Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta7720.05.201418

5660-2014 (056)

Vuoden 2015 avustusten periaatteet

Tiivistelmä: -

Liiklk § 77

Järjestöliikuntapäällikkö Eeva Sunnari / liikuntasihteeri Päivi Matilainen:

 

Yleistä

         

Turkulaiset urheiluseurat liikuttavat noin 60 000 jäsentään. Kansalaistoiminta luo pohjan turkulaiselle liikuntakulttuurille. Liikunnan seurakenttä on suurin kuntalaisia liikuttava ja liikuntapalveluita tuottava taho.

 

Liikunta-avustukset ovat yksi tärkeä tapa, jolla liikuntatoimi tukee turkulaisia urheilu- ja liikuntaseuroja sekä muita liikuntaa järjestäviä yhdistyksiä. Suorina liikunta-avustuksina on vuosittain jaettu noin 1,5 milj. euroa, joka on vajaa 10 % liikuntatoimen budjetista. Toiminta-avustusta saa vuosittain hieman vajaa 200 urheilu- ja liikuntaseuraa sekä noin 50 liikuntaa järjestävää muuta yhdistystä. Seuroille ja yhdistyksille tuki on tärkeä osa toiminnan rahoitusta.

 

Avustusjärjestelmän tavoitteena on liikuntatoimen strategiaa edistäen aktivoida turkulaisia liikkumaan, luoda monipuolisia ja laadukkaita liikuntaolosuhteita sekä liikuntapalveluja, tukea menestyvien urheilijoiden esikuvavaikutusta ja luoda vetovoimaisia liikuntatapahtumia Turkuun.

 

Liikuntalautakunta hyväksyy avustusten periaatteet vuosittain. Nyt päätettäväksi tuodaan avustusten periaatteet vuodelle 2015. Vuoden 2015 avustusmäärärahat päätetään, kun talousarvio on vahvistettu.

 

Avustusmuodot

 

Liikunta-avustukset koostuvat neljästä osa-alueesta. Ensimmäinen on urheiluseurojen ja muiden liikuntaa järjestävien yhdistysten perustoiminnan tukeminen. Toinen osa-alue on liikuntaolosuhteiden tukeminen sekä liikuntapaikkojen käytön että pienimuotoisen liikuntapaikkarakentamisen tukemisen kautta. Kolmas osa-alue on osaamisen ja seuratoiminnan laadukkuuden tukeminen. Neljännen osa-alueen muodostavat erityisavustukset.

 

Pääpainopiste on toiminnan ja olosuhteiden tukemisella. Muut avustusmuodot täydentävät liikuntatoimen strategian mukaisesti kokonaisuuden. Avustukset jakaantuvat vuosiavustuksiin ja kohdeavustuksiin. Vuosiavustus myönnetään yhdistyksen perustoiminnan määrän perusteella. Kohdeavustukset sen sijaan myönnetään syntyneitä kuluja vastaan.

 

Liikunta-avustuksia jaetaan sekä urheilu- ja liikuntaseuroille että liikuntaa järjestäville muille yhdistyksille, joita ovat vammais- ja eläkeläisyhdistykset sekä maahanmuuttajayhdistykset. Kaikkien hakijoiden tulee olla rekisteröityjä yhdistyksiä, joiden kotikunta on Turku. Poikkeuksen muodostavat urheilijoiden stipendit.

 

 

Taustaa avustusperiaatteiden muutoksille

 

Liikuntalautakunta on 13.11.2012 § 124 päättänyt aloittaa urheiluseurojen toiminta-avustuksen uudistamisen painokertoimia yksinkertaistamalla ja järjestelmän rakennetta keventämällä.

 

Lisäksi 8.10.2013 on tehty avustusjärjestelmää koskeva kehittämisaloite (Olavi Mäenpää ym.). Aloite koskee yli 65-vuotiaiden huomioimista avustusta korottavalla tavalla, liite 1.

 

Vuosien 2013 ja 2014 aikana on jakojärjestelmän uudistamista käsitelty mm. seuraparlamentissa 15.8.2013 ja 17.10.2013 sekä 8.10.2013 liikuntalautakunnan avustusseminaarissa ja myöhemmin vielä pientyöryhmätyöskentelyissä. Samalla keskustelu on laajentunut koskemaan avustusmuotojen kokonaisuutta ja mahdollisia säästökohteita tulevia vuosia ajatellen.

 

Avustusperiaatteet vuodelle 2014 on päätetty liikuntalautakunnassa 12.12.2013 § 150. Vuoden 2014 avustusperiaatteiden yhteydessä lautakunta on myös alustavasti keskustellut mahdollisista muutoksista vuodelle 2015.

 

Avustusperiaatteiden muutokset vuodelle 2015 ja muutosten perustelut

 

Aikaisempien vuosien tapaan vuoden 2015 avustamisen painopisteet pysyvät seurojen ja muiden yhdistysten perustoiminnan tukemisessa sekä liikuntaolosuhteiden tukemisessa.

 

Sekä urheilu- ja liikuntaseurojen että muiden yhdistysten toiminta-avustusjärjestelmiin esitetään rakenteellisia muutoksia, jotka yksinkertaistavat tiedon ilmoittamista (=asiakasnäkökulma) sekä avustusmuodon valmistelua liikuntapalvelukeskuksessa.

 

Muutamia muutoksia esitetään myös kohdeavustusten hakuaikatauluihin sekä jakotapaan (=avustusprosentit). Lisäksi esitetään nuorten urheilijoiden kansainvälisen toiminnan matka-avustuksen lakkauttamista.

 

Avustusperiaatteiden muutokset tiivistettynä:

 

1.Säännöllisen liikuntatoiminnan peruste

säännöllisen liikuntatoiminnan perusteen minimikesto muuttuu kahdesta (2) kuukaudesta kolmeen (3) kuukauteen, mikäli kaupungin ylläpitämistä liikuntapaikkaolosuhteista ei muuta johdu. Muutoksella halutaan ohjata pitkäjänteiseen toimintaan. Toimintaa tulee siis olla vähintään kerran viikossa ainakin kolmen kuukauden ajan edellisellä toimintakaudella. Muutos koskee sekä urheilu- ja liikuntaseurojen toiminta-avustusta, muun yhdistystoiminnan toiminta-avustusta että vammaisavustaja-avustusta.

 

2.Urheilu- ja liikuntaseurojen toiminta-avustus

painokertoimet vähentyvät seitsemästä (7) kolmeen (3)

 

Vanha järjestelmä

Painokerroin

Uusi järjestelmä

Painokerroin

Lapset (-12v.)

2 – 2,5

Lapset (-12v.)

2

Nuoret (13-19v.)

3 – 3,5 - 4

Nuoret (13-19v.)

4

Aikuiset (20v.-)

1 – 1,5

Aikuiset (20v.-)

1

 

viikkoharjoitusmäärillä ei ole enää merkitystä missään ikäryhmässä,

mutta säännöllisen liikuntatoiminnan perusteen (vähintään kerran viikossa ainakin kolmen kuukauden ajan edellisellä toimintakaudella) tulee kuitenkin täyttyä.

uudet painokertoimet lisäävät lasten ja erityisesti nuorten liikunnan painoarvoa, ollen linjassa liikuntatoimen omien uusien strategisten painopisteiden sekä mm. Valtion liikuntaneuvoston uusimpien painotusten kanssa.

painokerroinuudistuksella yksinkertaistetaan tiedon ilmoitustapaa ja helpotetaan seurojen asiointia avustuseteisessä.

uuden ikäryhmän (65 v.+) luominen tähän järjestelmään on ristiriidassa liikuntalautakunnan 13.11.2012 § 124 päätöksen (, jossa tavoitteena oli painokertoimien yksinkertaistaminen ja ikäryhmien vähentäminen) sekä liikuntatoimen omien uusien strategisten painopisteiden kanssa ja aiheuttaa ison työn seuroissa luoda tietokantoihin omat senioriryhmät. Ehdotuksen mukaan seniori-ikäisiä tuetaan edelleen aikuisten kategoriassa.

 

3.Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus

Muuhun yhdistystoimintaan kuuluvat: vammaisyhdistykset, eläkeläisyhdistykset ja maahanmuuttajien yhdistykset, joilla on liikuntatoimintaa.

Vuonna 2015 muun yhdistystoiminnan toiminta-avustukset yhdistetään määrärahaltaan ja yhtenäistetään avustusperiaatteiltaan. Näin syntyy vain yksi euromääräinen arvo per liikuntasuorite.

Avustusperiaatteista karsitaan esimerkiksi yksittäiset tapahtumat ja esim. sisään laskettava nk. avustaja-kerroin. Jo muutaman vuoden käytössä ollut erillinen avustaja-avustus on korvannut yli 20 v. vanhan laskenta-automaatin.

Yhdistykset ilmoittavat vain säännöllisen liikuntatoiminnan

 

4.Lakkautettava kohdeavustus: nuorten urheilijoiden kansainvälisen toiminnan matka-avustus

Avustusmuoto on koettu vähiten merkitseväksi, avustussummat kustannuksiin nähden pieniksi, ja siksi ko. avustusmuotoa esitetään lakkautettavaksi vuodesta 2015 alkaen.

Juniorimatkojen kustannuskehitys ylöspäin on ollut tuntuvaa ja määrärahaa ei ole pystytty kasvattamaan. Avustusprosentti on ollut koko ajan laskusuunnassa ja kehitys jatkuu samanlaisena.

 

5.Avustusten muuttuvia hakuaikoja

Koulutusavustukseen tulee jatkossa vain yksi hakuaika, joka päättyy 30.10.2015. Aikaisemmin hakuaikoja on ollut vuoden aikana neljä (4).

-Muutoksella saadaan syntymään kerralla lopullinen avustusprosentti ja määrärahan ylitystä ei synny. Muutoksesta johtuen avustusperiaatteissa voidaan esittää vain tavoiteprosentteja.

Vammaisavustaja-avustukseen tulee jatkossa vain yksi hakuaika, joka päättyy 13.11.2015. Aikaisemmin hakuaikoja on ollut vuoden aikana kaksi (2).

Nuorten urheilijoiden stipendien hakuaika päättyy 13.11.2015.

 

Avustusten tarkemmat jakoperiaatteet esitellään liitteessä 2.

 

Liite 1      Olavi Mäenpään ym. aloite 8.10.2013

 

Liite 2      Avustusperiaatteet 2015

 

Liikuntapalvelujohtaja Arto Sinkkonen:

 

EhdotusLiikuntalautakunta päättää vuoden 2015 avustusten periaatteet edellä esitetyn ja liitteen 2 Avustusperiaatteet 2015 vuonna 2015 mukaisesti.

 

Samalla liikuntalautakunta merkitsee 8.10.2013 tehdyn aloitteen (liite 1) käsitellyksi.

PäätösLiikuntalautakunta päätti hyväksyä vuoden 2015 avustusten periaatteet edellä esitetyn ja liitteen 2 mukaisesti.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta äänestyksen jälkeen äänin 11-2.

Päätökseksi tulleen esittelijän muutetun päätösehdotuksen puolesta äänestivät Alanen, Andersson, Kallio, Koskinen, Lintunen, Lähteenmäki, Meltovaara, Norontaus, Palmunen, Rautee ja Sonck.

Mäenpään muutosehdotuksen puolesta, jonka mukaan "urheilu- ja liikuntaseurojen toiminta-avustuksen painokertoimiin lisätään ikäryhmä aikuiset 65 v. ja vanhemmat; painokerroin 1,25, puolesta äänesti Mäenpään lisäksi ehdotusta kannattanut Virtanen.

Esittelytekstin ja avustusperiaatteiden alakohtaan 1 lisättiin teksti "mikäli kaupungin ylläpitämistä liikuntapaikkaolosuhteista ei muuta johdu".

 

Jakelu

tiedAhola Kaija
tiedMatilainen Päivi
tiedRiski Jaana
tiedSunnari Eeva


Liitteet:

Liiklk § 77
Liite 1:Olavi Mäenpään ym. aloite 8.10.2013
Liite 2:Avustusperiaatteet 2015