 4.4.2016 hyväksyttyjen periaatteiden mukaisesti.

 

Lisäksi operatiiviseen sopimukseen on kirjattu muiksi tavoitteiksi Rajattomasti liikuntaa -hankkeen kehittäminen Turun näkökulmasta sekä liikunta- ja urheilutapahtumat (osana kaupungin vetovoimaisuutta) ja Sportti-Turku -konseptin jatkokehittäminen ja vahvistaminen.

 

Liite 1                                  Vapaa-aikatoimialan strateginen sopimus 2017

 

Liite 2                                  Liikuntapalvelujen operatiivinen sopimus 2017

 

Liite 3                                  Käyttöomaisuushankinnat ja hankintasuunnitelma 2017 – 2020

 

Toimialajohtaja Minna Sartes:

 

Ehdotus        Liikuntalautakunta päättää hyväksyä strategisen ja operatiivisen sopimuksen sekä talous- ja toimintasuunnitelmaehdotuksen 2017 - 2020 liitteissä ilmenevässä muodossa ja lähettää ne edelleen kaupunginhallitukselle.

 

          Lisäksi liikuntalautakunta esittää että kasvavista vuokrista ja palloiluhallin henkilökunnan palkkaamisesta aiheutuviin kustannuksiin sekä Liikkuva koulu hankkeeseen saataisiin nyt esitetyn talousarvioehdotuksen päälle 483 000 euroa lisämäärärahaa.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Liiklk § 90
Liite 1:Vapaa-aikatoimialan strateginen sopimus 2017
Liite 2:Liikuntapalvelujen operatiivinen sopimus 2017
Liite 3:Käyttöomaisuushankinnat ja hankintasuunnitelma 2017 - 2020