Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta10015.09.20158

7328-2015 (542)

Seniorirannekkeen hinta vuonna 2016

Tiivistelmä: -

Liiklk § 100

Liikuntapalvelupäällikkö Minna Lainio-Peltola:

Turun kaupungin vanhusneuvosto on tehnyt 29.6.2015 liikuntalautakunnalle aloitteen, että liikuntalautakunta ei korottaisi seniorirannekkeen hintaa enää vuodelle 2016. Hinta nousi vuoden 2015 alussa 20 eurosta nykyiseen hintaan: 30 €/6 kk (+ 8€ rannekemaksu ensimmäisellä ostokerralla).

Vanhusneuvoston mukaan korotukset tuntuvat kohtuuttomilta erityisesti vähävaraisille eläkeläisille, joiden eläkkeet eivät ole nousseet. Turku -strategian mukaan ikäihmisten kotona asumista tulisi tukea mahdollisimman pitkään, koska laitosasumisen myöhentäminen tuo todellisia säästöjä kaupungin taloudelle.

Seniorirannekkeen hinnan kohtuullisena, nykyhintaisena pitäminen olisi vanhusneuvoston mielestä parasta mahdollista ennaltaehkäisevää toimintaa, sillä liikunta parantaa ikäihmisten elämisen laatua, ylläpitää terveyttä ja näin ollen edesauttaa kotona asumista.

Liikuntapalvelut toteaa lausuntonaan, että vanhusneuvoston näkemykset liikunnan merkityksestä toimintakyvyn säilymiseen ja siten kotona asumiseen ovat kiistattomat. Kaupungin taloudellisen tilanteen heikentyessä kaupungissa ollaan kuitenkin pakotettuja tekemään erilaisia ikäviäkin taloudellisia päätöksiä, jotta päästään suunniteltuihin talousarviolukuihin. Myös liikuntatoimen saamat tunnusluvut ovat tarkoittaneet väistämättä sitä, että nykyisistä liikuntapaikkojen ja -palvelujen määrästä sekä myös niiden laadusta on jouduttu tinkimään niin, että leikkaukset ja tarvittavat hinnankorotukset koskevat tavalla tai toisella kaikkia liikunnan harrastajia. Liikuntatoimessa pyritään kuitenkin siihen, että sopeutukset mahdollisimman vähän vähentäisivät kuntalaisten liikunta-aktiivisuutta.

Senioriranneke on edullinen 65 -vuotta täyttäneiden turkulaisten omatoimiliikunnan tuote, mikä mahdollistaa sisäänpääsyn päivittäin monille liikuntapaikoille ja kulttuurin pariin. Näin voidaan kaupungin strategian mukaisesti hyvin tukea omatoimista aktiivisuutta ja sen säilymistä pitkälle vanhuuteen. Senioriranneke on edelleen edullisempi kuin sosioekonomisesti kaikkein heikoimmassa asemassa oleville suunnattu Kimmoke-ranneke, jonka hinta on 39 € / 6 kk.  Kimmokkeen hinta perustuu yhteistyöhön sosiaalityön kanssa siten, että harkinnanvaraista toimeentulotukea saavat voivat liikkua kortin avulla koko vuoden. Tässä kaupungin taloudellisessa tilanteessa ei olekaan perusteltua pitää Seniorirannekkeen hintaa Kimmoke-rannekkeen hintaa matalampana. Turun kaupunginvaltuusto tekikin 25.8.14 § 123 uudistamisohjelman yhteydessä päätöksen, että Seniorirannekkeen hinta nostetaan vuodelle 2015 tasolle 30 € /6kk ja 2016 se nostetaan Kimmoke-rannekkeen kanssa samalle tasolle. Siten vaikka Seniorirannekkeen hinnan nosto saattaa nostaa joillakin ostokynnystä, on se ajateltu nostaa Kimmoke-rannekkeen tasolle pyöristettynä tasaluvuksi 40 € / 6kk.

Hinta tulee olemaan korotuksesta huolimatta edelleen melko kohtuullinen ja verrattuna muiden kaupunkien hintoihin se sijoittuu keskiväliin vastaavien isoimmissa kaupungeissa olevien tuotteiden hintojen vaihdellessa 0 €:sta aina 126,5 €/vuosi asti. Tällä korotuksella voidaan ajatella myös olevan vaikutusta siihen, että työelämässään yksityisiä saleja käyttäneet voisivat edelleen jatkaa aktiivista kuntoiluaan yksityisellä puolella ja siten tuetaan monipuolista elinkeinoelämää, kun kaupungin hintataso ei ole liian alhaalla.

Lisäksi edelleen voidaan todeta, että jos 40 € hintaan voi n. 180 päivän ajan esimerkiksi kuntoilla joka päivä vähintään 1x/vrk, kertakäynnin hinnan voi saada todella halvaksi (0, 22 c/käynti). Toisaalta, jos käyttäisi palvelua vain kerran viikossa, hinta olisi siinäkin tapauksessa vain 1,54 €. Jos hintaa vertaa esimerkiksi Impivaaran uimahallin eläkeläisen kertahintaan 5 € tai 10 kerran sarjalipun hintaani 4 €/kerta, on seniorirannekkeella sisäänpääsy korotuksen jälkeenkin edelleen erittäin edullista. Tämän lisäksi on mahdollista osallistua tarjottuihin kulttuuripalveluihin. Lisäksi vielä on huomioitavaa, että ne eläkeläiset, jotka elävät toimeentulotuen varassa, voivat neuvotella harkinnanvaraisesta tuesta osana toimeentulotukeaan.

Seniorirannekkeen hinnan korotusta 30 eurosta 40 euroon pidetään liikuntapalveluissa em. perustein vielä ihan kohtuullisena ottaen huomioon miten edulliseksi käynnit tulevat. Em. perusteiden pohjalta voidaankin todeta, että aloite ei anna aihetta muuttaa suunniteltua hinnankorotusta.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää antaa em. lausunnon Turun kaupungin vanhusneuvostolle ja päättää, ettei aloite anna aihetta muuttaa suunniteltua hinnankorotusta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös tehtiin äänestyksen jälkeen äänin 10-2, poissa 1.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen listaehdotuksen puolesta äänestivät Johansén, Kallio, Koskinen, Lintunen, Lähteenmäki, Norontaus, Rautee, Taulu, Vehviläinen ja Andersson.

Mäenpää ja Meltovaara äänestivät Mäenpään Meltovaaran kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta, jonka mukaan seniorirannekkeen hintaa ei koroteta.

Palmunen oli poissa kokouksesta.

Jakelu

vastTurun kaupungin vanhusneuvosto