Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta2617.02.201513

7195-2013 (643, 654, 664)

Ulkoliikuntapaikkainvestointien toteuma 2014

Tiivistelmä:

Vuoden 2014 ulkoliikuntapaikkainvestoinnit toteutuivat talouden näkökulmasta suunnitellusti toteuman ollessa 725 000 € ja suunnitteluluvun 730 000 €. Kokonaisuus pysyi kuosissa siitäkin huolimatta, että kohteissa tapahtui muutamia isoja muutoksia. Suurimmat näistä olivat ensinnä se, että kuntoratojen led-valaisemisen ESCO-energiansäästötuki 100 000 € hyvitetään vasta taannehtivasti ja toisekseen se, etteivät Runosmäen ja Moision skeittipaikkojen peruskorjaukset toteutuneet. Niiden sijasta peruskorjattiin kuntorataosuus Kuninkojalta Nunnavuoreen.

Liiklk § 26

Liikuntasuunnittelijat Kristina Karppi ja Terhi Anttila:

Päätöstausta

Liikuntalautakunta priorisoi vuoden 2014 ulkoliikuntapaikkainvestoinnit 18.6.2013 § 91, jolloin määrärahoja investointeihin oli 930 000€.  Tämän jälkeen kaupunginhallitus poisti listalta Parkin kentän aitojen korjauksen (140 000€). Tästä ja muista vähäisistä muutoksista johtuen liikuntalautakunta tarkensi investointilistaa muutostiedoin 18.2.14 § 26. Tämänkin jälkeen kaupunginhallitus (12.5.2014 § 202) supisti investointisummaa vielä 790 000 eurosta 730 000 euroon. Lisäksi kaupunginjohtaja täsmensi ohjeita Impivaaran liikuntakeskuksen kehittämistä koskien siten, että ennen investointipäätöksiä tulee laatia ja hyväksyttää hankesuunnitelma kuten sisätilahankkeissa – kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa jo hyväksytyn alueen yleissuunnitelman lisäksi (29.1.2014 § 47). Kaupungin vuoden 2015 talousarvion myötä investointivarat ulkoliikuntapaikkoihin romahtivat entisestään, vain 475 000 euroon. Tämän takia Impivaaran hankesuunnitelmaa ei ollakaan kiirehditty, sillä kuluvan ja tulevien vuosien investointivarat riittävät vain ja ainoastaan välttämättömiin peruskorjauksiin - eivätkä edes niihin riittävästi (liiklk 27.1.2015 § 10). Kehittämiseen voidaan ryhtyä vasta sitten, kun kaupungin taloustilanne jälleen kohenee sekä jos ulkoliikuntapaikkainvestointeihin osoitetaan jälleen kohtuullinen vuosittainen kokonaissumma.

Toteumasumma 2014 suunnitellun mukainen

Kiinteistöliikelaitos on rakennuttanut kohteet, ja ympäristötoimialan suunnitteluyksikkö tehnyt suurimman osan detaljisuunnitelmista. Hankkeita on työstetty tiiviissä yhteistyössä toimialojen kesken. Kokonaistoteuma 725 000 € on erittäinkin kohdallaan suunnittelulukuun 730 000 € nähden. Noin 5 % muutokset kokonaisuudessa ovat nimittäin tavallisia ja tämä huomioidaan myös, kun tehdään investointiohjelmaa. Vuoden 2014 kohteissa tapahtuikin muutoksia tavanomaiseen tapaan. Isoja kohteita urakoitettaessa ilmenee usein erilaisia täsmennyksiä ja muutoksia prosessin eri vaiheissa. Vuoden 2014 muutoksista merkittävimmät koskivat kuntoratojen valaistusta ja peruskorjauksia sekä skeittipaikkoja. Muut muutokset olivat vähäisiä ja ne on listattu liitteenä olevassa taulukossa.

Kuntoratavalaistuksen energiansäästötuki 100 000 € vasta taannehtivasti

Kuntoratojen valaistus uusittiin noudattamaan Eco Design –direktiivin vaatimuksia. Kiinteistöliikelaitos kilpailutti ulkovalaistuksen uusimisen keskitetysti sekä haki ja sai investointeihin ESCO-energiansäästötukea ely-keskukselta. Liikuntapalvelukeskuksen kuntoratojen osuus tuesta oli ennakkoarvioiden mukaan noin 100 000 euroa, ja se oltiin huomioitu budjetoinnissa. Tuki hyvitetään kuitenkin vasta taannehtivasti, ja se tulee alentamaan kuntoratojen maanvuokria. Tämän takia kuntoratojen valaistuksen uusimisen välittömät kustannukset nousivat 100 000 euroa.

Skeittipaikkojen sijaan kuntoratojen peruskorjausta

Runosmäen ja Moision skeittipaikkojen peruskorjaukset ja laadunkorotus oli budjetoitu vuodelle 2014. Urakat jäivät ikävästi toteutumatta pääurakoitsijan aikatauluongelmien takia, ja urakoitsijaa on reklamoitu. Tämä lisäviive on etenkin Runosmäen osalta sitäkin harmillisempi, kun kohteen peruskorjauksessa on jo aiemminkin ollut vastoinkäymisiä. Kesällä 2013 peruskorjausta kaavailtiin tehtävän talkootöinä paikallisten skeittareiden ja nuorisopalvelujen kanssa, mutta hanke valitettavasti kariutui. Nyt kohteen korjaamista on jouduttu jälleen lykkäämään vuoteen 2016 sen takia, että vuoden 2015 kireäksi karsitussa budjetissa Kisapuiston kuivatus ja etenkin Ekvallan pohjan tasoitus ovat kiireellisempiä (liiklk 27.1.2015 § 10).

Skeittipaikkojen tilanteen selvittyä alkusyksyllä peruskorjattiin varakohteena kuntorataosuutta Kuninkojalta Nunnavuoreen yhteensä 2,3 km. Kohde oli peruskunnostuksen tarpeessa ja ohjelmoitu vuoteen 2015. Kuntoratojen peruskorjaukset ovat yleisesti ottaen parhaimpia varakohteita syyskaudella siksi, että

· kuntorataverkosto on kaikkiaan 53 km, ja se tulisi peruskorjata keskimäärin kahdeksan-kymmenen vuoden kierrolla. Toisin sanoen vuosittain tulisi korjata yli 5 km kuntorataa. Tähän ei kuitenkaan valitettavasti kyetä, joten korjausvelkaa syntyy kaiken aikaa.

· kuntoradat ovat pyöräteiden jälkeen ehdottomasti suosituimpia ulkoliikuntapaikkoja kaikkien käyttäjäkyselyjen perusteella, joten niihin kannattaa panostaa vaikuttavuuden näkökulmasta,

· kuntoratojen peruskorjaukset ovat yksi harvoja peruskorjauskohteita, jotka eivät vaadi tarkkaa detaljisuunnittelua. Korjaukset pystytään siis vielä syyskaudellakin toteuttamaan nopeammin kuin muut peruskorjauskohteet, joiden yksityiskohtainen rakennesuunnittelu vaatii oman aikansa ennen kuin kohteet voidaan urakoittaa.

Pesäpallonurmi huokea, kierrätysnurmi Vähäheikkilään kaikkinensa kallis

Kupittaan pesäpallokentän 20 vuotta vanha hiekkatekonurmi uusittiin suunnitellusti. Nurmipinnan vaihdon lisäksi uuteen pintaan saatiin lisättyä toiminnallisia muutoksia maalaamalla kenttään naisten ja miesten viivojen lisäksi juniorikentän rajat. Myös nurmialue on nyttemmin suorakaiteen mallinen, mikä mahdollisti kahden ylimääräisen kotipesän rajaamisen vierekkäin parempaa harjoittelua varten. Työvaiheessa kotipesän vanha kaareva turva-aita todettiin vaurioituneeksi ja uusittiin vastaamaan uuden kentän muotoja. Urakan tarjous oli oletettua huokeampi, mikä puolestaan tasapainotti Vähäheikkilän kierrätysnurmiurakan jonkin verran kohonneita kuluja.

Erittäin huonokuntoisen Myllymäenpuiston / Vähäheikkilän kentän pinta vaihdettiin vanhasta, kierrätetystä hiekkatekonurmesta Impivaaran palloiluhallista saatuun kumirouhenurmeen. Kentän pohjaa täytyi myös tasata jonkin verran ja samalla pelikenttää levennettiin muutamille metreillä. Lisäksi loppuvuodesta kentän ympärille suunniteltiin ja asennettiin aita sekä portit estämään kulku polkupyörillä, mopoilla ja autoilla niin Vähäheikkilän koulun kuin Valtaojantienkin suunnalta. Tämä lisäsi jonkun verran kohteen kustannuksia.

Liite 1Taulukko ulkoliikuntapaikkainvestointien toteumasta 2014

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta merkitsee vuoden 2014 ulkoliikuntapaikkojen toteuman tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Liiklk § 26
Liite 1:Taulukko ulkoliikuntapaikkainvestointien toteumasta 2014