Liikuntalautakunta 17.2.2014 § 22

 

Liikuntalautakunnan lausunto Toimintoanalyysin käsittelyasiaan

 

Turku-strategiassa on korostettu ennaltaehkäisyn merkitystä kuntalaisten hyvinvoinnin edistäjänä sekä kuntataloudessa korjaavien toimenpiteiden kustannuksia hillitsevänä. On yleisesti todistettu, että panostamalla euro liikuntaan, säästetään 4 euroa yhteiskunnan muissa kustannuksissa. Tämän takia liikuntalautakunta ei pidä viisaana liikunnan edistämiseen tarkoitettujen määrärahojen supistamista muita lautakuntia vastaavasti.

Strategioista huolimatta menneiden kahden vuosikymmenen aikana liikuntalautakunnan talousarviokehitys on ollut toimialoista heikoin. Lisäksi on huomioitavaa, että Turku sijoittaa liikunnan edistämiseen selvästi isojen kaupunkien keskiarvoa vähemmän. Myös henkilökunnan määrä on vertailukaupunkeja pienempi. Turussa ollaankin nyt tultu kipurajalle liikuntaan kohdistuvissa säästöissä, sillä toimintoanalyysissä esitetyt säästöt vähentävät oleellisesti kaupunkilaisten mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa.

 

Lautakunta on kuitenkin edelleen valmis miettimään talouden tasapainottamisen mahdollistavia keinoja. Tässä vaiheessa voidaan sitoutua seuraavien toimenpiteiden jatkovalmisteluun:

- Hinnaston nostaminen, joka tuottaa enimmillään 200 000 euroa. Hinnasto voidaan tarkastella ulkopaikkakuntalaisten sekä muun kuin liikuntakäytön taksojen korottamisella, kertamaksuperiaatteella laskutettavien paikkojen laskutusta tehostamalla, tekonurmi- ja nurmikenttien käyttöä ja laskutusta tehostamalla, sanktiomaksuja laajentamalla ja seniorikortin hintaa nostamalla.

 

- Ulkoliikuntapaikkaverkoston määrällinen supistaminen, hoitotasojen heikennykset ja kenttien ylläpidon ja käyttövastuun osittainen siirtäminen suunnitelmallisesti seuroille. Vuoden 2016 säästö 50 000 euroa.

- Henkilöstökulujen vähentäminen 40 000 eurolla.

 

- Ulkoisten ja sisäisten vuokrakohteiden täsmentäminen ja kriittinen tarkastelu.

- Aikuisten seura-avustusten leikkaaminen.

Muihin esitettyihin toimenpiteisiin lautakunta ei voi sitoutua ja esittää, että sille suunnitteluluvuissa esitettyä 2016 4,5 prosentin leikkausta vähennetään 2 % ii:n.