Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta14612.12.201312

182-2013 (056)

Avustus urheiluseuroille harjoitustilavuokrien korvaamiseen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 146

Järjestöliikuntapäällikkö Eeva Sunnari / liikuntasihteeri Päivi Matilainen:

Liikuntalautakunta on 13.12.2012 § 124 päättänyt vuoden 2013 talousarvioon merkityn urheiluseuroille harjoitustilavuokrien korvaamiseen tarkoitetun avustuksen jakamisen periaatteista.

Liikuntalautakunnan vuoden 2013 talousarvioon on varattu urheilu- ja liikuntaseuroille harjoitustilavuokrien korvaamiseksi yhteensä liikuntalauta-kunnan päätöksellä 22.1.2013 § 12 635.000 € siten, että alustavasti varataan 565.000 € harjoitustilavuokrakustannusten korvaamiseen sekä varaudutaan 70.000 € uusien liikuntakohteiden rakentamista varten, jos sellaisia anomuksia esiintyy. Ellei kriteereitä täyttäviä rakennuskohteita löydy, voidaan koko määräraha käyttää harjoitustilavuokrien avustamiseen.

Käytettävissä on harjoitustilavuokrakustannuksiin 522.409,81 € ja erityisryhmien vesiliikuntatoimintaan 27.000 €, kaikki yhteensä 549.409,81€.

Em. summaan on koottu kaikilta avustustileiltä käyttämättä jääneet määrärahat. Määrärahaylitykset on myös huomioitu.

Pääsääntöisesti turkulaiset urheiluseurat ja liikuntaa järjestävät yhdistykset saavat liikuntatoimintaansa tarvittavat tilat kaupungilta. Kuitenkin on lajeja, muun muassa tennis, salibandy, golf, ratsastus, kilpatanssi, kiipeily, voimailu sekä osa erityisryhmien lajeista, joiden liikuntatoimintaan kaupunki ei pysty tarjoamaan tiloja lainkaan tai tarjonta on erittäin puutteellista. Liikuntatoiminta tapahtuu tällöin kaupungin liikuntatilatarjonnan ulkopuolella ja liikuntatoimen perimiä käyttömaksuja korkeammin hinnoin.

Kyseessä olevalla määrärahalla pyritään saattamaan em. kaltaiset lajit lähemmäs tasavertaista asemaa kaupungin liikuntapaikkojen käyttäjien kanssa. Kysymykseen tulevat todelliset tilavuokrat, kenttävuokrat tai maksetut käyttömaksut, eivät kuitenkaan ne maksut, jotka syntyvät toiminnasta kaupungin omissa liikuntapaikoissa, sillä nuo maksut sisältävät kaupungin huomattavaa subventiota.

Ko. määräraha koskee ainoastaan urheiluseuroja ja liikuntaa järjestävien muiden yhdistysten lajiharjoittelua (ei kata nk. vapaita sidosryhmiä eikä työpaikkaurheiluseuroja). Määrärahavaraus sisältää myös uimaseurojen harjoittelun ja vammaisyhdistysten vesiliikuntatoiminnan sekä uinnin tukemisen.

Liikuntalautakunta on 6.2.2008 § 59 laajentanut avustusmuodon koskemaan

muitakin kuin tähän asti tuettuja lajeja, ja linjannut, että aikuisten liikuntatoiminnan harjoitustilakustannuksiin varattava avustusmääräraha ei merkittävästi nouse vuoden 2008 tasosta ja lisäpanos ohjataan lasten ja nuorten liikuntatoiminnan harjoitustilakustannusten avustamiseen.

Määrärahan avustusprosentti määrittyy anojien hyväksyttävien kustannusten määrän suhteessa jaettavaan määrärahaan.

Vuoden 2013 hyväksytyissä avustusperiaatteissa todetaan, että avustus lajeille, joilla ei ole kunnallista harjoittelupaikkaa tai harjoitustilaa on hyvin riittämättömästi (kategoria I), pidetään avustuksen tavoitetasona aikuisten (20 v. ja vanhemmat) liikuntatoiminnassa 20-25 % ja lasten sekä nuorten liikuntatoiminnassa 65-75 % kustannuksista.

Avustus lajeille, joilla on kunnallinen liikuntapaikka, mutta jotka käyttävät myös muuta harjoitustilaa (kategoria II), ei aikuisten liikuntatoimintaa avusteta lainkaan ja lasten ja nuorten liikuntatoiminnan tavoitetasona pidetään 30-40 % kustannuksista.

Vuoden 2013 avustushaussa on tullut taas muutamia uusia anojia mukaan. Huomioiden hakemuksissa esitetyt kustannukset sekä määrärahan supistuminen, on avustusten prosenttiosuuksia laskettava kummassakin katego-riassa ja molemmissa ikäryhmässä. Liikuntapalvelukeskuksen näkemys on, että kategoriassa 1 lasten ja nuorten liikuntatoiminnan avustusprosentin pitää olla lähellä vuoden 2012 tasoa.

Vuonna 2013 kategorian I avustusprosentit ovat (suluissa v. 2012 avustusprosentit): aikuiset 10 % (15 %) ja alle 20 v. 60 % (65 %) hyväksyttävistä kustannuksista.  Kategoriassa II vastaavat avustusprosentit: aikuiset 0 % (0 %) ja alle 20 v. 7,92 % (19 %).

Liite 1                                  Ehdotus avustuksen jakamiseksi 2013:

-      kategoria I taulukko 1.1.

-      kategoria II taulukko 1.2.

-      vammaisyhdistysten vesiliikuntatoiminnan taulukko 1.3.

Liite 2                                  Harjoitustila-avustus v. 2013: anojat, lajit, paikat ja kustannukset

-      urheilu- ja liikuntaseurat sekä vammaisyhdistykset

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä liitteiden 1.1 ja 1.2 mukaisen ehdotuksen urheilu- ja liikuntaseuroille 522.409,81 € avustuksen jakamisesta harjoitustilakustannuksiin sekä liitteessä 1.3 turkulaisten vammaisyhdistysten vesivoimisteluun ja uintitoimintaan 27.000 € suuruisen avustuksen, sekä hylkää liitteen 1 taulukoissa 1.1. ja 1.2. ehdotetut anomukset tai osia anomuksista.

Kyseessä oleva avustustili on tämän jälkeen käytetty loppuun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Mäenpää ja Lintunen ilmoittivat olevansa esteellisiä eivätkä osallistuneet asian käsittelyyn.


Jakelu

tiedao. seurat ja yhdistykset
tiedAhola Kaija
tiedLaakso Sanna


Liitteet:

Liiklk § 146
Liite 1:Ehdotus avustuksen jakamiseksi 2013
Liite 2:Harjoitustila-avustus v. 2013: anojat, lajit, paikat ja kustannukset