Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta10326.08.20147

8848-2014 (041)

Liikuntalautakunnan talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotus 2015 - 2017

Tiivistelmä: -

Liiklk § 103

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen:

Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 23.06.2014 §111 , että lauta- ja johtokuntien vuosien 2015-2018 taloussuunnitelman suunnitteluluvut vahvistetaan oheismateriaalin 1 mukaisesti, että uudistamisohjelmaan 2014 kirjatut toimenpide-ehdotukset merkitään tässä vaiheessa tiedoksi ja tuodaan valtuuston hyväksyttäväksi perusteltuna elokuun loppuun mennessä ja että lauta- ja johtokuntien tulee jatkaa sopeuttamistarpeen edellyttämien toimenpiteiden suunnittelua kattaakseen oheismateriaalin 3 kohdennettu talouden sopeuttamistarve ja oheismateriaalissa 4 kohdennettu henkilötyövuosien sopeuttamistarve.

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaa 18.8.2014 § 317 ehdottaa, että kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä oheismateriaaliin 2 kirjatut Uudistamisohjelman toimenpide-ehdotukset noudatettaviksi asioiden jatkovalmistelussa ja täytäntöönpanoa koskevassa päätöksenteossa.

Toimielimille on annettu suunnitteluluvut käyttötaloutta ja investointeja varten erikseen tulojen ja menojen osalta (oheismateriaali 1). Talousarvioesityksessä annettua tulosuunnittelulukua ei saa alittaa eikä annettua menosuunnittelulukua ylittää. Lisäksi vuodelle 2015 on esitetty sopeuttamistarve, joka on jaettu toimielinkohtaisesti tiliryhmille vuoden 2014 ensimmäisen ennusteen mukaisessa suhteessa ja siinä on huomioitu myös tulopuolelle asetetut sopeutustarpeet. Mikäli näistä tiliryhmäkohtaisista menotasoista joudutaan talousarvioesityksessä poikkeamaan yli 10 prosenttia ja menojen suunnitteluluku kuitenkin toteutuu, tulee toimielimen talousarvioesityksen yhteydessä esittää selvitys niistä toiminnallisista muutoksista, jotka ovat aiheuttaneet tiliryhmäkohtaisen ylitystarpeen.

 

 

Yleinen hintataso toimintakuluissa

Kuluttajahintojen ennustetaan kasvavan vuonna 2015 1,6 % ja vuonna 2016 2 %. Sisäisten palvelujen hintoja ei saa korottaa vuodelle 2015 lukuun ottamatta sisäisiä vuokria. Sisäiset vuokrat saavat nousta enintään 0,5 %.

Palkantarkistukset vuonna 2015

Vuoden 2015 talousarvion valmistelussa voi varautua vuositasolla palkankorotuksiin jotka ovat 0,7 % vuoden 2014 tasoon verrattuna.

Talousarviovuoden ja taloussuunnitelmakauden henkilöstösuunnittelu

Henkilötyövuosina mitattava työvoiman käyttö ei saa ylittää erillisellä liitteellä 3 ilmoitettuja suunnittelulukuja. Suunnittelulukujen määrittelyssä on huomioitu talouden sopeuttamistarve ja sopeuttamisen kohdentaminen myös henkilöstökuluihin.

Henkilöstörakenteesta ja sen muutoksista tehdään oma erillinen selvitys. Selvityksestä tulee käydä ilmi henkilöstön sijoittuminen toimialalla ja ne henkilöstörakenteessa /resursseissa tapahtuvat muutokset, joilla on talousarviovaikutuksia ja se miten suunnitellut muutokset tukevat toimialan strategisten tavoitteiden toteutumista.

Selvityksestä tulee käydä ilmi seuraavat asiat:

1. Vakanssien (virat ja toimet) ja toistaiseksi palveluksessa olevien tuntipalkkaisten määrä toimialalla palvelualueittain / tulosalueittain jaoteltuna sekä vakanssien ja tuntipalkkaisten määrässä tapahtuvat muutokset ajanjaksolla 2015 – 2018.

2. Vuonna 2015 toimialalla tarvittava ja perustettavaksi esitettävä uusi henkilöstöresurssi. Tarve tulee jaotella lakisääteiseen resurssitarpeeseen ja muuhun tarpeeseen. Muu tarve on aina perusteltava erikseen.

3. Henkilöstörakenteessa totutettavat muutokset

Keskitetyt sisäiset ja ulkoiset erät

Konsernihallinto on keskitetysti antanut seuraavat toimintakulut budjettipohjiin:

- talous- ja palkkahallintomenot (Kunnan Taitoa Oy)

- IT- ja puhelinpalvelumenot (IT-palvelut)

- tilavuokrat, sisältää myös siivouskulut ja kulunvalvonnan kuluja (Kiinteistöliikelaitos, Tilapalvelut)

- KuEL- eläkemenoperusteiset ennakkomaksut ja varhaiseläkemenoperusteiset ennakkomaksut

- hankinta- ja logistiikkatoiminnan kustannukset

Vuoden 2014 veloituksiin nähden veloitusten muutokset vuodelle 2015 lautakunnittain:

Liikuntalautakunta -310 731€

Nuorisolautakunta -122 625€

Kulttuurilautakunta -150 344€

Summissa ei ole huomioitu varhemaksuja ja eläkemenoperusteisia maksuja.

 

Talousarvioehdotuksen ja taloussuunnitelman esittäminen

Toimielimen talousarvioehdotuksen tavoitteet, kehittämistoimenpiteet, toimielimen tunnusluvut ja määrärahaesitykset esitetään strategisena sopimuksena. Kaupunkistrategiaa toimeenpannaan sopimusohjausmallilla. Strategisissa sopimuksissa tavoitteista sovitaan toimialakohtaisesti toimialan ja kaupunginhallituksen välillä. Toimialan lautakunnat hyväksyvät sopimuksen omalta osaltaan. Kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle koottavaan talousarvioon tullaan sisällyttämään toimialan strategisesta sopimuksesta merkittävimmät kohdat toiminnan kuvauksesta ja toiminnan tavoitteista. Nämä kohdat ovat valtuustoon nähden sitovia.

Lautakunnan alaisten palvelualueiden talousarvio

Palvelualueitten toimintaa, taloutta, henkilöstöä ja hankintoja koskevat ehdotukset esitellään lautakunnan kokouksessa.

Oheismateriaali 1Toimielinkohtaiset suunnitteluluvut

Oheismateriaali 2Uudistamisohjelman toimenpide-ehdotukset

Oheismateriaali 3Sopeuttamistarve toimielimittäin

Oheismateriaali 4Vuoden 2015 henkilötyövuosien tavoitetaso ja sopeuttamistarve

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta käy lähetekeskustelun palvelualueiden talousarvioesittelyjen pohjalta.

Lähetekeskustelun perusteella valmisteltu talousarvioesitys tuodaan liikuntalautakunnan seuraavaan kokoukseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.