Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta8023.08.20167

8703-2016 (002)

Liikkuvaks -liikuntaneuvonta hanke

Tiivistelmä:

Liikuntalautakunta päättää hyväksyä Turussa käynnistyvän Liikkuvaks -yksilöllisen liikuntaneuvonnan hankkeen asiakkaille yhden maksuttoman käyntikerran Impivaaran uimahallin ohjattuun vesiliikuntaryhmään.

Liiklk § 80

Liikuntapalveluvastaava Satu Revonsuo:

Turussa käynnistyy syksyllä 2016 Liikkuvaks -yksilöllisen liikuntaneuvonnan hanke tukemaan ja tehostamaan jo olemassa olevia toimintamalleja ja palveluketjuja mm. liikunnan palveluohjausta. Yksilöllisen liikuntaneuvonnan kohderyhmänä ovat työikäiset turkulaiset, joilla on kohonnut riski tyypin 2 diabetekseen tai he ovat pitkäaikaistyöttömiä. Hyvinvointitoimialan ja Vapaa-aikatoimialan yhteistyöhanke on saanut 19 000 € hankerahaa Aluehallintovirastosta. Hankerahat kuluvat pääasiassa liikuntaneuvontaa antavien fysioterapeuttien sijaisten palkkaan, liikuntaneuvontakoulutukseen ja materiaalin tuottamiseen.

Hanke pilotoidaan Mäntymäki 1 ja 2 ja Runosmäen terveysasemilla sekä työllisyyspalveluissa. Kohderyhmään kuuluvia asiakkaita ohjataan näistä paikoista yksilölliseen liikuntaneuvontaan lääkinnälliseen kuntoutukseen, jossa neljä fysioterapeuttia toteuttaa liikuntaneuvontaa. Liikuntaneuvontaprosessi kestää 12 kk ja sisältää 3-6 tapaamista, välikontrollit puhelimitse. Asiakkaalle tehdään liikuntasuunnitelma, joka sisältää sekä omatoimisen että ohjatun liikunnan.

Asiakkaita ohjataan liikuntaneuvonnasta liikuntapalvelukeskuksen järjestämiin kohderyhmälle soveltuviin palveluihin. Olemassa olevia palveluita täydennetään ulko-/arkiliikuntaryhmällä sekä ryhmällä, joka tutustuu liikuntapaikkoihin. Olemassa olevia soveltuvia palveluita ovat mm. kuntosaliryhmät, ohjattu vesiliikunta, Ihanaiset naiset ja Raskas Sarja, Kimmoke–ranneke sekä Leidit liikkeellä ja Hikinen Tusina.

Jotta liikuntaneuvonta-asiakkaat saataisiin mahdollisimman hyvin siirtymään palveluketjussa Hyvinvointitoimialalta Liikuntapalvelukeskuksen palveluihin, ehdotamme, että liikuntaneuvontaa antavat fysioterapeutit voisivat myöntää liikuntaneuvonta-asiakkaille maksuttomia kokeilulippuja (1/asiakas) Impivaaran uimahallin ohjattuihin vesiliikuntaryhmiin erikseen sovittavalla voimassaoloajalla, mutta mikä maksimissaan voi olla koko liikuntaneuvontaprosessin aika 12 kk. Maksuton kokeilu madaltaa asiakkaan kynnystä kokeilla uutta liikuntamuotoa ja vesiliikunta soveltuu hyvin hankkeen kohderyhmäläisille.

Liikkuvaks hankkeella on tarkoitus kehittää vakiintuva liikuntaneuvontakäytäntö työikäiselle väestölle Turkuun. Hyvinvointitoimialalta siirtyminen Vapaa-aikatoimialan palveluiden piiriin on yksi palveluketjun haasteista. Asiakaskunnan odotetaan olevan vähän liikkuvia ja niitä, jotka eivät ole aikaisemmin käyttäneet liikuntapalvelukeskuksen palveluita tai ovat käyttäneet niitä vähän. Tällaisten asiakkaiden kynnys aloittaa uutta elämäntapaa uudessa ympäristössä on hyvin haasteellista ja maksuttoman kokeilulipun tarkoituksena on alentaa tätä kynnystä. Lopullisena tavoitteena on, että maksuttoman ohjatun vesiliikuntakerran kautta asiakas siirtyy ohjattuun toimintaan vakituiseksi maksavaksi käyttäjäksi. Toimintamallin on tarkoitus jatkua hankkeen loputtua.

Liikuntaneuvonta asiakkaille on resursoitu neljä 90 minuutin mittaista neuvonta-aikaa viikossa. Vuoden 2016 loppuun mennessä (16 viikkoa) se merkitsisi tarvetta korkeintaan 64 kokeilulipulle. Yhden kokeilulipun arvo on 9,50 €/kpl tai 7,50 €/kpl alennusryhmät (sisäänpääsy: 7 €/kerta, 5€/ kerta alennusryhmät ja ohjausmaksu: 2,50 €/kerta). Näin siis yhteensä vuoden 2016 aikana tulisi tulomenetystä korkeintaan 480 € - 608 € näistä lipuista, mutta jos asiakkaat saadaan pysyvästi palvelujen käyttäjiksi, saadaan tuloja moninkertaisesti tähän verrattuna. Kokeilulippujen käyttöä kontrolloidaan yhteistyössä liikuntaneuvontaa antavien fysioterapeuttien kanssa. Liikuntakokeilun jälkeen on välikontrolli, jossa asiakasta vielä kannustetaan säännölliseksi ohjatun vesiliikunnan käyttäjäksi.

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää edellä esitetyn mukaisesti hyväksyä Liikkuvaks -yksilöllisen liikuntaneuvonnan hankkeen asiakkaille liikuntaneuvontaprosessin aikana yhden maksuttoman käyntikerran Impivaaran uimahallin ohjattuun vesiliikuntaryhmään siten, että liikuntapalveluille aiheutuva tulonmenetys vuoden 2016 aikana on lipun arvosta riippuen enintään 480 € - 608 €.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAhola Kaija
tiedEkqvist Sari
tiedLaakso Sanna
tiedNummi Oskari
tpvRevonsuo Satu