Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta9217.06.201415

7024-2014 (032)

Seniorirannekkeen hinnan nosto ja käyttöajan rajaus 1.1.2015 alkaen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 92

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

Kaupungin taloussuunnittelussa on liikuntalautakunnalle vuodeksi 2015 esitetty 17.867 M€ määrärahaa (netto). Tänä vuonna vastaava summa on 18.047 M€. Määrärahassa on vähennystä siis 180.000 euroa. Lisäksi sopeutustarvetta kasvattaa yleinen kustannustason nousu, joksi on arvioitu 1,5 – 2,0 %, sisäisten vuokrien osalta 0,5 %. Näistä inflaatioennusteista syntyy noin 300.000 euron lisäsopeutustarve liikuntapalveluille. Sopeutustarve 2015 on siis karkeasti 0,5 M€. Seuraavaksi vuodeksi 2016 on suunnitelmaluvuksi merkitty 17.510 M€, joka on 357.000 euroa vähemmän kuin vuonna 2015. Vastaavasti vuodelle 2016 pitää lisäksi laskea inflaation vaikutus, jota ei vielä ole arvioitu. Karkeasti liikuntalautakunnan vuoden 2016 sopeutustarve on tällä hetkellä arvioituna 600.000 – 700.000 euroa.

Nämä tunnusluvut tarkoittavat väistämättä että nykyisistä liikuntapaikkojen ja -palvelujen määrästä että myös niiden laadusta on monissa kohdin tingittävä ja että nämä leikkaukset ja tarvittavat hinnankorotukset koskevat tavalla tai toisella kaikkia liikunnan harrastajia. Oleellista lienee edelleen, että sopeutukset mahdollisimman vähän vähentäisivät kuntalaisten liikunta-aktiivisuutta.

Suunnitelmavuosien taloudesta sekä sopeutuksen vaihtoehdoista keskustellaan laajasti lautakunnan seminaarissa 17.6. Merkittävänä muutoskohteena ehdotetaan lautakunnalle 65+ seniorirannekkeen hinnan korottamista nykyisestä 20 €/6 kuukautta 40 euroon/ 6 kk. 

Liikuntapalvelupäällikkö Minna Lainio-Peltola / Liikuntapalveluvastaava Roosa-Mari Neitola:

Senioriranneke on 65 -vuotta täyttäneiden turkulaisten sisäänpääsyn monille liikuntapaikoille ja kulttuurin pariin mahdollistava tuote, jolla voidaan kaupungin strategian mukaisesti hyvin tukea omatoimista aktiivisuutta ja sen säilymistä pitkälle vanhuuteen. Rannekkeen tämän hetkinen hinta on 20 € / 6 kk oikeuttaen rannekkeen käyttöön liikuntapaikoille kerran päivässä. Kulttuurikohteiden osalta Seniorirannekelaisille on asetettu tietyt käyntiajat museoiden hiljaisempien aikojen mukaan (yl. ti–pe klo 13–16). Seniorirannekkeen käyttäjiä on rekisterissä tällä hetkellä 2808, joista naisia on 1 623 (2.6.2014 mennessä ostaneet). Vuonna 2013 sama luku kevään osalta oli 768, josta naisia 460. Yhteensä vuoden 2013 lopussa Seniorirannekkeen käyttäjiä oli rekisterissä 3 262 ja puolen vuoden latauksia myytiin yhtensä 6563. Kevään 2014 aikana (1.1.–2.6.2014) Seniorirannekkeella on käyty liikuntapaikoilla 79 086 kertaa (1.1–2.6.2013 67 545 krt).

Hinnan nosto

Senioriranneke on tällä hetkellä erittäin edullinen omatoimiliikunnan tuote. Se on n. puolet edullisempi kuin sosioekonomisesti kaikkein heikoimmassa asemassa oleville suunnattu Kimmoke-ranneke, jonka hinta on 39 € / 6 kk.  Kimmokkeen hinta perustuu yhteistyöhön sosiaalityön kanssa siten, että harkinnanvaraista toimeentulotukea saavat voivat liikkua kortin avulla koko vuoden.

Matala hinta olisi etu liikunnallisesti passiivisia aktivoidessa ja pitäisi osallistumiskynnyksen matalana. Tässä kaupungin taloudellisessa tilanteessa ei ole kuitenkaan perusteltua pitää Seniorirannekkeen hintaa Kimmoke-rannekkeen hintaa matalampana. Vaikka Seniorirannekkeen hinnan nosto aiheuttanee käyttäjämääriin hetkellistä laskua ja nostanee joillakin ostokynnystä, ehdotetaan se nostettavan Kimmoke-rannekkeen tasolle pyöristettynä tasaluvuksi 40 € / 6kk. Hinta olisi korotuksesta huolimatta edelleen melko kohtuullinen ja verrattuna muiden kaupunkien hintoihin se sijoittuu keskiväliin vastaavien isoimmissa kaupungeissa olevien tuotteiden hintojen vaihdellessa 0 €:sta aina 126,5 €/vuosi asti. Tällä korotuksella voidaan ajatella myös olevan vaikutusta siihen, että työelämässään yksityisiä saleja käyttäneet voisivat edelleen jatkaa aktiivista kuntoiluaan yksityisellä puolella, kun kaupungin hintataso ei ole liian alhaalla. Lisäksi edelleen voi todeta, että jos 40 € hintaan voi n. 180 päivän ajan kuntoilla joka päivä vähintään 1x/ vrk, kertakäynnin hinnan voi saada todella halvaksi (0, 22 c/ käynti). Tämän lisäksi on mahdollista osallistua tarjottuihin kulttuuripalveluihin. Lisäksi vielä on huomioitavaa, että ne eläkeläiset, jotka elävät toimeentulotuen varassa, voivat neuvotella harkinnanvaraisesta tuesta osana toimeentulotukeaan.

Senioriranneketta on v. 2014 markkinoitu ensimmäistä kertaa 65- vuotta täyttäneille lähetetyllä markkinointikirjeellä ja kokeilulipuilla. Kun loppuvuonna 1949 syntyneille markkinointikirjeet lähtevät elokuussa, olisi tärkeää, että hinnankorotuspäätös tehdään jo nyt hyvissä ajoin. Näin hinnankorotus voidaan huomioida myös kirjeissä niin, että tuotteen ostajat eivät kokisi tulleensa petetyiksi. Markkinointikirjeen vaikutuksia on vielä aikaista arvioida, mutta keväällä ostettujen korttien ja käyttäjämäärien perusteella näyttäisi siltä, että tietoisuus Seniorirannekkeesta olisi kaikkiaan kasvanut. Tämä näkyy mm. ostettujen rannekkeiden määrässä. Markkinointikirjeen postituksen jälkeen 18.2. - 2.6.2014 välisenä aikana kortteja myytiin 1919, kun vuonna 2013 vastaavana aikana on myyty 382 korttia. Mielenkiintoista on kuitenkin havaita, että toistaiseksi rannekkeen ostoa ovat lisänneet etenkin markkinointikirjeen saaneisiin nähden muutamaa vuotta vanhemmat 66-69-vuotiaat seniorit. Kokonaisarvioita markkinointikirjeen vaikutuksesta voidaan kuitenkin tehdä vasta koko tämän vuoden jälkeen.  Käytössä olevilla luvuilla voidaan kuitenkin ajatella päästävän tänä vuonna kasvuun myytyjen korttien määrässä.

Mikäli käyttäjämäärät pysyisivät hinnan nostosta huolimatta samoina kuin vuonna 2013, kertyisi tuloja puolet enemmän kuin koko vuonna 2013 eli n. 131.000 € (alv mukana). Voidaan kuitenkin ajatella, että joku osa tuotteen käyttäjistä jättäisi etunsa ainakin joksikin aikaa hyödyntämättä ja osalla loppuvuodesta rannekkeensa ostaneista tulojen kasvuvaikutus näkyy vasta uuden latauksen myötä. Näin saatava tulojen kasvu on arvioitu olevan n. 100.000 € vuonna 2015 ja täysimääräinen vaikutus 150.000 € (alv mukana) saataisiin vuonna 2016. Lisäksi, kun tähän huomioidaan, että markkinointikirjeellä uskotaan saavan kokonaismyyntiin kuitenkin vaikutettua, kaikkiaan hinnankorotuksesta saatava tulojen kasvun voidaan tällä hetkellä arvioida olevan n. 150.000 € -200.000 € välillä vuonna 2016.

Käyttöaikarajoite

 Seniorirannekkeella ei ole ollut toistaiseksi käyttöaikarajoitusta toisin kuin Kimmoke-rannekkeella, jolla saa arkisin käydä liikuntapaikoilla klo 15.30 saakka, viikonloppuisin aukioloaikojen mukaan.  Seniorirannekkeen käyttö ajoittuu kuitenkin pääasiassa aamu- ja päiväaikoihin, sillä vuoden 2013 käyttötilastojen mukaan 90 % Seniorirannekekäynneistä on tapahtunut ennen klo 16. Sisäänpääsy arkipäivien osalta olisi siis hyvä rajoittaa myös Seniorirannekkeen osalta ennen klo 15.30 tapahtuvaksi, jotta ilta-aikoina liikuntapaikoilla olisi mahdollisimman paljon tilaa työikäisille ja perheille. Tämä rajoitus ei saa kuitenkaan estää Seniorirannekkeen hyödyntämistä sellaisilla alueellisilla liikuntapaikoilla, jotka eivät ole päiväaikaan käytössä, vaan niissä tulee huomioida, että edelleen on mahdollisuus rannekkeen käyttöön aikarajoituksesta huolimatta.

 

Edellä esitellyillä perusteilla esitämme Seniorirannekkeen hinnan nostoa 40 € / 6kk ja käyttöajan rajausta liikuntapaikoilla klo 15.30 saakka, viikonloppuisin aukioloaikojen mukaan sekä mahdollisuutta rannekkeen käyttöön aikarajoituksesta huolimatta sellaisilla alueellisilla liikuntapaikoilla, jotka eivät ole päiväaikaan käytössä.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää taloutensa tasapainottamiseksi Seniorirannekkeen hinnaksi 40 € / 6kk 1.1.2015 alkaen edellä esitetyillä perusteilla sekä Seniorirannekkeen käyttöajan rajauksesta liikuntapaikoilla klo 15.30 saakka, viikonloppuisin aukioloaikojen mukaan sekä mahdollisuutta rannekkeen käyttöön aikarajoituksesta huolimatta sellaisilla alueellisilla liikuntapaikoilla, jotka eivät ole päiväaikaan käytössä.

PäätösLiikuntalautakunta päätti taloutensa tasapainottamiseksi Seniorirannekkeen hinnaksi 40 €/6kk 1.1.2015 alkaen edellä esitetyillä perusteilla.

Päätös tehtiin äänestyksen jälkeen äänin 3-9.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen Koskisen Vehviläisen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta, jonka mukaan Seniorirannekkeen käyttöaikaa ei rajoiteta, äänestivät heidän lisäkseen Alanen, Lintunen, Meltovaara, Mäenpää, Norontaus, Palmunen ja Rautee.

Esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Kallio, Lähteenmäki ja Viljamaa.

Andersson äänesti tyhjää.

 

Jakelu

tiedAhola Kaija
tpvHatanpää Susanna
tiedRiski Jaana