Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta4124.03.201511

2916-2015 (664, 654, 643)

Ulkoliikuntapaikkojen investoinnit 2016-2019

Tiivistelmä:

Ulkoliikuntapaikkojen investoinnit eli suuremmat peruskorjaus- ja kehityskohteet määritellään vuosille 2016-2019. Valmistelu on aikaistunut ja toteumaennuste ainakin vuosille 16 ja 17 pienentynyt vain 500 000 euroon. Tämän takia vuoden 2016 kohteet on myös priorisoitu tär-keysjärjestykseen. Kaikkiaan painotetaan peruskorjauksia kaupungin tiukan taloustilanteen takia. Vuonna 2016 keskitytään Urheilupuiston peruskorjauksiin. Vuosina 2017€2019 peruskorjataan aluekenttiä, viimeistellään Kupittaata ja jakson loppupäässä kehitetään Impivaaraa.

Liiklk § 41

Liikuntasuunnittelijat Kristina Karppi ja Terhi Anttila:

Valmistelu aikaistunut ja määräraha puolittunut

Liikuntalautakunta priorisoi vuosittain ulkoliikuntapaikkainvestointien kohteet nelivuotisiksi investointiohjelmiksi. Ulkoliikuntapaikkojen investoinnit eli suuremmat peruskorjaus- ja kehitysurakat kuuluvat kiinteistöliikelaitoksen investointeihin, joista liikuntalautakunnan kohteille on varattu korvamerkitty summa. Investointimääräraha on lainaa liikuntapalvelukeskukselle, ja se maksetaan takaisin korotettuina sisäisinä maanvuokrina.

Investointiohjelmat ovat osa kiinteistötoimialan strategista sopimusta, ja valmistelumenettelyt ovatkin muuttuneet tänä vuonna: kohteet tuodaan liikuntalautakunnalle priorisoitavaksi jo maaliskuussa, ja realistinen, todentuva määräraha on vain 500 000 € / vuosi eli peräti 46 % vähemmän kuin tähän saakka. Säästökuuri koskee ennen muuta vuosia 2016 ja 2017, joiden jälkeen kaupungin taloustilanne on jo mahdollisesti hieman vakaampi. Tiukasta talouskurista huolimatta valmistelutyö ohjeistettiin kiinteistöliikelaitokselta käsin siten, että periaatteellisena suunnittelulukuna pidetään edelleen tuota aiempaa 930 000 euroa ennakoiden talouden tasaantumista. Kohteet tulee silti priorisoida tärkeysjärjestykseen sen mukaan, että ainakin vuosien 2016–2017 osalta todennäköinen toteuma on vain 500 000 €.

Muutoin valmistelun ja rakennuttamisen prosessi on samanlainen kuin ennenkin: liikuntalautakunta valitsee ja priorisoi kohteet, joihin määräraha sidotaan. Kiinteistöliikelaitos tilaa yleis- ja rakennussuunnittelun ympäristötoimialan suunnitteluyksiköstä ja urakoinnin toistaiseksi pääasiassa Turun seudun kuntatekniikka oy:ltä. Suunnitteluyksikkö koordinoi suurten suunnitelmien hankinnat konsulttitoimistoilta, mutta pienitöisiä piirustuksia ja sommitelmia yksikössä tehdään myös omana työnä. Kaikki vaiheet työstetään tiiviissä yhteistyössä toimialojen kesken.

Painotus lähivuosina peruskorjauksissa, pidemmällä tähtäimellä Impivaaran kehittämisessä

Kaupungin yhteisten säästötoimenpiteiden takia vuosien 2016–2019 investointikohteissa painotetaan olemassa olevien liikuntapaikkojen peruskorjauksia. Etenkin hulevesiongelmat ovat yleisiä ja kalliita peruskorjausten syitä isommilla kentillä. Aivan uusiin liikuntapaikkoihin ei tässä taloudellisessa tilanteessa ole varaa, varsinkin kun alkuinvestoimisen jälkeen uutuudet heijastuvat merkittävästi myös liikuntapaikkayksikön yllä- ja kunnossapidon budjetteihin.

Ainoa suurempi kehityskokonaisuus on Impivaaran liikuntakeskus, kuitenkin niin että myös Impivaarassa keskitytään lähivuosina nimenomaan jo olemassa olevien ulkoliikuntapaikkojen tarpeellisiin peruskorjauksiin. Näiden lisäksi Impivaaran kattavampaa monipuolistamista ja laaduntamista on suunniteltu jo vuosia. Alueen uusi yleissuunnitelma hyväksyttiinkin kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa 29.1.2014 § 47. Tavoitteena on se, että alueesta kehitetään ympärivuotinen koko perheen ulkoliikunnan keskus. Valmistelukäytänteet ovat tosin tältäkin osin muuttuneet sikäli, että nyt myös ulkovirkistysalueiden kehittämisestä tehdään yksityiskohtainen hankesuunnitelma samoin kuin sisäliikuntaprosesseissa. Impivaaran alueen kehittämistoimenpiteistä tehdään siis vielä lisäksi erillinen tarkka hankesuunnitelma vuoden 2015 aikana. Kehityskohteiden toteutus onkin ohjelmoitu vuoteen 2019, jolloin kaupungin taloustilanne lie vakaampi.

Kohteiden valmistelussa on erityisesti huomioitu ne kattavat selvitykset, jotka on työstetty pitkän tähtäimen liikuntapaikkasuunnitelmaa ja sen linjauksia tehtäessä. Suunnitelmaa viimeistellään paraikaa, ja se etenee ensin konsernihallinnon strategiseen tilojen ohjaukseen ja sitten liikuntalautakunnan käsittelyyn.

Urheilupuiston peruskorjaukset keskiössä 2016

Turkulainen seurayhtymä, Turun Urheiluliitto, Turun Toverit ja Turun Weikot yleisurheilu ovat yhteistyössä Suomen Urheiluliiton ja Paavo Nurmen perillisten kanssa perustaneet hanketta koordinoivaksi yhtiöksi Paavo Nurmi Turku Oy:n (PNT). PNT on esittänyt tavoitteekseen järjestää Turussa kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n korkean tason kilpailuksi luokiteltuja tapahtumia sekä lukuisia muita eri kohderyhmiä liikuttavia ja sitouttavia tapahtumia. Tavoitteena on myös saada Timanttiliiga Turkuun vuonna 2017. Yhtiön ja kaupungin välille on solmittu yhteistyösopimus vuosille 2013–2017.

Ulkoliikuntapaikkainvestoinneissa on varauduttu vuonna 2016 toteuttamaan puiston kunnon ja käytettävyyden kannalta ne kohteet, joilla taataan suorituspaikkojen peruskunto ja nykyinen taso Paavo Nurmen stadionin kentän osalta nykyisen tasoluokituksen eli IAAF Class 2:n mukaisesti. Mahdolliset erityistapahtumien vaatimat pysyväisluontoiset muutokset laatutasossa ja/tai suorituspaikkojen määrässä joudutaan ratkaisemaan muulla tavoin. Urheilupuisto on olennainen liikuntakeskittymä lähellä keskustaa. Puistoon onkin joka tapauksessa tarpeen tehdä peruskorjauksia, jotka hyödyttävät myös Timanttiliigan hakemista. Vuonna 2016 Urheilupuistossa peruskorjataankin seuraavia suorituspaikkoja:

· Rakennussuunnitelma ylähiekkakentän ja sitä ympäröivien alueiden hulevesien käsittelemiseksi. Viemäröinnin lisäksi tutkitaan myös muita nykyaikaisia hulevesien pintaimeytysratkaisuja. Toteutus jää mitä todennäköisimmin vuoteen 2018, sillä timanttiliigan vuonna 2017 ei voida teettää suuria urakoita.

· Uusitaan ylähiekkakentän heittohäkki, jollei konsernihallinnon vetämä Urheilupuiston kehitystyöryhmä saa rahoitusta asialle muualta. 

· Uusitaan Yläkentän viereisen puistokuntosalin laitteet, jotka ovat 10 vuoden ikäisinä käyttöikänsä päässä.

· Uusitaan frisbeegolfradan kyltit. Paikalta puuttuvat väyläopasteet, jotka ovat olennainen osa lajin harrastamista.

· Yläkentän huonokuntoinen tekonurmi uusitaan käyttöomaisuushankintojen varoista (n 200 000 €), mutta vaihdon edellyttämät pohjatyöt tehdään investointilistalta.

Urheilupuiston lisäksi isompia urakoita on Impivaaran suunnalla: Runosmäen skeittipaikan monta vuotta viivästynyt peruskorjaus laadunkorotuksineen, ulkoilutieosuuden peruskorjaus Riihikalliolta Nunnavuoreen sekä tenniskenttäalueen huonokuntoisten hiekkatekonurmien uusiminen. Mainita tulee myös Tallimäenpuistonkentän (eli Juhana Herttuan koulun kentän) laadunkorotus Linnakaupungin lähiliikuntapaikaksi. Alueella on jo vanhastaan tiivis asutus, useita kouluja ja päiväkoteja sekä toisaalta vain vähän liikuntapaikkojen tarjontaa. Kakolan ja Linnakaupungin myötä alueen asutus kasvaa entisestään. Tallimäenpuistonkentän laadunkorotus toteutetaan siten, että Urheilupuiston Yläkentän vanha tekonurmi kierrätetään kentälle. Lisäksi kentän laitaan hankitaan uusi monitoimikenttä alueen yläkentältä poistetun vanhan sijalle. Tutkitaan samalla myös sitä, sopisivatko ulkokuntoilulaitteet kentän reuna-alueelle.

 

2017–2019 peruskorjataan aluekenttiä, viimeistellään Kupittaata ja kehitetään Impivaaraa

Vuosina 2017–2019 keskitytään erityisesti pienempien aluekenttien suunnitteluun ja peruskorjauksiin. Suurin kokonaisuus näistä on Varissuonkentät (kutsutaan myös Pelttarinkentiksi): mm. kivituhkakentän kerrokset tulisi uusia, erittäin vähällä käytöllä olevien tenniskenttien muuntamista pohtia sekä hakea hyvää paikkaa kierrätystekonurmelle. Suunnitella tulee myös Jäkärlän kenttäalueen peruskorjaamista. Lisäksi mm. Wäinö Aaltosen koulun kalteva kenttä tulisi suoristaa, Moision hulevesiongelmat käsitellä ja Hannunniittuun asentaa turva-aita. Kaupungin ylläpitämistä tenniskentistä käytetyimmät sijaitsevat Luolavuoressa ja kaipaavat niin ikään peruskorjausta.  

Kupittaalla luistelumato kaipaa peruskorjausta jatkuvien routimisongelmien takia. Isona urakkana tarkoitus on myös muuntaa kenttä 1:n huonokuntoinen ja vähällä käytöllä oleva luonnonnurmipinta tekonurmeksi – kaikkine vaadittavine oheistöineen eli viemäröinti, aitaaminen, valaistus. Liikuntakeskuksen itäiset osat kaipaavat viimeistelyä sekä yleisilmeeltään että osin toiminnallisuuksiltaan: kenttä 5:n ympäristö, BMX-rata ja kenttä 11 ympäristöineen tulee suunnitella ja toteutus aloittaa.

Impivaarassa jakson alkukausi painottuu olemassa olevien suorituspaikkojen peruskorjauksiin. Vuonna 2019 ryhdytään toteuttamaan yleissuunnitelman uusia kehityskohteita eli kiipeilypuistoa ja uutta kenttäaluetta nykyisten jokamieskenttien alueelle. Kiipeilypuistoon on suunniteltu toiminnallisena, liikkumaan aktivoivana tuotteena ”lasten liikunnan ulkoihmemaata” eli ulkoversiota erittäin suositulle ja ympäri maan mainetta keränneelle Lasten liikunnan ihmemaalle sisätiloissa joka sunnuntai yhdeksässä eri pisteessä ympäri kaupunkia.

Suurena urakkana mainittakoon myös Urheilupuiston tenniskenttäalueen peruskorjaukset jakson lopulla vuonna 2019. Kenttien aidat ovat huonokuntoiset ja alakentillä on kuivumisongelmia perustusten heikkoudesta johtuen. Kentät eivät myöskään täytä kansainvälisten kilpailuvaatimusten mukaisia mittoja. Lisäksi alueelle sopisi padelkenttä, joka täydentäisi mainiosti Urheilupuiston tennisaluetta.

Liite 1Taulukko vuosien 2016–2019 ulkoliikuntapaikkainvestoinneista

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää esittää liitteen 1 investointikohteiden ja vuoden 2016 osalta tärkeysjärjestykseen priorisoitujen kohteiden toteuttamista kaupungin vahvistetun investointiohjelman puitteissa vuosina 2016–2019. 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedCaven Pia
esiPitkänen Mika
tiedSiirto Tapio


Liitteet:

Liiklk § 41
Liite 1:Taulukko vuosien 2016-2019 ulkoliikuntapaikkainvestoinneista