Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta4024.03.201510

2531-2015 (041, 650)

Rakennusinvestointiehdotukset vuoden 2016 talousarvioon ja vuosien 2016-2019 taloussuunnitelmaan sekä pitkän aikavälin näkemykset rakennusinvestoinneista vuosille 2020-2025

Tiivistelmä: -

Liiklk § 40

Liikuntasuunnittelija Terhi Anttila:

Konsernihallinnon Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue on pyytänyt toimialoilta rakennusinvestointiehdotukset vuosille 2016–2019 ja pitkän aikavälin näkemykset rakennusinvestoinneista vuosille 2020–2025. Lisäksi toimialoille on pyydetty ilmoittamaan mahdollisista suunnitelmistaan tilankäyttönsä tehostamiseksi.

Helmikuussa 2015 Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue on lisäksi pyytänyt toimialoilta esitystä kuluvana vuonna aloitettavista tarveselvityksistä. Vastuualueen tavoitteena on esitysten pohjalta suunnitella resursointia tuleviin tarveselvityksiin. Liikuntapalvelut ovat tuossa yhteydessä esittäneet seuraavia kohteita: Voimistelutila, Petreliuksen uimahalli ja Kupittaan urheiluhalli. Varsinaisia peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeita on näitä kohteita huomattavasti enemmän, mutta hankkeiden etenemiseksi Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue käyttää menettelytapaa, jossa ensin tehdään esitys akuuteimmista tarveselvityskohteista, tämän jälkeen arvioidaan itse tarve, jonka jälkeen päästään hankesuunnitelmaan. Tämän pohjalta edetään suunnittelu- ja toteutusvaiheeseen.

Tilajohtaja Tuomas Koskiniemen lähetteen mukaan toimialan tulisi hyödyntää rakennusinvestointiehdotuksensa laatimisessa Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 17.12.2014 hyväksymää Kiinteistöliikelaitoksen strategista sopimusta. Kyseiseen sopimukseen ovat liikunnan kohteista kirjattuna vuodelle 2015 Kupittaan urheiluhallin saunaosaston peruskorjaus sekä Varissuon jäähallin lauhduttimien uusiminen, mikä käytännössä viittaa hallin lämmön talteenottoon. Nämä työt ovat jo käynnissä tai suunniteltu toteutettavan kuluvan vuoden aikana. Lisäksi sopimukseen on kirjattu vuosille 2016–2019 Samppalinnan maauimalan peruskorjaus.

Annetun ohjeistuksen mukaan edellä mainittuun listaan voidaan vain perustelluista syistä (esim. toiminnan tehostuminen, käyttömenojen aleneminen) ehdottaa lisähankkeita. Liikuntapalveluiden esittämissä kohteissa on sekä toiminnallisia että kunnossapidollisia investointitarpeita. Osa kohteista, kuten Petreliuksen uimahallin putkisto on siinä kunnossa, että investointi on välttämätön lähitulevaisuudessa toiminnan jatkamisen turvaamiseksi. Lisäksi erityisesti peruskorjaukset alentavat kunnossapidon menoja. Toiminnallisilla investoinneilla puolestaan turvataan palvelut sille tasolle, että liikuntapaikoilla on käyttäjiä ja näin ollen myös taataan palveluista saatavat tulot.

Toimialojen tekemät ehdotukset käydään läpi taloussuunnitteluvaiheessa ja ehdotusten perusteella rakennetaan kaupungin investointiohjelma . Pienet kunnossapitokohteet ja ulkoliikuntapaikkahankkeet eivät kuulu tähän investointiohjelmaan, vaan ne käsitellään oman prosessinsa kautta.

Liikuntapalvelukeskus esittää liitteen 1 mukaisesti peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeita sekä pieniä toiminnallisia muutostöitä ja investointeja.

Liite 1Peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeet sekä pienet toiminnalliset muutostyöt ja investoinnit

Oheismateriaali 1Kiinteistöliikelaitoksen strateginen sopimus, tilainvestoinnit 2015

Oheismateriaali 2Vapaa-aikatoimialan tarveselvitysesitys 

Esitettävät hankkeet perusteluineen:

 

VUODET  2016-2019

Peruskorjaushankkeet:

Samppalinnan maauimala

Tekninen peruskorjaus, jonka suunnittelu on jo käynnissä ja rakentaminen tarkoitus aloittaa 2016. Peruskorjauksen tarveselvitys on hyväksytty liikuntalautakunnassa 18.10.2011 § 131. Kohde tulisi olla valmis 2018. Maauimalan toiminnan kannalta liikuntapalveluiden toive olisi, että korjaukset aloitettaisiin heti uintikauden päätyttyä syksyllä 2016. Näin uimala olisi suljettuna vain yhden käyttökauden ajan ja pystyttäisiin avaamaan kesällä 2018 käyttäjille.

Petreliuksen uimahalli

Vuonna 1973 valmistuneen uimahallin vesi- ja viemärilinjojen peruskorjaus. Peruskorjaus on uimahallin käytettävyyden jatkumiseksi erittäin tärkeää toteuttaa pian. Putkiston ja viemäröinnin elinkaari on lopussa. Uimahallia on jouduttu pitämään kiinni useiden putkivuotojen takia. Lisäksi pesutiloista puuttuvat seinien vesieritykset, jotka aiheuttavat mm. kasvustoa lattiarajassa. Lattialämmitys ja viemäröinti tulisi myös huomioida peruskorjauksessa. Peruskorjauksen ohella olisi syytä selvittää, olisi samalla mahdollista toteuttaa toiminnallisia muutoksia, jotka parantaisivat hallin käytettävyyttä (kuntosalin käyttö ja allastilat) ja turvallisuutta (kulunvalvonta). Mikäli korjaus koskettaa muita tahoja (esim. yhteinen putkisto ja viemäröinti muiden kiinteistöjen kanssa) tulisi näiden rooli selvittää pikimiten, jotta asiassa päästäisiin etenemään suunnitteluvaiheeseen.

Voimistelutila

Rytminen ja joukkuevoimistelu sekä sirkusurheilu harjoittelevat Lintulan salissa. Tila on riittämätön suureen harrastajamäärään nähden ja lisäksi tila ei ole kunnoltaan (mm. ilmanvaihto) hyvä. Myös telinevoimistelulla on Alfan liikuntakeskuksessa riittämättömästi tilaa. Kaupungista puuttuvat siis riittävät ja nykyaikaiset tilat voimistelun, tanssin ja sirkusurheilun harrastajille. Nykyistä suurempien harrastustilojen tarve on huomattava, sillä voimistelu- ja tanssiurheilun harrastajien määrä on lisääntynyt.  Lisäksi tämän hetkiset voimistelulle tarjotut tilat (Lintula) eivät sovellu lainkaan kilpailuiden järjestämiseen. Mikäli Alfan liikuntakeskusta ja Lintulan voimistelutilaa ei pystytä kehittämään ja korjaamaan, uusien tilojen rakentaminen on entistä ajankohtaisempaa.

Impivaaran jäähalli

Impivaaran jäähallin pukuhuonetilojen määrä on nykyiselle käyttäjämäärälle alimitoitettu. Etenkin viikonloppuisin nykyiset pukuhuoneet eivät riitä kaikille joukkueille/käyttäjille. Koska jääaikaa ei tarpeeseen nähden ole riittävästi, on jäällä yhä useampi ryhmä kerrallaan, mikä heijastuu myös pukutiloihin. Tarvetta olisi kahden pukuhuonetilan lisäykselle. Hallin henkilökunta ja työnjohto saavat pukuhuoneita koskien paljon asiakaspalautetta. Mm. vuonna 2011 Varissuon jäähallin yhteyteen tehdyt pukuhuonelisäykset ovat parantaneet tilannetta niin käyttäjien kuin työntekijöiden osalta. Impivaaran jäähallin nykyisten pesuhuonetilojen saneeraus on myös kirjattuna pieniksi toiminnallisiksi muutostöiksi.

Liikuntapalvelukeskus esittää, että investointilistan yhteydessä huomioidaan myös seuraava kohde, joka on vuokrattu yksityiseltä omistajataholta. Tällöin myös investoinnin toteuttajana on omistajataho.

Alfan liikuntakeskus

Alfan liikuntakeskuksessa on tarvetta saada tilojen uudelleenjärjestelyn avulla lisää harjoitustilaa esimerkiksi telinevoimistelun käyttöön sekä muokata olemassa olevia tiloja mm. painonnoston ja painin osalta toimivimmiksi.Liikuntakeskuksen alakerta/kellaritila ovat toistaiseksi rakentamatonta tyhjää tilaa. Esimerkiksi painonnosto sopisi paremmin alakerroksiin, sillä raskaiden painojen kanssa harjoittelu aiheuttaa rakennuksen rakenteiden heikkenemistä sekä kovaa melua, mikä haittaa muita lajeja. Samoin yläkerrassa oleva painisalin muoto aiheuttaa mattojen epäkäytännöllisen sijoittelun. Liikuntalautakunta on käsitellyt tilojen tarveselvitystä 20.3.2012 § 33.   Kiinteistöliikelaitos/tilapalvelut on vuokralaisena Alfan tiloissa ja liikuntapalvelukeskus vuokraa tiloja kiinteistöliikelaitokselta. Tilojen kunnostustoimenpiteistä vastaa niiden omistaja.

 

Uudisrakennushankkeet:

Palloiluhalli

Kaupungista puuttuu liigatason edustusjoukkueiden palloilulajeille ja otteluita seuraavalle yleisölle riittävä ja nykyaikaisilla palveluilla varustettu palloiluhalli. Harjoitustilalle on myös merkittävä tarve. Liikuntalautakunta on käsitellyt hanketta useaan otteeseen. Kaupunginhallitus on käynnistänyt asemakaavamuutoksen palloiluhallin toteuttamiseksi. Lisäksi liikuntapalvelut ovat olleet aktiivisesti mukana muotoilemassa palloiluhalli hankesuunnitelmaa. Kaavoitukseen saatua lainvoiman ja hankesuunnitelman tultua hyväksytyksi, päästään hanke kilpailuttamaan ja toteutusvaiheeseen toiveiden mukaisesti siten, että halli olisi valmis vuonna 2017.


VUODET 2020-2025

Peruskorjaushankkeet:

Samppalinnan palloiluhalli

Vuonna 1970 valmistuneen Samppalinnan palloiluhallin peruskorjausta ehdotetaan vuodelle 2020. Peruskorjausta varten tilasta tulisi tehdä kuntokartoitus.

Ilpoisten palloiluhalli

Vuonna 1975 valmistuneen Ilpoisten palloiluhallin peruskorjausta ehdotetaan vuodelle 2021. Peruskorjausta varten tilasta tulisi tehdä kuntokartoitus.

Kupittaan pesäpallostadionin katsomo

Pesäpallostadionin katsomosta on tehty tarveselvitys (Liik.ltk  20.10.2009 § 187). Sen mukaan katettu katsomo on osa Kupittaan alueen kehittämishanketta. Pesäpalloa lukuun ottamatta muut turkulaiset joukkuelajit voivat pelata ottelunsa ulkokentillä, joissa katsojat pääsevät seuraamaan peliä katetuista katsomotiloista. Pesäpallokenttää käyttävät myös sadat nuoret, koululaiset sekä harrastelijat eri turnauksissa ja harrastesarjoissa.

 

PIENET TOIMINNALLISET MUUTOSTYÖT JA INVESTOINNIT 2016-2019

Pienet toiminnalliset muutostyöt ja investoinnit ovat luonteeltaan kunnossapitotoimia suurempia, mutta laajuudeltaan ja hinnaltaan peruskorjauksia sekä uudisrakentamista pienempiä hankkeita.

Varissuon jäähalli

Lämmön talteenottoverkoston kunnostuksen saattaminen loppuun. Hallin kylmäkoneistoon on kytketty lämmön talteenottoon, jolla voidaan lämmittää koko halli. Tällä säästetään tilan kustannuksissa, jonka lisäksi verkosto tuottaa parhaimmillaan ylikapasiteettia, jota voitaisiin myydä ulos. Työ on aloitettu vuonna 2015 ja se olisi järkevää saattaa kerralla loppuun, jotta kunnostuksesta saatavat säästöt ja mahdolliset tulot saataisiin täysimääräisesti hyödynnettyä. Nykyisen LTO-verkon huonosta kunnosta johtuvien korjausten vuoksi, on hallia jouduttu pitämään muutamia kertoja kiinni.

Samalla olisi myös syytä uusia kylmävesilinja, joka on alkuperäisessä kunnossa vuodelta 1984. Huonokuntoisessa linjassa on säännöllisesti vuotoja.

Kupittaan urheiluhalli

Suorituspaikkojen pinnan, äänentoistojärjestelmän ja alakerran valaistuksen uusiminen.

Kupittaan urheiluhallin juoksuradan ja muiden suoristuspaikkojen pinta vaatii uusimista. Urheiluhallin kestopäällyste uusittiin edellisen kerran vuonna 1985 ja katsomon takana oleva juoksusuora on valmistunut 1992. Urheiluhallin pinta suorituspaikkana on jo tiensä päässä ja pinnoitteeseen onkin jouduttu tekemään paikkauksia useampina vuosina, viimeksi keväällä 2015.

Lisäksi eteen tulevat myös hallin pohjakerroksen valaistuksen sekä kummankin kerroksen äänentoistojärjestelmän kunnon kartoittaminen ja uusiminen. Äänentoistojärjestelmää on jo osin uusittu, mutta esimerkiksi kaiuttimet ovat alkuperäiset ja osa niistä on mykkiä. Järjestelmä on vanha, epäsymmetrinen ja näiltä osin huonossa kunnossa. Kuulutusten toimintavarmuus on olennaista mm. hätätilanteiden varalta.

Kupittaan vuonna 1972 rakennetusta urheiluhallista on tehty vuonna 1994 kuntokatselmus, jonka pohjalta on laadittu kunnossapitosuunnitelma vuosille 1995-2009. Suunnitelmaa on noudatettu joiltain osin. Koska hallissa on useita peruskorjaus- ja laajennuskohteita, olisi tilasta tehtävä uusi kokonaissuunnitelma, jossa kaikki tarpeet selvitetään.

Kärsämäen urheilupuiston (luonnonnurmikenttä) huoltorakennus

Nykyinen huoltorakennus ja pukuhuonetilat ovat erittäin huonokuntoisia ja kosteusvaurioiden takia jouduttu poistamaan käytöstä. Kentällä ei tällä hetkellä siis ole pukuhuonetiloja. Kärsämäen kenttä on yksi käytetyimmistä liikuntakeskusten ulkopuolisista pallokentistä, joten sinne olisi hyvä saada asianmukaiset pukuhuone- ja varastotilat. Viereisillä pienemmillä hiekkakentillä on käytössä myös huonokuntoinen pukusuoja. Kenttiä ja niiden huoltorakennus/pukusuojatarvetta tulisikin tarkastella kokonaisuutena. Rakennus on kaiken kaikkiaan riski ympäristölle ja se tulisi purkaa ensi tilassa.

Koska huoltorakennustarpeita on myös muualla (Kupittaa, Impivaara ja tuleva Lauttarannan urheilupuisto) olisi kiinteistöliikelaitoksen tilapalveluiden hyvä selvittää, mikä olisi paras tapa toteuttaa näitä kohteita (esim. leasing).

Impivaaran jalkapallohalli

Peseytymistilojen saneeraus, joka on tarpeellista toteuttaa pian. Halli on valmistunut vuonna 1980 ja peseytymistiloja ei ole sen käyttöaikana saneerattu. Hallin työntekijät sekä työnjohto saavat huonokuntoisista peseytymistiloista paljon asiakaspalautetta.

Ilpoisten palloiluhalli

Lattian korjaus. Salin nykyiset lattiarakenteet aiheuttavat sen, että lattia on liian joustava. Tästä on haittaa pelivälineiden käytössä, se tekee juoksemisesta raskaampaa ja huonontaa vakautta, tasapainoa ja altistaa vammoille.

Soutu- ja melontakeskus

Alueen pienet kunnostus- ja laajennustyöt. Nykyisellään keskuksen suurin puute on tilan ahtaus. Tontista on tällä hetkellä käytössä vain osa. Ahtaus vaivaa niin varastotiloja kuin piha-aluetta, jossa veneiden liikuttelu vaatii tilaa ympärilleen. Välineiden varastoimiseen ei myöskään ole riittävästi säilytystilaa. Lisäksi alueella on kunnostuskohteita mm. rikkinäinen aita.

Impivaaran jäähalli

Peseytymistilojen saneeraus vuonna 1981 valmistuneessa jäähallissa. Kattavaa saneerausta ei ole tehty ja tilat kaipaavat perusparannusta. Hallin työntekijät sekä työnjohto saavat huonokuntoisista peseytymistiloista paljon asiakaspalautetta.

Parkinkenttä

Huoltorakennuksen laajentaminen. Parkinkentän huoltotilat ovat nykyisellään puutteelliset, joka aiheuttaa ongelmia mm. jääkoneen huollossa. Myös polttoaineiden asianmukaiselle säilytykselle ei ole tilaa, josta on tullut huomautuksia palotarkastajalta ja työsuojeluviranomaisilta. Huoltorakennuksen laajennukselle on jo olemassa suunnitelmapiirrokset sekä rakennuslupa.

Varissuon jäähalli

Peseytymis- ja wc-tilojen saneeraus on ajankohtainen vuonna 1983 valmistuneessa jäähallissa. Tilat ovat lähes alkuperäiskunnossaan ja kaipaavat saneerausta.

Lintulan voimistelutila

Voimistelutilassa on kalteva lattia: koko rakennus on vino paalutuksista johtuen. Asian korjaamiseksi omistajataholta odotetaan toimenpiteitä.

SUUNNITELMA TEHOSTAMISESTA

Lintulan voimistelutila

Lintulan voimistelu- ja sirkussalin kiinteistössä tehtiin vuoden 2013 aikana mittava kattoremontti. Samalla tilassa tehtiin pientä pintaremonttia ja valaistus uusittiin kokonaan. Remontoidut tilat palvelevat käyttäjiä aiempaa paremmin ja ovat valoisat ja siistit. Edellisessä remontissa keskityttiin kattorakenteiden ongelmien korjaamiseen, mutta myös lattian osalta Lintula kaipaa korjausta. Lattia on kalteva, koska koko rakennus on vino paalutuksista johtuen. Myöskään tilan ilmastointi ei ole riittävä. Vaikka tila saataisiinkin korjattua, on voimistelijoiden ongelmana huutava pula harjoittelutilasta, eikä Lintulassa ole laajentumismahdollisuuksia. Myöskään kilpailuiden järjestämiseen ei Lintulan sovellu, vaan tapahtumia varten on aina löydettävä muu siihen soveltuva tila. Käytännössä tämä tarkoittaa Kupittaa urheiluhallia ja palloiluhalleja. Mikäli voimistelun tilatarpeet saadaan ratkaistua muilla keinoin, voidaan Lintulan tilasta luopua.

Caribian palloiluhalli

Palloiluhallin valmistuessa Turkuun saadaan kolme täysimittaista sisäpalloilulajien kenttää lisää. Lisäksi halli mahdollistaa nykyistä paremmin kilpailutapahtumien järjestämisen. Liikuntapalveluiden sopimus Caribian palloiluhallin vuokraamisesta tilapalveluilta on merkitty päättyväksi vuoden 2024 lopussa. Palloiluhallin valmistuttua tulevat liikuntapalveluiden sisäiset vuokrat ja käyttömenot kasvamaan, joka pakottaa myös pohtimaan vastaavista tiloista luopumista. Caribian osalta onkin jo käynnistetty keskustelut, löytyisikö kaupungista kiinnostuneita tahoja areenan vuokraukseen liikuntapalveluiden sijasta.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää esittää konsernihallinnon Strateginen tilojen ohjaus -vastuualueelle liitteen 1 mukaisesti rakennusinvestointiehdotukset vuosille 2016–2019 ja pitkän aikavälin näkemykset rakennusinvestoinneista vuosille 2020–2025.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus
tiedHildén Nora
tiedKoskiniemi Tuomas
tiedLumme Merja


Liitteet:

Liiklk § 40
Liite 1:Peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeet sekä pienet toiminnalliset muutostyöt ja investoinnit