Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta1027.01.201510

5594-2014 (665, 654, 643)

Ulkoliikuntapaikkainvestointien muutokset vuodelle 2015

Tiivistelmä: -

Liiklk § 10

Liikuntapalvelujohtaja Arto Sinkkonen:

Liikuntalautakunta päätti vuosien 2015 - 2018 investointikohteista 20.5.2014 § 65. Kohteiden valmistelussa on ilmennyt kuitenkin suuria muutoksia syksyn aikana, ja vuoden 2015 kohteet tuleekin käsitellä uudelleen. Kaupungin tiukan taloustilanteen takia vuoden investointivarat vähenivät puoleen suunnitellusta. Lisäksi vuoden suurimman kohteen eli Pansion Kisapuiston suuren kentän kuivatuksen kustannusarvio nelinkertaistui detaljisuunnittelun valmistuttua. Ekvallan uimarannan pohjassa on niin syviä kuoppia, että niiden tasoittaminen ei onnistukaan käyttötalouden puolelta ylläpitotyönä kuten arveltiin.

Kaupungin tukalan taloustilanteen takia kiinteistöliikelaitoksen investointimäärärahoja jouduttiin supistamaan merkittävästi.  Ulkoliikuntapaikkojen investointien osalta vähennys oli peräti 49%: vuoden 2015 määräraha laski aiempien vuosien 930 000 eurosta 475 000 euroon. Keskiarvona kiinteistöliikelaitoksen infrainvestointien määräraha laski 25%. Ulkoliikuntapaikkojen investoinneissa siis säästetään huomattavan paljon. Ennuste lähivuosille ei myöskään paremmalta näytä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vain ja ainoastaan välttämättömimmät peruskorjausinvestoinnit pystytään toteuttamaan. Kaikki muu joutuu odottamaan taloustilanteen parantumista.

Erityisen ikävä asia tämä on nyt Runosmäen skeittipaikan peruskorjauksen kannalta: skeittipaikan peruskorjaus ja laadunkorotus kokobetoniseksi oli budjetoitu vuodelle 2014. Tärkeä urakka jäi ikävästi toteutumatta pääurakoitsijan aikatauluongelmien takia. Tämä lisäviive on sitäkin harmillisempi alueen ja kaupungin skeittareille, kun kohteen peruskorjauksessa on jo aiemminkin ollut vastoinkäymisiä. Kesällä 2013 peruskorjausta kaavailtiin tehtävän talkootöinä paikallisten skeittareiden ja nuorisopalvelujen kanssa, mutta hanke valitettavasti kariutui. Nyt kohteen korjaamista joudutaan jälleen lykkäämään vuoteen 2016 sen takia, että Kisapuiston kuivatus ja etenkin Ekvallan pohjan tasoitus ovat kiireellisempiä, Ekvalla onnettomuusriskien takia.

Pansion Kisapuiston ison kivituhkakentän kuivatuksen detaljisuunnitelma valmistui syksyllä. Koska kentän alla olikin rakennekerrosten sijasta vain savea, joudutaan peruskorjaus tekemään huomattavasti työläämmin kuin mitä kevään alustavissa arvioissa uumoiltiin. Paikalle täytyy nyt tehdä kantavat rakennekerrokset. Tämän takia kentän kuivatustöiden kustannusarvio nousi vajaasta sadastatuhannesta noin neljäänsataantuhanteen. Hulevesiongelmista kärsivien kenttien kuivattaminen on yleensä varsin arvokasta. Esimerkiksi v 2013 korjatun Kuuvuorenkentän kokonaiskustannukset olivat yli 600 000 euroa.

Myönteistä on kuitenkin se, että asumisen kehittämis- ja rahoittamiskeskus on myöntänyt Pansion kentän korjaustöille 125 000 euroa investointiavustusrahoitusta kiinteistöliikelaitoksen hakemuksesta. Kaupunginhallitus on käsitellyt Turun ARA-kohteet vuoden 2014 osalta 7.5.2014 § 8, ja kohteiden toteuttaminen onkin tavanomaista sitovampaa. ARA-tuki ei kuitenkaan suoraan vähennä investoinnin kustannuksia, vaan se hyvitetään ulkoliikuntapaikoista perittävissä maanvuokrissa ja helpottaa täten liikuntalautakunnan käyttötalouden budjettia. 

Korkeista kuluista huolimatta Pansion kisapuisto tulee kuivattaa, sillä kentällä on ollut vakava hulevesiongelma jo pitkään. Sadevesi seisoo kentällä kuurojen jälkeen ja tämä vaikuttaa oleellisesti kentän käytettävyyteen. Kentällä on suuri alueellinen merkitys muun muassa alakoulun, nappulaliigan ja varusmiesten käytön kannalta. Lisäksi se on Kisapuiston alueellisen lähiliikuntapaikan sydän. Kisapuisto monipuolisena liikuntapaikkakeskittymänä palvelee kaikkia läntisiä kaupunginosia.

Kentän tekonurmetus (a 200 000 €) toteutetaan käyttöomaisuushankinnoista vuodelle 2015. Käyttöomaisuushankinnat vuodelle 2015 käsitellään niin ikään uudestaan liikuntalautakunnassa, koska kaupungin talousarvion myötä selvisi myös se että Samppalinnan maauimalan peruskorjaus lykkääntyy vuosille 2016-2017. Samppalinnan ensikertaiseen kalustamiseen oli varattu 80 000 € käyttöomaisuusinvestoinneista kuluvalle vuodelle.

Ekvallan uimarannan uima-alueen pohjassa on syviä kuoppia. Ranta on lapsiperheiden suosiossa ja kaupungin tärkeimpiä rantoja Ispoisten ja Saaronniemen ohella. Kuopat ovat vaarallisia etenkin lapsille, ikääntyneille ja uintitaidottomille. Ekvalla on lisäksi esteetön ranta, joten liikuntarajoitteisille kuopat ovat erityisen hankalia. Rannan esteetön ramppi on niin ikään korjaamisen tai uusimisen tarpeessa. Rampin laattojen saumakohdat liikkuvat muodostaen vaikeita ja vaarallisia kynnyksiä pyörätuolin käyttäjille sekä esim. näkörajoitteisille.

Uimarannan pohjan tasoittamisen arveltiin onnistuvan ylläpitotyönä käyttötalouden puolelta. Tilanne tutkittiin kuitenkin tarkemmin ja todettiin, että rannan laaja uima-alue vaatii runsaasti lisää kallista hiekka-ainesta.

Liite 1Ulkoliikuntapaikkainvestointien muutokset 2015

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää ehdottaa kiinteistötoimialalle, että vuoden 2015 ulkoliikuntapaikkainvestointikohteisiin tehdään muutokset liitteen 1 taulukon mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKiinteistötoimiala
tiedPitkänen Mika


Liitteet:

Liiklk § 10
Liite 1:Ulkoliikuntapaikkainvestointien muutokset 2015