Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta12221.10.20149

13375-2013 (045)

Caribia-areenan sähkökulujen pienentäminen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 122

Liikuntasuunnittelija Terhi Anttila:

Liikuntalautakunta on pyytänyt kokouksessaan 18.2.2014 § 35 selvitystä Caribia-areenan korkeista sähkökuluista ja18.03.2014 § 44 päätti ehdottaa, että kaupunginjohtaja antaa toimeksiannon neuvottelujen käymiseksi Caribia-areenan omistajan kanssa sähkökustannuksista. Samassa kokouksessa liikuntalautakunta päätti ehdottaa kiinteistötoimialan tilapalveluille neuvottelujen käynnistämistä hallin valaistuksen muuttamisen energiatehokkaammaksi.

Kaupunginjohtaja on päätöksellään 6.5..2014 nro 4 perustanut työryhmän valmistelemaan asiaa.

Työryhmän käynnistämässä kohdekartoituksessa esille nousi valaistustaso ja valojen ohjaustapa. Nykyinen ohjaus tapahtuu paikallisesti ja ilman tilojen käyttöasteen seurantaa, näin ollen valaistus on ollut usein päällä vaikka tiloissa ei ole käyttäjiä. Tilapalveluiden sähköasiantuntija Mika Vierjoen mukaan uudistushankkeessa valaistuksen ohjaus voitaisiin siirtää etäohjauksella tapahtuvaksi ja näin ollen liikuntapalvelukeskus voisi seurata ja ohjata tilojen valaistustasoa vastaamaan vuokraustilannetta. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että hallissa otettaisiin käyttöön vain tarpeiden mukainen valaistustaso ja lisäksi pidettäisiin huolta siitä, että valaistus kytkettäisiin päälle vain silloin kun halli on käytössä ja vain niiltä osin kuin se on tarpeen. Tällä hetkellä koko halli on valaistuna, vaikka käytössä olisi vain esimerkiksi 1 sulkapallokenttä. Harjoitustilanteessa valaistustasoa voitaisiin vähentää olennaisesti ja kuitenkin siten, että valaistustaso olisi riittävä. Lisäksi valaistus olisi mahdollista kytkeä päälle vain siinä osassa hallia, joka on kulloinkin käytössä. Tekninen ratkaisu valaistusautomatiikan muuttamiseksi edellä tarkoitetun kaltaiseksi olisi etäohjauksella toimiva selain, jonka käyttäminen olisi liikuntapalvelukeskuksen vastuulla. Automatiikan muutoskustannukset kokonaisuudessaan olisivat tilapalveluiden ehdotuksen mukaan 16.150 euroa (ALV 0%), johon kuuluu suunnittelu, työ ja laitteisto. Mahdollinen kustannussäästö on sidoksissa etäohjauksen hallintaan ja voi olla jopa 40 – 60 %. Tämä edellyttää liikuntapalvelukeskuksen oikea-aikaista ja aktiivista seurantaa.

Caribia-areenan omistajilta on tiedusteltu heidän halukkuuttaan osallistua ko. kuluihin, mutta he ovat todenneet, etteivät aio osallistua niihin edes osaksi. Caribian ja Turun kaupungin välisen vuokrasopimuksen kohdassa on todettu, ettei vuokranantajan maksamaan takaisinvuokran määrään lasketa mukaan sellaisia kuluja, jotka ovat aiheutuneet vuokralaisen sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen tilaamasta tai toteuttamasta, pelkästään vuokralaista hyödyttävästä palvelusta, hankinnasta tai investoinnista. Vastaavasti sopimukseen on kirjattu, ettei vuokranantaja vastaa vuokrauksen kohteen peruskorjauksista tai investoinneista aiheutuvista kustannuksista, mikäli ne johtuvat vuokralaisen tarpeista. Koska kyseessä oleva valaistusautomatiikan muutos hyödyttäisi käytännössä vain vuokralaista ja johtuu vuokralaisen tarpeista, ei vuokranantajaa voida velvoittaa osallistumaan siitä koituviin kustannuksiin. Tästä huolimatta investointikustannukset ehdotetussa ratkaisussa olisivat kuitenkin hyvin kohtuulliset verrattuna siitä saatavaan kustannushyötyyn jo lyhyellä aikavälillä, ja verrattuna esimerkiksi siihen vaihtoehtoon, että hallin valaistus uusittaisiin kokonaan.

Automaation muutostyöt tekee kiinteistöliikelaitoksen tilapalvelut, jolle liikuntapalvelukeskus maksaa Caribiasta sisäistä vuokraa. Tilapalveluilta saadun tiedon mukaan Caribian sisäisestä vuokrasta saataneen palautusta. Uuden valaistusautomaation hankinta ja asennus tullaan maksamaan näillä hyvityksillä ja tarvittaessa sisäisen vuokran korotuksena, mikäli hyvitys ei kata koko investointia. Kaiken kaikkiaan automaation muutoksen arvioidaan alentavan Caribiasta aiheutuvia sähkökustannuksia siinä määrin, että investointi maksaa itse itsensä takaisin lyhyessä ajassa.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta merkitsee selvityksen johdosta tehdyt toimenpiteet tiedokseen ja toteaa selvityksen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAaltonen Tiina
tiedTenhunen Sini-Maaria