Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta2917.02.20152

7025-2014 (032, 021)

Lausunto ja selitys Turun hallinto-oikeudelle Olavi Mäenpään valituksen johdosta

Tiivistelmä: -

Liiklk § 29

Kaupunginlakimies Leila Visa 13.2.2015:

Turun hallinto-oikeus on lähetteellä 705/15 pyytänyt Turun kaupunginhallitukselta:

1.    hankkimaan päätöksen tehneen lautakunnan lausunnon,

2.    antamaan oman selityksensä ja

3.    ilmoittamaan kokonaiskäsittelyn alkamispäivän.

Asiaa on pyydetty käsittelemään kiireellisenä.

Olavi Mäenpää on tehnyt Turun hallinto-oikeudelle 7.1.2015 päivätyn valituksen liikuntalautakunnan 16.12.2014 § 163 päätöksestä. Valituksessaan hän on vaatinut, että päätös on valituksessa mainituin perustein kumottava ja asia palautettava liikuntalautakunnan uudelleen käsiteltäväksi ja ettei päätöstä saa panna täytäntöön.

Valituksen perusteina Olavi Mäenpää on esittänyt seuraavat seikat:

· Kuten liikuntalautakunnalle toimitetut kaksi kuvaa kulkuportista osoittavat, kulkuyhteys liikuntakeskukseen on pelkästään kulkuportin toiminnan varassa, sillä kulkumahdollisuus portin molemmilta puolilta tietystikin on estetty.

· Porttiratkaisu aiheuttaa suuren riskin hätätilanteissa

· Elektronisen järjestelmän jumiutuminen, mitä valitettavan usein tapahtuu, esimerkiksi tulipalotilanteessa, aiheuttaa ihmisten loukkuun jäämisen portin väärälle puolelle.

· Todettakoon, että portti ei ole kulunvalvontajärjestelmistäkään sujuvin, minkä takia se on poistettu aiheuttamiensa ongelmien vuoksi ympäri Suomea. Näin on tapahtunut mm. Tampereella, jossa se on poistettu kahdesta kohteesta ja kahdessa muussa se on pantu eri paikkaan kuin alun perin tarkoitettiin.

· Portin hätäkatkaisija ja on sitä paitsi niin ylhäällä, että pienemmät lapset eivät hätätilanteessa ylety siihen.

· Asianmukaista päätöstä 16 000 euron arvoisen portin hankinnasta ei ole myöskään tehty

Kuntalain 90 §:n mukaan kunnallisvalituksen voi tehdä vain laillisuusperustein. Olavi Mäenpää ei ole valituksessaan esittänyt kunnallisvalituksen edellyttämiä perusteita, joten valitus tulee jättää tutkimatta.

Asian kokonaiskäsittely on alkanut liikuntalautakunnassa 17.6.2014 § 91.

Valituksen perusteista Turun kaupunki lausuu seuraavaa:

· Liikuntakeskus Alfassa on kahdeksan hätäpoistumistietä. Kulkuportissa, joka on asennettu ja 12.1.2015 käyttöönotettu, itse portti pyörii vapaasti poistumissuuntaan kaikissa olosuhteissa, myös sähkökatkon sattuessa. Lisäksi huoltoportissa on mekaaninen hätäpoistumisratkaisu. Kupittaan urheiluhallin osalta vastaavalle työnjohtajalle tai laitteen toimittajalle ei ole tullut tietoa merkittävistä ongelmista portin käyttöönoton ja alkuharjoittelun jälkeen.

· Tampereen kaupungin sisäliikuntatiloista vastaava käyttöpäällikkö ja liikuntapaikkojen kulunvalvontavastaava, eivät tiedä ainuttakaan kohdetta Tampereen kaupungin tiloissa, joista vastaava portti olisi poistettu tai siirretty.

· Liikuntakeskus Alfassa on suoritettu yleinen palotarkastus 23.10.2014 ja ylimääräinen palotarkastus 10.12.2014. Ylimääräisen palotarkastuksen pöytäkirjassa 10.12.2014 on kirjattu, että on katsottu kulkuportin paloturvallisuus ja ettei suoritetussa tarkastuksessa ole havaittu toimenpiteitä vaativia vikoja tai puutteita.

· Turun kaupunki ei ole tehnyt päätöstä kulkuportin hankinnasta, koska vuokranantaja on hankkinut kulkuportin.

Liite 1Olavi Mäenpään valitus 7.1.2015

Oheismateriaali 1Liikuntalautakunta 16.12.2014 § 163

Turun kaupunki lausuu, että Turun hallinto-oikeus jättäisi Olavi Mäenpään 7.1.2015 päivätyn kunnallisvalituksen kaikilta osiltaan tutkimatta.

Liikuntapalvelujohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon ja selityksen Turun hallinto-oikeudelle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Mäenpää ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus


Liitteet:

Liiklk § 29
Liite 1:Olavi Mäenpään valitus 7.1.2015