Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta9025.08.20158

5317-2015 (032)

Vastine valtuutettu Eeva-Johanna Elorannan ym. aloitteeseen hiekkakenttien käyttömaksujen poistamisesta eläkeläisjärjestöiltä

Tiivistelmä: -

Liiklk § 90

Liikuntapaikkapäällikkö Marjaana Risku:

Valtuutettu Eeva-Johanna Eloranta ym. KV 11.5.2015 § 81 on tehnyt aloitteen hiekkakenttien käyttömaksujen poistamiseksi eläkeläisjärjestöiltä. Aloitteessa Eloranta toteaa, että hiekkakentistä perittävä 8 €/h on eläkejärjestöille kohtuuton ottaen huomion erityisesti sen, että ikäihmisten erityisesti suosima boccian pelaaminen kestää useamman tunnin. Valtuutettu ja allekirjoittaneet vaativat, että hiekkakentät vapautetaan maksusta eläkeläiskerhojen osalta.

Liikuntalautakunnan päätöksellä 18.11.2014 § 147 on päätetty periä käyttömaksu 8 €/h kaikilta varauksen piirissä olevista hiekkakentistä. Liikuntapalvelukeskus hallinnoi 113 alueellista hiekkakenttää. Näistä kentistä 71 varausten piirissä ja loput 42 ovat pienikokoisia ns. jokamiehen kenttiä, joihin ei tehdä varauksia. Hinta otetaan vain varatuista vuoroista. Vuorovarauksen piirissäkin olevat kentät ovat vapaasti ja maksuttomasti käytettävissä silloin, kun niillä ei ole varattuja vuoroja. Vuorovaraus on niitä toimijoita varten, jotka haluavat varmistaa sen, että kenttä on tiettynä aikana juuri ja ainoastaan oman ryhmän käytössä.

Liikuntalautakunnan hinnasto rakentuu kolmesta asiakasryhmästä: asiakasryhmään 1 kuuluvat turkulaiset lapset ja nuoret (alle 20 v.), asiakasryhmään 2 aikuiset ja ulkopaikkakuntalaiset sekä asiakasryhmään 3 muut kuin liikuntatapahtumat. Asiakasryhmä 1 on täysin tuettu. Myös asiakasryhmän 2 hinnat ovat jo vahvasti tuettuja.

Liikuntalautakunta tukee vahvasti ikäihmisten liikkumista. Senioreiden liikuntaharrastusta tuetaan mm. seniorirannekkeen ja ohjattujen liikuntapalveluiden kautta. Liikuntalautakunta arvostaa kovasti eläkeläisjärjestöjen panosta ikäihmisten liikuttajina ja sosiaalisten yhteisöjen luojina.

Liikuntapalvelukeskuksen näkemyksen mukaan ei kuitenkaan ole edellytyksiä muuttaa hiekkakenttien hinnoittelua eläkeläisjärjestöjen osalta. Ensinnäkin liikuntalautakunnan hinnaston periaatteiden lähtökohtana on se, että kaikki täysi-ikäiset ryhmät maksavat käyttömaksun. Näin on pystytty mahdollistamaan lasten ja nuorten alle 20-vuotiaiden maksuttomat liikuntapaikat. Toisekseen tasapuolisuuden näkökulmasta ei ole mielekästä muuttaa hinnastoa vain hiekkakenttien osalta, vaan kaikkia liikuntapaikkoja tulisi kohdella samoin tavoin. Kolmanneksi Liikuntapalvelukeskukselle on asetettu vaativat tulotavoitteet ja tässä taloudellisessa tilanteessa ei ole mahdollisuuksia vähentää tuloja. Toisaalta tärkeää on myös huomata, että varausjärjestelmän piirissäkin olevia hiekkakenttiä voi käyttää ilman varauksia vapaasti ja maksutta ns. jokamiehen pelailuun, mikäli kentät ovat vapaana. Alueilla on paljon myös pienikokoisia kenttiä, joista ei peritä maksua. Mm. boccia-peliin ne soveltuvat erinomaisesti.

Liite 1Aloite

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää, ettei aloite anna aihetta toimenpiteisiin ja päättää antaa edellä olevan selvityksen aloitteen tekijälle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedEloranta Eeva-Johanna


Liitteet:

Liiklk § 90
Liite 1:Elorannan aloite