Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta11210.09.20138

9861-2013 (002)

Kyselytutkimus turkulaisille liikuntaa järjestäville seuroille ja yhdistyksille 2013

Tiivistelmä: -

Liiklk § 112

Järjestöliikuntapäällikkö Eeva Sunnari:

Turkulaisille liikuntaa järjestäville seuroille ja yhdistyksille on toteutettu kyselytutkimus neljä kertaa: 2006, 2007, 2009 ja 2013. Tutkimusten tavoitteena ollut selvittää urheiluseurojen sekä liikuntaa järjestävien yhdistysten mielipiteitä ja toiveita koskien mm. liikuntapalvelukeskuksen tarjoamia tukipalveluita ja kaupungin liikuntaolosuhteita.

Turkulaiset seurat voivat hyvin

Liikuntapalvelukeskus teetti keväällä kyselyn liikunta- ja urheiluseuroille sekä liikuntaa järjestäville yhdistyksille. Kyselyn avulla haluttiin muun muassa selvittää, kuinka turkulaiset seurat ja yhdistykset voivat, ja kuinka tyytyväisiä he ovat Turun kaupungin ylläpitämiin liikuntapaikkoihin sekä liikuntapalvelukeskuksen tarjoamiin palveluihin. Kyselyyn vastasi kaiken kaikkiaan 145 seura- ja yhdistystoimijaa.

Seuroissa ja yhdistyksissä hyvä henki

Turkulaiset seurat ja yhdistykset näyttävät voivan hyvin. Vastaajat antoivat seurojensa/yhdistystensä toimintakyvylle keskimäärin kouluarvosanan kahdeksan. Erityisen hyvänä pidettiin seurojen ja yhdistysten yleistä henkeä.

Vapaaehtoistoimijoiden saaminen haasteellista

Uusien vapaaehtoistoimijoiden saaminen mukaan toimintaan on edelleen seurojen ja yhdistysten suurin haaste. Pulaa on erityisesti osaavista valmentajista ja ohjaajista. Myös uusia harrastajia toivottiin lisää. Seurat haluaisivat esitellä lajejaan esimerkiksi koulujen liikuntatunneilla, ja tätä kautta innostaa uusia harrastajia mukaan toimintaan.

Liikuntapalvelukeskus kerää kiitosta

Seurat ja yhdistykset ovat keskimäärin tyytyväisiä liikuntapalvelukeskuksen toimintaan. Tyytyväisimpiä oltiin avustusten hakumenettelyihin sekä seurojen ja yhdistysten toiminnasta tiedottamiseen. Monet kaipasivat kuitenkin harjoitusvuoroja lisää. Liikuntapalvelukeskuksen henkilökuntaa kiiteltiin asiakaspalveluhenkisyydestä sekä ystävällisyydestä.

Toiminta-avustukset tärkein tukitoimi

Toiminta-avustukset ilmoitettiin tärkeimmäksi liikuntapalvelukeskuksen tarjoamaksi tukitoimeksi. Myös liikuntavuorojen myöntäminen ja harjoitustilavuokriin myönnetyt avustukset koettiin tärkeiksi. Näiden lisäksi liikuntapalvelukeskus tarjoaa muun muassa erilaisia kohdeavustuksia sekä ilmaisia koulutuksia liikuntaa järjestäville seuroille ja yhdistyksille.

Suuria sisäliikuntatiloja kaivataan lisää

Seurat ja yhdistykset käyttävät toiminnassaan pääosin Turun kaupungin ylläpitämiä liikuntapaikkoja. Vastaajien mielestä suurin osa liikuntapaikoista on hoidettu melko hyvin. Tyytyväisimpiä oltiin kuntoratoihin ja luontopolkuihin, maauimaloihin sekä jäähalleihin. Ulkoliikuntapaikkoihin oltiin hieman tyytyväisempiä kuin sisäliikuntapaikkoihin. Sisäliikuntatiloja ei vastaajien mielestä ole riittävästi tarjolla. Erityisesti suuria sisäliikuntahalleja kaivataan kaupunkiin lisää.

Liite 1Yleinen vertailuraportti eri vuosien kyselyistä

Liite 2Yksityiskohtainen raportti v. 2013 kyselystä

Liikuntapalvelujohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta merkitsee asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Liiklk § 112
Liite 1:Yleinen vertailuraportti eri vuosien kyselyistä
Liite 2:Yksityiskohtainen raportti v. 2013 kyselystä