LIITE 1: Vastaukset liikuntalautakunnan tehtäväalueen aloitteisiin

 

 

Dnro 8448-2013 Terhi Törrön aloite 29.7.2013 tupakointirajoituksista yleisille uimarannoille

 

Liikuntapalvelukeskuksen vastaus 14.2.2014:

 

Kiitos aloitteestanne liittyen tupakointiin yleisillä uimarannoilla. Pahoittelemme, että aloite on jäänyt epähuomiossa vastaamatta aiemmin.

 

Turun liikuntatoimi näkee tärkeänä edistää tupakoimattomuutta ja tupakoinnin lopettamista kaikin tavoin. Tupakkatuotteiden käytön ja tupakansavun aiheuttamat terveyshaitat ovat yleisesti tiedossa.

 

Tupakointikielloista on säädetty tupakkalain 12 §:n 1 momentissa. Sen mukaan tupakointi on kielletty mm.

päiväkotien sisätiloissa ja ulkoalueilla

perusopetusta, ammatillista koulutusta ja lukio-opetusta antavien oppilaitosten sisätiloissa ja oppilasasuntoloissa sekä niiden käytössä olevilla ulkoalueilla

virastojen ja viranomaisten sekä niihin verrattavien julkisten laitosten yleisölle ja asiakkaille varatuissa sisätiloissa

sisätiloissa järjestettävissä yleisissä tilaisuuksissa

työyhteisöjen yhteisissä ja yleisissä sekä asiakkaille tarkoitetuissa sisätiloissa

ulkoalueilla järjestettävien yleisten tilaisuuksien katoksissa ja katsomoissa sekä muissa tilaisuuden seuraamiseen välittömästi tarkoitetuissa tiloissa, joissa osallistujat oleskelevat paikoillaan

 

Useat Suomen kunnat ovat sitoutuneet Savuton kunta -ohjelmaan. Turku ei ole ohjelmassa mukana, mutta edistää vahvasti savuttomuutta työpaikoilla ja yleisissä tiloissa. Tupakoinnin ja nuuskatuotteiden käytön täydellinen ehkäiseminen liikuntapalvelujen henkilökunnan toimesta kaikilla Turun kaupungin liikuntapaikoilla on kuitenkin lähes mahdotonta järjestettävien harrastusvuorojen, tapahtumien ja tilaisuuksien suuresta määrästä johtuen.

 

Yleisille uimarannoille voidaan kuitenkin merkitä kyltein erillinen tupakointialue ja laittaa savuttomuutta koskevat opasteet ja kyltit. Täysin tupakointia ei pystytä estämään eikä varsinkaan valvomaan. Kuten aloitteessanne mainitaan, näillä toimenpiteillä lisätään yleistä viihtyvyyttä ja rantojen siisteyttä.

 

Liikuntapalvelukeskuksen hallinnassa on kuusi yleistä uimarantaa, joista kaksi (Ekvalla ja Ispoinen) on valvottuja. Lisäksi Turku Touring hoitaa Saaronniemen uimarantaa. Opasteiden ja kylttien lisääminen voitaisiin luontevasti alkuvaiheessa tehdä kahdella valvotulla rannalla Ekvallassa ja Ispoisissa. Tämä tullaan toteuttamaan tulevana kesänä.

 

 

Dnro 1020-2013 Ismo Männistön aloite 22.1.2013 ulkoiluväylän talvikäyttö Raisionjoen varressa

 

Liikuntapalvelukeskuksen vastaus 14.2.2014:

 

Kiitos aloitteesta! Pahoittelemme erittäin paljon sitä, että asian käsittelyssä on tapahtunut virhe, eikä Teille ole vastattu silloin kun asia oli ajankohtainen.

 

Runsaslumisina talvina liikuntapalvelukeskuksen hallinnoimalle ulkoilureitistölle (yht. n 50 km) tehdään ladut Karikon lenkkiä lukuun ottamatta. Raisionjokilaakson ulkoilutie kuuluu tähän latuverkostoon. On ikävää, että näinä talvina kävelymahdollisuudet heikentyvät noin kahden - kolmen kuukauden ajaksi. Liikuntapalvelukeskuksella hiihto nähdään kuitenkin talvikauden ensisijaisena liikuntamuotona juuri kuntorataverkostolla. Kävelijöille Turun kaupungilla on talvihoidossa kaikkiaan

346 km yhdistettyjä jalankulku- ja pyöräreittejä

310 km jalkakäytäviä

9.3 km puistokäytäviä ja niihin liittyviä portaikkoja

1,4 km:n Karikon lenkki Urheilupuistossa talvijuoksua ja –kävelyä varten

Kävelyyn soveltuvista väylistä vastaa Turun kiinteistötoimiala - Karikon lenkkiä lukuun ottamatta, joka on Turun liikuntapalvelujen hallinnoima.

Dnro 6288-2013 Tanja Svahn-Sihvon aloite seniorikortista eläkeläiskortti

 

Liikuntapalvelukeskuksen vastaus 17.2.2014:

 

Arvoisa vastaanottaja!

 

Olette tehnyt aloitteen (26.5.2013) seniorikortin kriteereiden muuttamisesta ikäperusteisesta eläkeperusteiseksi. Liikuntatoimelle on tullut jo aiemmin muitakin vastaavantyyppisiä aloitteita, joissa pääperusteena käytetään nykyisten hintojen epäoikeudenmukaisuutta suhteessa seniorikortin hintaan.

 

Palautteiden perusteella liikuntalautakunta on 21.5.2013 tehnyt päätöksen, jossa tähän epäoikeudenmukaisuuteen haettiin ratkaisu uuden aktivointirannekkeen, ns. Kimmoke-ranneke, avulla. Näin tietyillä kriteereillä kaikkein vähävaraisimmilla on iästä riippumatta mahdollisuus myös oman kuntonsa ja terveytensä ylläpitoon entistä paremmin. Tarkemmat tiedot liikuntalautakunnan päätöksestä 21.5.2013 § 73 oheisessa liitteessä.

 

Toistaiseksi saamamme palautteen perusteella tämä Kimmoke- ranneke on kohdistunut juuri oikealle kohderyhmälle ja saamamme palaute on ollut positiivista. Toivon, että tämä tuote olisi ratkaisu myös teidän toiveeseenne. Kimmoke-rannekkeen eduista ja hankintapaikoista saatte tarkempaa tietoa: www.turku.fi/kimmoke.

 

Lopuksi vielä tiedoksi, että seniorikortti on 2009 käyttöön otettu nimenomaan ikäperustainen tuote, jolla pyritään aktivoimaan ikääntyneitä ihmisiä liikkeelle niin liikunta- kuin kulttuuripalvelujen pariin hieman ennen kuin toimintakyvyn lasku tyypillisimmin alkaa 70-ikävuoden jälkeen. Seniorikortti on omatoimiliikuntaa tukeva ja sen vuoksi hinnaltaan edullisempi kuin ohjattuja ryhmiä sisältävät tuotteet, joita on mm. työikäisille (29-64-vuotiaille) olemassa paljonkin. Esim. naisten Leidit liikkeellä –toiminnassa on kolmisenkymmentä vaihtoehtoa, joissa viikoittain voi käydä liikkumassa. Tuotteessa on alennetut hinnat (40 €/kausi) mm. alle 65 -vuotiaalle eläkeläiselle, joka esittää henkilötodistuksen ja työeläkekortin tai kansaneläkkeensaaja-kortin tai korkeintaan kuukauden vanhan maksuilmoituksen saamastaan eläkkeestä. Lisäksi miehillä on oma vastaava tuote nimeltään Hikinen tusina ja 55- vuotta täyttäneille on oma 55+ -tuote. Lisäksi lukuisat liikuntaseurat tarjoavat (edullisin) jäsenmaksuin runsaasti ja monipuolista ohjattua liikuntaa.

 

Dnro 2296-2013 Markku Aarnion aloite 21.2.2013 Seniorikortin käyttörajoituksen poistamisesta

Liikuntapalvelukeskuksen vastaus 3.4.2013:

Kiitos palautteesta ja mielenkiinnosta ”Senioriranneke- ja kortti” -palveluamme kohtaan.

Kaikissa uimahalleissamme (Impivaara, Petrelius, Lauste ja Paattisten aluetalo) on myös kuntosali, joten mainitsemanne yhdistelmä (kuntosali+uinti) onnistuu edelleen mainiosti samalla käynnillä.

Suosittelemme vaihtoehtoisesti kesäaikaan käyttämään myös ulkokuntoilulaitteita, joita on parisenkymmentä ympäri kaupunkia.. Kesäisin voi em. ”puistolaitekuntoilun” yhdistää mainiosti maauimalakäynteihin (Samppalinna ja Kupittaa). Ulkokuntoilulaitteita löytyy eri puolilta kaupunkia:

www.turku.fi > Liikunta ja ulkoilu > Liikuntapaikat > Kuntosalit >Turun puistokuntosalit

Käytössänne olevalla seniorirannekkeella voitte käydä kuntoilemassa kaikkina viikon seitsemänä päivänä ympäri vuoden hyvin edullisesti 20 €/puoli vuotta (+ 7 € ranneke = kertaostos).

Mainittua runsaampi liikuntaharrastus maksullisissa liikuntapaikoissamme (uinti + kuntosali) ei enää monissa tapauksissa ole harrastajan terveydelle edullista. Olemme arvioineet liikuntatoimessa että mikäli joku seniori- asiakkaamme pitää runsaampaa harjoittelua (yli 7 kertaa viikossa) itselleen tärkeänä on hänellä mahdollisuus ostaa  seniori-ikäisille huomattavasti subventoituun hintaan kerta- tai 10kertaranneke ja käyttää sitä toista kertaa uimahalleissamme tai kuntosaleilla saman päivän aikana käydessään.

 


Dnro 6819-2013 Tommi Tikkasen aloite 5.6.2013 Turun skeittiparkkien kunnostuksesta ja päivittämisestä nykypäivän standardeihin

 

Liikuntapalvelukeskuksen vastaus 15.11.2013:

Kiitos aloitteestanne ja pahoittelut pitkästä viiveestä vastaamisessa.

Vuonna 2014 tullaan kunnostamaan Runosmäen skeittipaikka laadukkaaksi keskusskeittiparkiksi ja Moision skeittipaikka pienimuotoisemmaksi alueelliseksi skeittipaikaksi. Kummankin tämänhetkinen käsittelyvaihe on se, että toteutussuunnitelmista valmistellaan tarjouspyyntöjä.

Kupittaan skeittiparkin suunnittelussa olivat skeittiyhdistykset vahvasti mukana, ja se on toteutettu pitkälti yhdistysväen toivomusten mukaisesti.

Kaikkiaan kaupungin yhteensä 7 skeittipaikan kokonaisuutta eritellään parhaillaan työstettävässä liikuntapaikkasuunnitelmassa, jossa selvitetään kaikkien liikuntapaikkatyyppien nykytila ja kehityshaasteita tulevaisuuteen.