Saapunut sähköpostilla 28.11.2013

 

Arvoisa liikuntalautakunta

 

Turku Cricket Club ry anoo alennusta Pansion kisapuiston suuren kentän käyttömaksuihin kesälle 2014 siten, että harjoituksista ja lyhyemmän pelimuodon peleistä veloitetaan yhden tunnin maksu ja pidemmän pelimuodon peleistä kahden tunnin maksu. Oletuksena on, että harjoituksia on kauden aikana joka viikko (20 kpl) ja kummankin pelimuodon pelejä kuusi, jolloin maksuja kertyisi noin 300 euroa.

Jos käyttäisimme kenttää yhtä paljon kuin kesällä 2013, ilman alennusta maksujen suuruus tulisi olemaan noin 900 euroa siinä missä aikaisemmin kentän käytöstä ei ole peritty maksua lainkaan. TCC on pieni seura, jolla on noin 20 aikuisjäsentä. Vuoden 2012 lopullinen budjetti oli noin 3200 euroa, johon meidän olisi löydettävä lähes kolmannes lisää. Jäsenmäärän huomioon ottaen seuran jäsenmaksuja olisi pelkästään kenttävuokrien takia korotettava 50 %. Sisäharjoituskauden salivuokrathan nousevat myös.

Jäsenmaksuja on korotettava joka tapauksessa, mutta 50 %:n korotus olisi kohtuutonta, eikä kaikilla seuran jäsenillä, joista monet on mm. opiskelijoita, olisi siihen ehkä varaakaan. Näin ollen ainoaksi vaihtoehdoksi jää seuran toiminnan karsiminen. TCC:llä on kaksi sarjapaikkaa SM-liigassa, joista toisesta on tällöin todennäköisesti luovuttava siitäkin huolimatta, että liiga on seuran toiminnan perusta. Samalla myös harjoituskerrat vähenevät. Lähes kaikki seuran jäsenet ovat maahanmuuttajia, jotka tulevat maista, joissa kriketti on hyvin suuri laji. Ei ole kovin todennäköistä, että he alkaisivat pelata vaikka pesäpalloa, jos kriketin harrastusmahdollisuudet huononevat. Silloin he siis harrastaisivat vähemmän liikuntaa. Turussa kriketti on joka tapauksessa muutoksen edessä, sillä seurat joutuvat lähtemään Pansiosta vuoden 2014 jälkeen. Uusien toimintatapojen etsiminen olisi helpompaa ilman suurta taloudellista lisärasitusta.

Pansion kentän vuoden 2013 käyttöaste kriketin ulkopelikaudella oli noin 30 % (ks. liite). Kaikista varatuista vuoroista krikettiä oli ylivoimaisesti eniten, 60 % (ilman pesäpalloleiriä 70 %). Vapaista vuoroista ei siis ole pulaa. Jos krikettiä pelataan vähemmän, kenttä seisoo vastaavan ajan tyhjänä. Lautakunta ei siis menettäisi mitään myöntämällä alennusta, vaan päin vastoin takaisi seuran jäsenille entisenlaiset harrastusmahdollisuudet sekä sisä- että ulkokaudella.

Jos Pansion käyttöaste pysyisi samana kuin vuonna 2013 (pesäpalloleiri poislukien), täysihintaisia käyttömaksuja maksettaisiin 180 euroa/viikko. Jos kaupungin subventio on 70 %, kentän ylläpitoon varattaisiin 600 euroa/viikko, mikä vaikuttaa hiekkakentällä ylimitoitetulta, varsinkin ottaen huomioon että suurimman käyttäjäryhmän vuorot painottuvat viikonloppuihin ja ovat erittäin pitkiä. Jos kentällä on peliaamuna vettä, olemme hoitaneet kentän itse pelikuntoon.

Jos ehdottamamme alennus myönnetään molemmille krikettiseuroille ja oletetaan, että molemmat maksavat käyttömaksuja saman verran ja että muuta käyttöä on yhtä paljon kuin vuonna 2013, laskujemme mukaan kutakin viikkoa kohti käyttömaksuja maksetaan siltikin 84 euroa/viikko eli selvästi budjetissa odotettua keskiarvoa enemmän (tulovaikutus 50 000 euroa ja n. 56 kenttää, eli 45 euroa/kenttä/viikko; Llk 21.5.). Liikuntapalveluiden budjettiin ei alennuksella siis olisi olennaista vaikutusta. Pansion täysimääräiset maksut tuottaisivat kaupungille ilman subventiotakin enemmän kuin kaikkien hiekkakenttien odotetut keskimääräiset käyttömaksut subvention kanssa, joten alennuksen epäämistä ei voi perustella subventiolla.

Jos alennusta ei myönnetä, on todennäköistä, että toimintamme karsimisen tuloksena maksamme kesäkaudella käyttömaksuja noin 500 euroa. Ero tämän ja alennuksen antamisen välillä on kaupungin kannalta mitätön. Turkulaisten kriketinharrastajien liikuntamahdollisuuksien tulisi painaa vaakakupissa enemmän. Pyydämme liikuntalautakuntaa ottamaan huomioon päätöstensä vaikutukset ruohonjuuritasolla. Liikuntapalveluita tuotetaan kaupunkilaisten hyödyksi, joten tavoitteissa onnistuminen mitataan heidän tasollaan. Tässä tapauksessa tehdyt päätökset ovat johtamassa siihen, että yhden lajin harrastamismahdollisuudet vähenevät ratkaisevasti, mikä ei millään tavoin ole kaupungin tavoitteiden mukaista.

Lautakunnan tulisi myös määritellä tarkasti olosuhteet, joissa varattua vuoroa ei laskuteta. Jos sataa, krikettiä ei voi pelata. Laskutetaanko vuoro, jota varaaja ei sään vuoksi voi käyttää? Miten varaajan tulee tästä ilmoittaa? Jos peli aloitetaan mutta sitä ei voida pelata loppuun, miten laskutetaan? Saammeko maksujen vastineeksi parempaa ylläpitoa, eli tuleeko kaupungin huoltohenkilökunta laittamaan kentän pelikuntoon viikonloppuaamuna, jos kentällä on vettä? Jos kenttä on pelikelvoton mutta kunnostamme sen itse, laskutetaanko vuorosta (mehän työn teimme)? Laskutetaanko kunnostukseen käytetystä ajasta, teki sen kuka tahansa? Jos alennus myönnetään, riittää, että kahteen ensimmäiseen kysymykseen saadaan selkeä vastaus.

Parhain terveisin

Katja Rosvall

Sihteeri, Turku Cricket Club ry.

Liite: Pansion varausmäärät.doc